Korvatulehdus, vatsatauti, flunssa tai pieni nirhauma polvessa. Monenlaiset vaivat kuuluvat lapsiperheen elämään, ja siksi niihin kannattaa valmistautua etukäteen.

Tauti alkaa kaiken lisäksi usein keskellä yötä. Koko perhe pääsee helpommalla, kun tarvittavat apteekkituotteet löytyvät valmiiksi lääkekaapista.

Kipulääke alentaa kuumetta ja poistaa kipua

Flunssaa, korvatulehdusta ja muita tavallisia vaivoja varten lääkekaapissa on hyvä olla kipulääkettä.

”Parasetamoli on hellempi vatsalle, mutta koska lapsilla kipulääkkeitä käytetään tyypillisesti vain lyhyitä aikoja kerrallaan, ibuprofeenia voi myös hyvin käyttää”, sanoo Tampereen Ensimmäisen apteekin proviisori Juuli Kujansivu. Kummankin kipulääkkeen kanssa on oltava tarkka oikeasta annostuksesta, jottei lasta tule yli- tai toisaalta alilääkittyä.

Lapsi kannattaakin punnita säännöllisesti, jotta oikea annos löytyy nopeasti. Oikein kovan kivun sattuessa voi olla tarpeen antaa kumpaakin lääkeainetta vuorotellen annostusohjeen mukaisesti.

Lääkkeenottoa helpottaa, kun valitsee lapsille helposti annosteltavia vaihtoehtoja, kuten nestemäistä oraalisuspensiota tai purukapseleita. Isommille lapsille ja teineille sopivat myös nieltävät tabletit.

Kuumemittareista kannattaa valita helppokäyttöisin.

”Tavallisella kainalomittarilla pärjää, mutta ehdottomasti mukavampi on nopea korvakuumemittari tai otsamittari”, Kujansivu sanoo.

Nenäsumutteet lievittävät flunssassa tukkoista oloa

Flunssan aiheuttamaan nenän tukkoisuuteen ja limakalvojen kuivumiseen on kotiapteekissa syytä olla joko suolaliuostippoja tai suolaliuosta sisältävää nenäsumutetta. Ne kosteuttavat nenän limakalvoja.

Tippoja voi käyttää jo aivan pienillä vauvoilla. Vauvaperheissä voi olla hyötyä myös nenäimurista, jonka avulla poistetaan nenästä limaa mekaanisesti.

Jos tukkoisuus on vaikeaa ja häiritsee nukkumista, yli 2-vuotialla lapsilla voi käyttää lyhytaikaisesti nenää avaavia sumutteita.

Kurkkukivun lievittämiseen isommille lapsille voi myös tarpeen mukaan tarjota antiseptisesti kurkussa ja nielussa vaikuttavia tabletteja pakkauksen ohjeen mukaan.

Pienet haavat ja palovammat hoituvat kotikonstein

Haavat ja ruhjeet peitetään eri kokoisilla laastareilla sekä sideharsotaitoksilla. Ennen haavan peittämistä se puhdistetaan desinfiointiaineella tai pelkällä vedellä.

”Rasvalappu tai silikoniverkko isomman ruhjeen tai asfaltti-ihottuman päällä ehkäisee siteen tarttumista haavaan”, Kujansivu sanoo.

Teinejä ja aikuisia varten on hyvä pitää varalla myös rakkolaastareita, ja pienten nirhaumien hoidoksi sopii dekspantenolia sisältävä voide. Samaa voidetta voi laittaa myös pieniin palovammoihin, ja palovamman voi peittää haavoihin tarkoitetuilla laastareilla tai sideharsolla.

Ennen voiteita tai peitteitä palovammakohtaa pidetään ensiavuksi parinkymmenen minuutin ajan haalean veden alla.

”Potilaan kämmentä isommat palovammat vaativat aina lääkärireissun, kun taas pienemmät hoituvat usein kotona.”

