Tiedätkö, miksi vitamiinit ja kivennäisaineet ovat niin tärkeitä terveydellemme? Tutustu tärkeimpiin vitamiineihin ja kivennäisaineisiin sekä mihin elimistömme niitä tarvitsee. Olemme listanneet kunkin vitamiinin ja kivennäisaineen parhaita lähteitä sekä suomalaisten ravitsemussuositusten mukaiset saantisuositusmäärät.
| Vitamiini | Tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus |
|---|---|---|---|
| C-vitamiini | antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä; osallistuu vastustuskyvyn ylläpitoon; edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten, rustojen ja ihon normaalia toimintaa varten sekä lisää raudan imeytymistä | tuoreet hedelmät, kasvikset, marjat, peruna | naiset 95 mg raskaana olevat 105 mg imettävät 155 mg miehet 110 mg lapset 1–3 v. 25 mg lapset 4–6 v. 35 mg lapset 7–10 v. 55 mg lapset 11–14 v. 75 mg (tytöt) / 80 mg (pojat) lapset 15–17 v. 90 mg (tytöt) / 105 mg (pojat) |
| B1-vitamiini (tiamiini) |
edistää hermoston normaalia toimintaa | liha, vilja- ja maitovalmisteet, palkokasvit | naiset 0,7–1,1 mg1 raskaana olevat 0,8–1,3 mg1 imettävät 1,1–1,4 mg1 miehet 0,9–1,3 mg1 lapset 1–3 v. 0,5 mg1 lapset 4–6 v. 0,6 mg1 lapset 7–10 v. 0,8 mg1 lapset 11–14 v. 0,9 mg1 (tytöt) / 1,1 mg1 (pojat) lapset 15–17 v. 1,0 mg1 (tytöt) / 1,3 mg1 (pojat) |
| B2-vitamiini (riboflaviini) |
edistää limakalvojen pysymistä normaaleina | maito- ja lihavalmisteet, vihreät vihannekset, palkokasvit, sienet, mantelit | naiset 1,6 mg raskaana olevat 1,9 mg imettävät 2,0 mg miehet 1,6 mg lapset 1–3 v. 0,6 mg lapset 4–6 v. 0,7 mg lapset 7–10 v. 1,0 mg lapset 11–14 v. 1,4 mg (tytöt) / 1,3 mg (pojat) lapset 15–17 v. 1,6 mg |
| B3-vitamiini (niasiini, nikotiiniamidi) |
edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä limakalvojen ja ihon pysymistä normaaleina | liha, vilja, kala, maapähkinä, kananmuna, maitovalmisteet, palkokasvit | naiset 12–17 mg1 raskaana olevat 13–20 mg1 imettävät 17–23 mg1 miehet 14–21 mg1 lapset 1–3 v. 7 mg1 lapset 4–6 v. 10 mg1 lapset 7–10 v. 12 mg1 lapset 11–14 v. 15 mg1 (tytöt) / 17 mg1 (pojat) lapset 15–17 v. 16 mg1 (tytöt) / 20 mg1 (pojat) |
| B5-vitamiini (pantoteeni-happo) |
edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa |
liha, kananmuna, juusto, merenelävät, täysjyvävilja, palkokasvit, sienet, kasvikset, pähkinät | naiset 5 mg raskaana olevat 5 mg imettävät 7 mg miehet 5 mg lapset 1–10 v. 4 mg lapset 11–17 v. 5 mg (riittävä saanti2) |
| B6-vitamiini (pyridoksiini) |
edistää hermoston normaalia toimintaa, proteiiniaineenvaihduntaa sekä normaalia veren punasolujen muodostumista | kala, liha, peruna, leipä, maito- ja maitovalmisteet, vilja | naiset 1,6 mg raskaana olevat 1,9 mg imettävät 1,7 mg miehet 1,8 mg lapset 1–3 v. 0,6 mg lapset 4–6 v. 0,7 mg lapset 7–10 v. 1,0 mg lapset 11–14 v. 1,3 mg (tytöt) / 1,5 mg (pojat) lapset 15–17 v. 1,5 mg (tytöt) / 1,8 mg (pojat) |
