Mistä tietää, että kuukautiskivut ovat kovat eivätkä normaalit?

Ikävät, supistusta muistuttavat alavatsan krampit ovat monelle tuttu kuukautiskipujen oire. Aina menkkakivut eivät jää siihen, vaan kipu voi säteillä alavatsasta selkään ja reisiin. Lisäksi voit kärsiä pääkivusta, pahoinvoinnista, oksentelusta ja ripulista, jopa huimauksesta.

Voi olla hankala arvioida, ovatko omat kuukautiskivut pahat vai normaalit – omaa kipua kun on hankala verrata muiden kipuihin. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos kuukautiskivut ovat niin pahat, että joudut niiden takia jättämään väliin koulu- tai työpäivän. Kenenkään ei pitäisi menettää toimintakykyään kuukautiskipujen takia!

Lähes kaikilla naisilla on toisinaan lieviä kuukautiskipuja. 5–15 prosentilla ne ovat joskus voimakkaita.

On aika tavallista, että naisella on nuoruudessaan enemmän vuotohäiriöitä ja hankalia kuukautiskipuja kuin vanhempana. Kivut voivat rauhoittua iän myötä.

Mistä kuukautiskivut johtuvat?

Kuukautiskierto on pituudeltaan yleensä 24–35 päivää. Kierron alku lasketaan siitä päivästä, kun vuoto alkaa. Kuukautisvuoto kestää tavallisesti 2–8 päivää.

  • Kuukautiskierron alkupuolella kasvaa munarakkula, jonka tuottama estrogeeni paksuntaa kohdun limakalvoa.
  • Kun munarakkula on kypsä, se puhkeaa ja munasolu irtoaa. Tätä kutsutaan ovulaatioksi.
  • Ovulaation jälkeen muodostuu keltarauhanen, jonka tuottama keltarauhashormoni kypsyttää kohdun limakalvoa raskautta varten.
  • Jos munasolu ei hedelmöity, limakalvo hajoaa ja poistuu kuukautisvuotona.
  • Kun kohdun limakalvo hajoaa, erittyy elimistöön prostaglandiineja ja muita kivunvälittäjäaineita. Ne ovat kuukautiskipujen perimmäinen syy.

Voivatko helpot kuukautiset muuttua kivuliaiksi?

Kuukautiset voivat olla kivuliaat heti niiden alkamisesta asti, ilman mitään sen ihmeellisempää syytä.

Aikaisemmin helpot kuukautiset voivat muuttua myöhemmin kivuliaiksi gynekologisten sairauksien takia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti tai kohdun hyvänlaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat.

Jos käytät ehkäisynä kuparikierukkaa, voi se aiheuttaa kuukautiskipujen lisääntymistä.

Aiheeseen liittyvä itsehoitolääke

Missä kohtaa kuukautiskiertoa kivut yleensä tulevat?

Tavallista on, että kuukautiskivut kiusaavat eniten vuodon parina ensimmäisenä päivänä, kun vuotoa on enemmän.

Jos kipujen takana on endometrioosi, on tyypillistä, että kivut alkavat jo aikaisemmin.

Miten voin lievittää kuukautiskipuja kotikonstein?

  • Voit lievittää kuukautiskipuja ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä. Otathan särkylääkettä aina ohjeen mukaan – mutta kuitenkin riittävästi. Moni käyttää särkylääkettä kipuihinsa nähden turhan vähän ja kärsii turhaan.
  • Tulehduskipulääke on paras lääke kuukautiskipuihin, koska se vähentää kipuja aiheuttavien prostaglandiinien tuotantoa elimistössä. Tulehduskipulääkettä voi ottaa oireisiin ennakoivasti, jo päivää tai kahta ennen kuin kuukautiset alkavat.
  • Jos et pysty käyttämään tulehduskipulääkkeitä, on parasetamoli hyvä vaihtoehto.
  • Moni kokee, että lämpö auttaa kuukautiskipuihin. Voit kokeilla lämpötyynyä tai lämmintä suihkua.
  • Kokeile harrastaa enemmän liikuntaa, se voi helpottaa kuukautiskipuja.

Milloin kivuliaat kuukautiset ovat syy mennä lääkäriin?

Jos sinusta tuntuu, että kipu häiritsee elämääsi ja kotikonstit eivät riitä hallitsemaan sitä, voit hyvin hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Jos teinin kuukautiset ovat kivuliaat, niitä kannattaa alkaa hoitaa ajoissa. Kivulla on taipumus kroonistua ajan myötä, joten kipujen tehokas hoito alusta asti on järkevää. Myös jos kipujen takana on endometrioosi, kannattaa sitä hoitaa – endometrioosin pahenemista voi estää oikealla hoidolla.

Toisaalta on turha kärvistellä kipujen kanssa vuosikymmeniä ja odottaa vapauttavia vaihdevuosia saapuviksi. Keski-ikäisenäkin voi hakea apua kuukautiskipuihin.

IHA_Kuukautiskipu 730x400.jpg

Miten lääkäri voi auttaa kuukautiskipujen kanssa?

Lääkäri voi tarjota hoitokeinoja, joita on erilaisiin tilanteisiin.

Joskus lääkäri voi määrätä hankaliin kipuihin kipukynnystä nostavia lääkkeitä.

Lääkärin kanssa kannattaa keskustella erilaisten ehkäisyvalmisteiden mahdollisuudesta.

Jos kuukautiskipuja ei saada kuriin tavanomaisilla keinoilla, lääkäri selvittää niiden syytä tarkemmin. Jos kipujen takana on endometrioosi, voidaan kipujen takia joskus päätyä jopa leikkaushoitoon. Endometrioosin tärkein hoito on kuitenkin hormonaalinen hoito.

Näin hallitset PMS-oireita 

Ärsyttääkö ja turvottaako ennen kuukautisia? Saatat kärsiä PMS:stä eli premenstruaalioireyhtymästä. Sen takia sinua saattaa myös itkettää, masentaa, päätä voi särkeä sekä rinnat aristaa ja turvottaa.

Tällainen oireilu ajoittuu kuukautiskierron keltarauhasvaiheeseen, eli se alkaa ovulaatiosta tai sen jälkeen ja loppuu yleensä kuukautisten alkuun.

PMS:n perimmäinen syy on tuntematon, mutta se liittyy keltarauhashormonin erittymiseen. Kyse ei ole siitä, että PMS:stä kärsivillä olisi poikkeuksia hormonitasossa, vaan osa naisista vain on herkempiä hormonin erittymiseen.

Oireet ovat ikävimmillään 30–40 vuoden iässä, mutta kun vaihdevuodet lähestyvät, PMS-oireet usein hellittävät.

Ei ole poppakonstia, jonka avulla PMS-oireista pääsisi eroon, mutta niitä on mahdollista hallita. Kannattaa yrittää vähentää elämästä kuormittavia tekijöitä silloin, kun tiedät oireiden iskevän. Liiku tarpeeksi, syö perusterveellisesti, noudata tasaista vuorokausirytmiä ja pyri elämään hyvää elämää.

Voit myös hakea lääkäristä apua pahoihin PMS-oireisiin. Eniten näyttöä on siitä, että yhdistelmäehkäisypillerit auttavat. Joitakin auttavat serotoniinin takaisinoton estävät masennuslääkkeet, toisia hormonikierukka.

Monia helpottaa pelkästään se, että he tietävät mistä joka kuukautiset olot ja oireet johtuvat.

Teksti: Jenni Kleemola

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka. Lähteenä myös terveyskirjasto.fi.