Sivun sisältö
Kyykäärme on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Kyyt heräävät talvihorroksestaan huhtikuussa, jolloin niiden myrkkykin on voimakkaimmillaan.
Kyyn myrkky on varattu sen ravinnon hankkimiseen, mutta pelästyessään ja yllätetyksi tullessaan kyykäärme voi purra myös varomattomia lemmikkieläimiä ja ihmisiä. Siksi on hyvä tietää, miten pitää toimia kohdatessaan kyyn ja erityisesti sen purressa.
Miltä kyyn purema näyttää ja tuntuu?
Kyyn puremassa on kaksi punoittavaa pistosjälkeä 3–10 millimetrin etäisyydellä toisistaan. Vierekkäiset pistot erottavat kyyn pureman hyönteisten pistoista, jotka yleensä jättävät jälkeensä vain yhden pisteen.
Kyyn purema voi tuntua erilaiselta ihmisestä riippuen. Jotkut sanovat sen tuntuvan vähän kuin ampiaisen pistolta. Kaikki eivät välttämättä edes huomaa, että kyy on purrut.
Onko kyyn purema vaarallinen?
Lähtökohtaisesti kyyn purema on vaarallinen – se voi jopa tappaa. Kyyn puremaan tulee aina suhtautua vakavasti, koska ikinä ei voi tietää minkälaisia oireita se kenellekin aiheuttaa. Kyyn myrkky sisältää aineita, jotka voivat vaurioittaa ihmisen elimistöä.
Ensiapuohjeet kyyn puremaan
- Kyyn puremaa ihmistä on hyvä rauhoittaa ja pitää paikoillaan. Tämä on hyväksi ikävässä tilanteessa ylipäätään, mutta paikallaanolo voi myös hillitä sitä, kuinka voimakkaasti elimistö reagoi myrkkyyn.
- Jos kyy on purrut jalkaan tai käteen, raajaa kannattaa pitää koholla, jotta turvotuksen kehittyminen hidastuisi.
- Raajan voi lastoittaa. Se auttaa pitämään sitä paikoillaan.
- Uhrin voi kantaa pois paikalta. Jos kyy puree, kun on yksin metsässä, ei usein ole muuta mahdollisuutta kuin poistua sieltä itse. Mutta heti kun mahdollista, tulisi pysyä paikoillaan ja mahdollisesti pitää raajaa koholla.
- Korut ja kiristävät vaatteet on hyvä ottaa pois turvotuksen varalta.
- Kipuun voi ottaa parasetamolia, ei tulehduskipulääkettä.
- Kipeään kohtaan voi laittaa kylmää. Se ei edistä paranemista, mutta aistimuksen kautta se voi rauhoittaa esimerkiksi lapsen mieltä.
- Tulehduskipulääkettä ei kannata ottaa. Se voi kuormittaa munuaisia, mitä jo kyyn myrkkykin tekee.
- Raajaa ei pidä sitoa, se haittaa luonnollista turpoamista.
- Urbaanilegendan mukaan kyyn myrkky pitää imeä pois. Tälle ei ole mitään perustetta.
Kyyn pureman oireet
Kyyn pureman aiheuttamat oireet voivat vaihdella lievistä vaikeisiin. Noin 75 prosenttia uhreista saa paikallisia oireita ja 25 prosenttia vakavampia oireita. Jotkut eivät saa oireita lainkaan.
- Tyypillinen oire on tumman sinipunainen värimuutos ja turvotus puremakohdassa. Yleensä se leviää puremakohdasta kohti vartalon keskustaa.
- Oksentelu, ripuli, vatsakipu ja päänsärky ovat tavallisia oireita.
- Vaikeat oireet voivat olla melkein mitä vain, kuten tajunnan tason heikkenemistä ja kouristuksia. Ihoreaktiot voivat olla ärhäköitä, kuten verenpurkaumia tai rakkuloita.
- Yleensä oireita alkaa tulla puolisen tuntia pureman jälkeen. Ne alkavat yleensä neljässä tunnissa, jos ovat alkaakseen.
- Oireet voivat kestää viikkojakin.
- Jos kyyn puremasta seuraa kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, on kyse allergisesta reaktiosta.
Pitääkö mennä lääkäriin, jos kyy puree?
Kyyn pureman jälkeen pitää aina ottaa yhteys terveydenhuoltoon, sillä koskaan ei voi tietää mitä puremasta seuraa. Reaktiot kyyn myrkkyyn vaihtelevat todella paljon eri ihmisillä, joten on tärkeää, että ammattilaiset seuraavat vointia pureman jälkeen.
Miten kyyn puremaa hoidetaan?
Sairaalassa tarkkaillaan sitä, minkälaisia oireita kyyn puremasta seuraa. Jos muutaman tunnin kuluttua ei ole ilmennyt mitään, potilas voidaan kotiuttaa.
Lieväkin oire saattaa olla peruste tarkkailla potilasta sairaalassa noin vuorokauden verran.
Seurantaan otetaan lähes poikkeuksetta lapset, raskaana olevat naiset, vanhukset ja vakavasti sairaat.
Sairaalassa seurataan esimerkiksi munuaisten toimintaa, ihoa, verenpainetta, sykettä ja lämpöä. Jos ongelmia tulee, niitä hoidetaan oireen mukaisesti.
Perushoitona toimivat nesteytys, pahoinvointilääke ja kipulääkitys. Tietyin perustein sairaalahoitoon liitetään käärmeseerumi. Äärimmäisissä tapauksissa saatetaan tarvita kirurgia, jos turvotus on niin kovaa, että ihon verenkierto vaarantuu.
Sairaalassa myös varmistetaan, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa.
Onko pieni kyy vaarallisempi?
Pienten kyynpoikasten puremat voivat olla hyvin vaarallisia. Ilmeisesti ne eivät osaa annostella myrkkyään samalla tavalla kuin isommat kyyt.
Mitä pitää tehdä, kun kohtaa kyykäärmeen?
- On tavallaan hyvä juttu, jos näkee kyyn. Silloin voi aina siirtyä kauemmas siitä.
- Kyyt reagoivat aika herkästi töminään. Ne pelkäävät ihmistä enemmän kuin ihminen niitä. Yleensä jos kyy on purrut, se on yllätetty kolostaan.
- Puremia voi ennaltaehkäistä vetämällä kumisaappaat jalkaan, kun menee metsään tai muihin paikkoihin, joissa kyyt liikkuvat.
7 faktaa kyykäärmeestä
- Kyykäärme on Suomen ainoa myrkkykäärme.
- Kyyt ovat harmaita, harmaanruskeita tai mustia. Ne tunnistaa selän sahalaitakuviosta, mutta mustissa kyissä se ei välttämättä erotu.
- Täyskasvuinen kyy on noin puolen metrin mittainen.
- Kyykäärmeet elävät lähes koko Suomessa.
- Kyykäärmeeseen voi törmätä esimerkiksi kallioilla, risukoissa sekä peltojen, soiden ja vesistöjen reunamilla.
- Kyyt talvehtivat horroksessa syyskuusta huhtikuuhun, yleensä koloissa maan alla.
- Kyy on arka eläin. Se puree vain, jos on pelästynyt vaikkapa marjastajaa tai leikkivää lasta.