| B12-vitamiini (syanokobalamiini) |
edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä normaalia veren punasolujen muodostumista | maksa, liha, kala, maitovalmisteet, kananmuna | naiset 4 µg raskaana olevat 4,5 µg imettävät 5,5 µg miehet 4 µg lapset 1–3 v. 1,5 µg lapset 4–6 v. 1,7 µg lapset 7–10 v. 2,5 µg lapset 11–14 v. 3,5 µg (tytöt) / 3 µg (pojat) lapset 15–17 v. 4 µg (riittävä saanti2) |
| Biotiini | edistää ihon ja hiusten pysymistä normaaleina | maksa, vilja, kananmunan keltuainen, maito | naiset 40 µg raskaana olevat 40 µg imettävät 45 µg miehet 40 µg lapset 1–3 v. 20 µg lapset 4–10 v. 25 µg lapset 11–17 v. 35 µg (riittävä saanti2) |
| Folaatti (foolihappo) | osallistuu solujen jakautumisprosessiin, sekä edistää normaalia veren muodostumista ja raskauden aikaisten kudosten kasvua | vihreät vihannekset, maksa, täysjyvävilja, palkokasvit | naiset 330 µg raskaana olevat 600 µg imettävät 490 µg miehet 330 µg lapset 1–3 v. 120 µg lapset 4–6 v. 140 µg lapset 7–10 v. 200 µg lapset 11–14 v. 280 µg (tytöt) / 260 µg (pojat) lapset 15–17 v. 310 µg (tytöt) / 320 µg (pojat) |
1Ravitsemussuosituksissa saantisuositus on annettu suhteessa energiansaantiin (mg/MJ), määrä on laskettu ikä- ja sukupuoliryhmittäisen viitteellisen energiansaannin mukaan.
2Riittävä saanti on arvio siitä, kuinka paljon ravintoainetta tarvitaan, jotta saanti kattaisi lähes koko väestön tarpeen. Sitä käytetään, kun tarkkaa suositeltavaa saantia ei voida määrittää.
| Vitamiini, tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus | ||
|---|---|---|---|---|
| C-vitamiini | ||||
| antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä; osallistuu vastustuskyvyn ylläpitoon; edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten, rustojen ja ihon normaalia toimintaa varten sekä lisää raudan imeytymistä | tuoreet hedelmät, kasvikset, marjat, peruna | naiset 95 mg raskaana olevat 105 mg imettävät 155 mg miehet 110 mg lapset 1–3 v. 25 mg lapset 4–6 v. 35 mg lapset 7–10 v. 55 mg lapset 11–14 v. 75 mg (tytöt) / 80 mg (pojat) lapset 15–17 v. 90 mg (tytöt) / 105 mg (pojat) |
||
| B1-vitamiini (tiamiini) | ||||
| edistää hermoston normaalia toimintaa | liha, vilja- ja maitovalmisteet, palkokasvit | naiset 0,7–1,1 mg1 raskaana olevat 0,8–1,3 mg1 imettävät 1,1–1,4 mg1 miehet 0,9–1,3 mg1 lapset 1–3 v. 0,5 mg1 lapset 4–6 v. 0,6 mg1 lapset 7–10 v. 0,8 mg1 lapset 11–14 v. 0,9 mg1 (tytöt) / 1,1 mg1 (pojat) lapset 15–17 v. 1,0 mg1 (tytöt) / 1,3 mg1 (pojat) |
||
| B2-vitamiini (riboflaviini) | ||||
