Ihmisen yleisin sairaus on flunssa eli nuhakuume. Se on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka oireet ovat kaikille tutut yskä, nuha, kurkkukipu ja kuume. Flunssa tarttuu yleensä suoraan ihmisestä toiseen.

Flunssan oireet

Tyypillisesti flunssa alkaa nenän tukkoisuutena ja nuhana, ja melko usein alkuoireina on myös kurkkukipua. Lisäksi voi olla kuumetta ja vilunväristyksiä. Yskä seuraa tyypillisesti parin päivän sisällä. Nuha on aluksi usein vetistä, ja muuttuu päivien kuluessa sameammaksi, kun eritys vähenee. Nuhaeritteen muuttuminen sitkeämmäksi siis useimmiten merkitseekin, että tauti on helpottamaan päin.

Yskä puolestaan on aluksi kuivaa ärsytysyskää ja muuttuu vähitellen limaisemmaksi. On tavallista, että vaikka muut oireet ovat jo helpottaneet, yskiminen jatkuu pitempään. Kuume liittyy useimmiten taudin alkuvaiheeseen.

Flunssaa aiheuttavia viruksia on monia, ja oireet vaihtelevat jonkin verran viruksen mukaan.

Flunssan hoito

Virustaudit paranevat yleensä ajan kanssa. Lepo, riittävä juominen ja oireita helpottavat lääkkeet auttavat toipumisessa. Kotiapteekista olisi hyvä löytyä ainakin kuumetta alentavaa kipulääkettä sekä yskänlääkettä yskän eri vaiheisiin.

Sairastamisen aikana ruokahalu on usein tiessään ja keho käyttää paljon voimia taudin nujertamiseen.

Milloin lääkäriin?

Flunssa kestää tavallisesti useita päiviä ja usein yli viikon. Oireita kannattaa useimmiten hoitaa rauhassa kotona. Flunssaisena ei tulisi tarpeettomasti lähteä liikkeelle, koska virus leviää helposti muihin. Jos flunssasta on kehittynyt jälkitauti, kuten välikorvan- tai poskiontelontulehdus, on syytä käydä lääkärissä.

Lapsi tulee viedä lääkäriin, jos hänellä alkaa ilmetä kipuja tai lapsi alkaa heräillä yöllä. Lääkäriin on syytä lähteä myös silloin, mikäli flunssa jatkuu yli kaksi viikkoa tai kuume kestää yli viisi vuorokautta tai nousee uudestaan. Hälyttäviä oireita lapsella ovat myös korkea kuume, väsähtäminen tai silmien rähmiminen. 

teksti: Johanna Paasikangas-Tella