Iho alkaa usein oireilla ensimmäistä kertaa murrosiän kynnyksellä, kun kiihtyvä hormonitoiminta vauhdittaa talirauhasten aktiivisuutta. Mustapäitä ja finnejä ilmestyy, kun talineritys lisääntyy ja tali jämähtää ihon pinnalle tukkimaan ja tulehduttamaan ihohuokosia. Seurauksena on akne, joka voi levitä kasvoilta kaulalle, olkapäihin ja rintaan.
Kyse ei ole harvinaisesta vaivasta, sillä aknesta kärsii tutkimusten mukaan jossain vaiheessa lähes 90 prosenttia nuorista. "Finnit eivät ole pelkästään rasvaisen ihon riesa, vaikka niin yleisesti luullaan. Myös atooppinen, kuiva iho voi kukkia murrosiässä”, Orion Pharman tuotepäällikkö Nina Vehniä huomauttaa.
Akne vaikuttaa usein myös itsetuntoon ja tapaan, jolla nuoret näkevät itsensä. Usein kasvoissa olevia finnejä yritetään meikata piiloon ja olkapäille levinneitä näppylöitä peitetään vaatteilla. Moni saattaa jopa vältellä esimerkiksi uimista tai vastaavia tilanteita, joissa finnien pelätään näkyvän selvemmin.
Vaikeimpiin iho-ongelmiin kannattaa hakea apua ihotautilääkäriltä, mutta läheskään aina ei tarvita niin jämeriä toimenpiteitä.
Ihonhoidon ABC: säännöllisyys, oikeat tuotteet ja ravinto
Säännöllisen ihonhoidon aloittaminen on ensimmäinen toimenpide taistelussa finnejä vastaan. Vaikka ei käyttäisikään meikkiä, päivän aikana kertynyt lika on hyvä pestä kasvoilta puhdistustuotteella.
Vehniä korostaa, että kosteuttaminen on yhtä tärkeä osa ihonhoitoa kuin puhdistaminen, vaikka iho olisi rasvainenkin. ”Moni tekee sen virheen, että aloittaa ihonhoidon liian voimakkailla tuotteilla, jolloin iho voi esimerkiksi kuivua liikaa. Nuoren kannattaa valita ihonhoitotuotteita, jotka ovat riittävän mietoja mutta silti tehokkaita."
Vehniän mukaan rasvaisemmalle, näppyläiselle iholle kannattaa valita öljytön kosteusvoide, jotta ihohuokoset eivät tukkeudu entisestään. Kuivan ihon hoidossa kosteutus on todella tärkeää. Myös ravinnolla on suuri merkitys ihon kuntoon. Kokeilemalla oppii, miten oma iho reagoi erilaisiin ruokiin. ”Monet kokevat saavansa lisää finnejä esimerkiksi maitotuotteista ja suklaasta. Terveellinen ruokavalio taas tuntuu toisilla hillitsevän ihon tulehdusta”, Vehniä listaa.
Apteekista apua ihonhoidon ongelmiin
Rasvainen, pintakuiva, kuiva, punoittava vai tulehtunut? Mistä tietää, millainen iho juuri minulla on ja millaisia tuotteita sen hoitoon olisi hyvä hankkia? Neuvoja oikeanlaisten tuotteiden löytämiseen saa omien vanhempien lisäksi myös apteekista, jossa koulutetut farmaseutit tietävät tarkkaan, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla.
Ammattilaiset osaavat helposti arvioida, kannattaako valita laadukkaita, juuri nuoren ihon hoitoon kehitettyjä tuotteita vai pitäisikö tulehtuneita finnejä hoitaa mieluummin reseptivapailla lääkevoiteilla tai ihotautilääkärin vastaanotolla. Monille on myös tärkeää tietää, ovatko ihonhoitotuotteet turvallisia. Vääränlainen tuote voi pahimmillaan saada ihon vielä huonompaan kuntoon.
Vehniän mukaan apteekkikosmetiikka on yleensä huolellisesti tutkittua ja testattua. Apteekin henkilökunnalta voi halutessa kysyä lisää tietoa tuotteen turvallisuudesta ja siitä, millaiselle ihotyypille se on tarkoitettu.
Viisi ihonhoitovinkkiä
1. Älä käytä liian vahvoja puhdistustuotteita. Hellävarainenkin tuote voi olla tehokas.
2. Puhdistusaine, kasvovesi ja kosteusvoide muodostavat ihonhoidon perustan. Kuorinta-aineesta ja naamiosta saa lisäpotkua.
3. Älä puristele kasvoja, vaikka mieli tekisi. Puristelu pahentaa tulehduksia, sillä käsistä siirtyy iholle lisää bakteereja.
4. Älä unohda kosteusvoidetta. Rasvainenkin iho janoaa kosteutta, mutta akneihon hoitoon kannattaa valita öljytön tuote.
5. Uskalla kysyä apua! Apteekissa paikalla on asiantuntijoita, jotka auttavat sinua kartoittamaan juuri oikeat tuotteet ihotyyppisi hoitoon.