| edistää limakalvojen pysymistä normaaleina | maito- ja lihavalmisteet, vihreät vihannekset, palkokasvit, sienet, mantelit | naiset 1,6 mg raskaana olevat 1,9 mg imettävät 2,0 mg miehet 1,6 mg lapset 1–3 v. 0,6 mg lapset 4–6 v. 0,7 mg lapset 7–10 v. 1,0 mg lapset 11–14 v. 1,4 mg (tytöt) / 1,3 mg (pojat) lapset 15–17 v. 1,6 mg |
||
| B3-vitamiini (niasiini, nikotiiniamidi) | ||||
| edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä limakalvojen ja ihon pysymistä normaaleina | liha, vilja, kala, maapähkinä, kananmuna, maitovalmisteet, palkokasvit | naiset 12–17 mg1 raskaana olevat 13–20 mg1 imettävät 17–23 mg1 miehet 14–21 mg1 lapset 1–3 v. 7 mg1 lapset 4–6 v. 10 mg1 lapset 7–10 v. 12 mg1 lapset 11–14 v. 15 mg1 (tytöt) / 17 mg1 (pojat) lapset 15–17 v. 16 mg1 (tytöt) / 20 mg1 (pojat) |
||
| B5-vitamiini (pantoteeni-happo) | ||||
| edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa | liha, kananmuna, juusto, merenelävät, täysjyvävilja, palkokasvit, sienet, kasvikset, pähkinät | naiset 5 mg raskaana olevat 5 mg imettävät 7 mg miehet 5 mg lapset 1–10 v. 4 mg lapset 11–17 v. 5 mg (riittävä saanti2) |
||
| B6-vitamiini(pyridoksiini) | ||||
| edistää hermoston normaalia toimintaa, proteiiniaineenvaihduntaa sekä normaalia veren punasolujen muodostumista | kala, liha, peruna, leipä, maito- ja maitovalmisteet, vilja | naiset 1,6 mg raskaana olevat 1,9 mg imettävät 1,7 mg miehet 1,8 mg lapset 1–3 v. 0,6 mg lapset 4–6 v. 0,7 mg lapset 7–10 v. 1,0 mg lapset 11–14 v. 1,3 mg (tytöt) / 1,5 mg (pojat) lapset 15–17 v. 1,5 mg (tytöt) / 1,8 mg (pojat) |
||
| B12-vitamiini(syanokobalamiini) | ||||
| edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä normaalia veren punasolujen muodostumista | maksa, liha, kala, maitovalmisteet, kananmuna | naiset 4 µg raskaana olevat 4,5 µg imettävät 5,5 µg miehet 4 µg lapset 1–3 v. 1,5 µg lapset 4–6 v. 1,7 µg lapset 7–10 v. 2,5 µg lapset 11–14 v. 3,5 µg (tytöt) / 3 µg (pojat) lapset 15–17 v. 4 µg (riittävä saanti2) |
||
| Biotiini | ||||
| edistää ihon ja hiusten pysymistä normaaleina | maksa, vilja, kananmunan keltuainen, maito | naiset 40 µg raskaana olevat 40 µg imettävät 45 µg miehet 40 µg lapset 1–3 v. 20 µg lapset 4–10 v. 25 µg lapset 11–17 v. 35 µg (riittävä saanti2) |
||
| Folaatti (foolihappo) | ||||
| osallistuu solujen jakautumisprosessiin, sekä edistää normaalia veren muodostumista ja raskauden aikaisten kudosten kasvua | vihreät vihannekset, maksa, täysjyvävilja, palkokasvit | naiset 330 µg raskaana olevat 600 µg imettävät 490 µg miehet 330 µg lapset 1–3 v. 120 µg lapset 4–6 v. 140 µg lapset 7–10 v. 200 µg lapset 11–14 v. 280 µg (tytöt) / 260 µg (pojat) lapset 15–17 v. 310 µg (tytöt) / 320 µg (pojat) |
||
1Ravitsemussuosituksissa saantisuositus on annettu suhteessa energiansaantiin (mg/MJ), määrä on laskettu ikä- ja sukupuoliryhmittäisen viitteellisen energiansaannin mukaan.
