Terveyttä edistävistä bakteereista eli probiooteista on hyötyä allergioita sairastavalle

Tunnetuimpia probiootteja ovat maitohappobakteerit kuten paljon käytetty Lactobacillus rhamnosus GG. “Tutkimuksissa havaittiin, että atooppista ihottumaa sairastavat lapset hyötyvät probiooteista”, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Mikael Kuitunen kertoo. Hän työskentelee HUS:n Iho- ja allergiasairaalassa Helsingissä.

Atooppiseen ihottumaan liittyy usein ruoka-aineallergioita. Niiden Käypä hoito -suosituksissa on nostettu esiin viisi bakteerikantaa, koska probioottien myönteisiä vaikutuksia tunnetaan jo kohtuullisesti. “Myös maitoallergiset lapset ovat saaneet apua probiooteista. Niistä hyötyvät etenkin ne, joilla on tyypillinen, ihopistotestillä todettava maitoallergia. Meidän sairaalassamme tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 120 tällaista lasta, ja probioottien myönteinen vaikutus havaittiin selvästi.”

Puuttuvat bakteerit

Allergisilla vauvoilla on vähemmän maitohappobakteereita suolistossaan kuin muilla lapsilla. Probioottihoidolla korvataan tätä puutetta. ”Allergiassa kehon puolustusmekanismi reagoi turhaan vaarattomia asioita kuten siitepölyä tai ruokaa vastaan. Hoidon avulla elimistön puolustusvaste käännetään pois allergiasta, jolloin allergiareaktio vaimenee”, Kuitunen selittää. Probioottien vaikutusta allergioihin on tutkittu etenkin pienillä lapsilla. Kuitusen mukaan näyttääkin siltä, että elimistön puolustusjärjestelmä on helpoimmin muovattavissa juuri pikkulapsilla. Probioottien vaikutusta allergioihin on tutkittu myös aikuisilla, mutta heidän kohdallaan tulokset eivät ole olleet yhtä rohkaisevia.

Ennaltaehkäisyä

Probioottien avulla tapahtuva allergian ehkäisy on Kuitusen mukaan erittäin merkittävä asia. Ennaltaehkäisevää käyttöä suositellaan odottaville äideille ja vastasyntyneille lapsille. “Tutkimuksessamme oli mukana lähes tuhat odottavaa äitiä, joiden lapsilla oli riski sairastua allergiaan”, Mikael Kuitunen kertoo. ”Kun äidit käyttivät probiootteja viimeisen raskauskuukauden ajan ja lapset elämänsä ensimmäiset puoli vuotta, lapsilla oli 30 prosenttia vähemmän atooppista ihottumaa kahden vuoden iässä.” Kun seurantaa jatkettiin viiteen ikävuoteen asti, huomattiin, ettei probioottien teho enää myöhemmin ollut niin hyvä kuin pikkulapsilla.