Vitamiinit ja maitohappobakteerit ajan tasalla

Lisävitamiinien tarve alkaa jo vauvana, koska kaikille ikäluokille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden kaksiviikkoisista vauvoista lähtien. Vauvat nauttivat D-vitamiininsa tippamuodossa, kun taas isommille lapsille vitamiinit kannattaa tarjota hyvänmakuisina purutabletteina.

Moni suosii vauvalle tippamuotoista D-vitamiinia, jossa on samalla mukana maitohappobakteereja. Muulle perheelle sopii maitohappobakteerivalmiste purutabletteina.

”Lisäksi kannattaa harkita monivitamiini- tai kalsiumlisää, jos epäilyttää, ettei lapsen tule syötyä tarpeeksi monipuolisesti”, Kujansivu sanoo.

Kuivan ja ärtyneen ihon hoito

Jos on taipumusta kuivaan ihoon tai atopiaan, säännöllinen rasvaus perusvoiteella kannattaa. Kesäaikaan käytetään kevyempää voidetta, talvella rasvaisempaa. Vaippaikäisille käteviä tuotteita ovat vaippaihottumaan soveltuva sinkkivoide sekä vastaavat tuotteet.

”Atoopikon on hyvä harkita myös probiootteja iholle annosteltavina tuotteina, jotka tuovat iholle mikrobitasapainoa”, Kujansivu sanoo.

Suojaa iho auringolta

Kun kevätaurinko alkaa lämmittää, on aika käydä aurinkovoideostoksilla. Lapsille tarkoitettujen aurinkovoiteiden suojakerroin on korkea, yli 50.

”Myös korvat pitää muistaa rasvata, koska ne palavat helposti”, Kujansivu muistuttaa.

Jos iho on jo päässyt kevyesti palamaan, sitä rauhoitellaan perusvoiteella tai kevyellä hydrokortisonivoiteella.

Punkit, hyttyset ja nokkoset

Punkkien irrottamista varten kodin tai mökin lääkekaapissa pitää olla punkkipihdit.

”Puremakohdan voi puhdistaa desinfiointiaineella ja jäädä seuraamaan, tuleeko iholle reaktiota, joka vaatisi lääkärikäynnin.”

Ampiaisenpistojen varalta kotona on hyvä olla kyypakkaus. Siitä on apua myös käärmeen puremaan, tosin käärmeen purtua tarvitaan aina käynti lääkärillä.

Myös hyttyset ja paarmat saavat helposti pisto- ja puremakohdan kutisemaan. Kutinaan auttaa hydrokortisonia sisältävä voide tai allergialääke. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää myös nokkosenpolttamaan.

Muista myös vatsatauti, venähdykset ja myrkytystilanteet

Oksennustaudin ja ripulin varalta kotiapteekissa on hyvä pitää nesteytysjuomaa, joka auttaa ehkäisemään elimistön kuivumista. Muutoin vatsataudin hoidossa auttaa parhaiten lepo ja riittävä nesteen saanti.

Pienet venähdykset hoidetaan ideaalisiteellä, joka antaa venähtäneelle kohdalle tukea.

Säilytä lääkekaapissa myös hiilivalmistetta myrkytystilanteisiin sekä joditabletteja ja koronatestejä. Jos perheessä on allergisia, allergiatuotteet kannattaa päivittää ajan tasalle joka vuosi hyvissä ajoin ennen kevättä.

Vinkki! Pidä huolta lääkekaapistasi

  • Käy lääkekaapin sisältö läpi säännöllisesti ja vie vanhentuneet lääkkeet apteekkiin lääkehävitykseen.
  • Sijoita lääkekaappi korkealle ja pidä se lukossa, jotta lääkkeet pysyvät lasten ulottumattomissa. Muista, että kostea ja lämpötilaltaan vaihteleva kylpyhuone ei ole paras paikka lääkekaapille.
  • Säilytä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan. Näin myös pakkausselosteet ohjeineen säilyvät tallessa.

Teksti: Jaana Tapio