2Riittävä saanti on arvio siitä, kuinka paljon ravintoainetta tarvitaan, jotta saanti kattaisi lähes koko väestön tarpeen. Sitä käytetään, kun tarkkaa suositeltavaa saantia ei voida määrittää.
| Vitamiini | Tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus | ||
|---|---|---|---|---|---|
| A-vitamiini | edistää ihon, limakalvojen ja näön pysymistä normaaleina | sisäelimet, liha, maitovalmisteet, kananmuna, porkkana, tummanvihreät lehtivihannekset, A-vitamiinilla täydennetyt rasvalevitteet | naiset 700 µg (yli 70-vuotiaat 650 µg) raskaana olevat 750 µg imettävät 1400 μg miehet 800 µg (yli 70-vuotiaat 750 µg) lapset 1–3 v. 300 µg lapset 4–6 v. 350 µg lapset 7–10 v. 450 μg lapset 11–14 v. 650 μg (tytöt) / 700 μg (pojat) lapset 15–17 v. 650 μg (tytöt) / 700 μg (pojat) |
||
| D-vitamiini | edistää luuston ja hampaiden pysymistä normaaleina sekä kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä | aurinko (vain kesällä), kala, D-vitaminoidut maitovalmisteet ja rasvalevitteet, kananmuna | naiset 10 µg raskaana olevat 10 µg imettävät 10 μg miehet 10 µg lapset 1–17 v. 10 µg yli 75-vuotiaat 20 µg + D-vitamiinilisän käyttösuositus1 |
||
| E-vitamiini | antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä | kasviöljyt ja niistä tehdyt levitteet, kananmunan keltuainen, pähkinät, siemenet | naiset 10 mg (yli 51-vuotiaat 9 mg) raskaana olevat 11 mg imettävät 12 mg miehet 11 mg lapset 1–3 v. 7 mg lapset 4–6 v. 8 mg lapset 7–10 v. 9 mg lapset 11–14 v. 10 mg (tytöt) / 11 mg (pojat) lapset 15–17 v. 11 mg (tytöt) / 12 mg (pojat) (riittävä saanti2) |
||
| K-vitamiini | edistää veren normaalia hyytymistä ja luiden pysymistä normaaleina | vihreät lehtivihannekset, kasviöljyt ja niistä tehdyt levitteet, liha | naiset 65 µg (yli 51-vuotiaat 60 µg) raskaana olevat 80 µg imettävät 65 µg miehet 75 µg (yli 51-vuotiaat 70 µg) lapset 1–3 v. 15 µg lapset 4–6 v. 20 µg lapset 7–10 v. 30 µg lapset 11–14 v. 45 µg (tytöt) / 50 µg (pojat) lapset 15–17 v. 60 µg (tytöt) / 65 µg (pojat) (riittävä saanti2) |
||
| Koliini | edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa ja maksan toiminnan pysymistä normaalina | liha, maitovalmisteet, kananmuna, vilja | naiset 400 mg raskaana olevat 480 mg imettävät 520 mg miehet 400 mg lapset 1–3 v. 150 mg lapset 4–6 v. 170 mg lapset 7–10 v. 250 mg lapset 11–14 v. 350 mg (tytöt) / 330 mg (pojat) lapset 15–17 v. 390 mg (tytöt) / 400 mg (pojat) (riittävä saanti2) |
1Suomessa lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi 10 µg/vrk ja 2–18-vuotiaille 7,5 µg/vrk. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 µg/vrk ympäri vuoden. Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 µg/vrk ympäri vuoden. Pienempää D-vitamiinilisäannosta (10 µg) voi suositella, jos käytetään säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2–3 kertaa viikossa, suositellaan 18–74-vuotiaille 10 µg D-vitamiinilisää vuoden pimeimpään aikaan (loka-maaliskuussa).
2Riittävä saanti on arvio siitä, kuinka paljon ravintoainetta tarvitaan, jotta saanti kattaisi lähes koko väestön tarpeen. Sitä käytetään, kun tarkkaa suositeltavaa saantia ei voida määrittää.
| Vitamiini, tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| A-vitamiini | |||||||
| edistää ihon, limakalvojen ja näön pysymistä normaaleina | sisäelimet, liha, maitovalmisteet, kananmuna, porkkana, tummanvihreät lehtivihannekset, A-vitamiinilla täydennetyt rasvalevitteet | naiset 700 µg (yli 70-vuotiaat 650 µg) raskaana olevat 750 µg imettävät 1400 μg miehet 800 µg (yli 70-vuotiaat 750 µg) lapset 1–3 v. 300 µg lapset 4–6 v. 350 µg lapset 7–10 v. 450 μg lapset 11–14 v. 650 μg (tytöt) / 700 μg (pojat) lapset 15–17 v. 650 μg (tytöt) / 700 μg (pojat) |
|||||
| D-vitamiini | |||||||
| edistää luuston ja hampaiden pysymistä normaaleina sekä kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä | aurinko (vain kesällä), kala, D-vitaminoidut maitovalmisteet ja rasvalevitteet, kananmuna | naiset 10 µg raskaana olevat 10 µg imettävät 10 μg miehet 10 µg lapset 1–17 v. 10 µg yli 75-vuotiaat 20 µg + D-vitamiinilisän käyttösuositus1 |
|||||
| E-vitamiini | |||||||
| antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä | kasviöljyt ja niistä tehdyt levitteet, kananmunan keltuainen, pähkinät, siemenet | naiset 10 mg (yli 51-vuotiaat 9 mg) raskaana olevat 11 mg imettävät 12 mg miehet 11 mg lapset 1–3 v. 7 mg lapset 4–6 v. 8 mg lapset 7–10 v. 9 mg lapset 11–14 v. 10 mg (tytöt) / 11 mg (pojat) lapset 15–17 v. 11 mg (tytöt) / 12 mg (pojat) (riittävä saanti2) |
|||||
| K-vitamiini | |||||||
| edistää veren normaalia hyytymistä ja luiden pysymistä normaaleina | vihreät lehtivihannekset, kasviöljyt ja niistä tehdyt levitteet, liha | naiset 65 µg (yli 51-vuotiaat 60 µg) raskaana olevat 80 µg imettävät 65 µg miehet 75 µg (yli 51-vuotiaat 70 µg) lapset 1–3 v. 15 µg lapset 4–6 v. 20 µg lapset 7–10 v. 30 µg lapset 11–14 v. 45 µg (tytöt) / 50 µg (pojat) lapset 15–17 v. 60 µg (tytöt) / 65 µg (pojat) (riittävä saanti2) |
|||||
| Koliini | |||||||
| edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa ja maksan toiminnan pysymistä normaalina | liha, maitovalmisteet, kananmuna, vilja | naiset 400 mg raskaana olevat 480 mg imettävät 520 mg miehet 400 mg lapset 1–3 v. 150 mg lapset 4–6 v. 170 mg lapset 7–10 v. 250 mg lapset 11–14 v. 350 mg (tytöt) / 330 mg (pojat) lapset 15–17 v. 390 mg (tytöt) / 400 mg (pojat) (riittävä saanti2) |
|||||
1Suomessa lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi 10 µg/vrk ja 2–18-vuotiaille 7,5 µg/vrk. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 µg/vrk ympäri vuoden. Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 µg/vrk ympäri vuoden. Pienempää D-vitamiinilisäannosta (10 µg) voi suositella, jos käytetään säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2–3 kertaa viikossa, suositellaan 18–74-vuotiaille 10 µg D-vitamiinilisää vuoden pimeimpään aikaan (loka-maaliskuussa).
2Riittävä saanti on arvio siitä, kuinka paljon ravintoainetta tarvitaan, jotta saanti kattaisi lähes koko väestön tarpeen. Sitä käytetään, kun tarkkaa suositeltavaa saantia ei voida määrittää.
| Kivennäisaine | Tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus | |
|---|---|---|---|---|
| Jodi | kilpirauhaselle välttämätön kivennäisaine, joka edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa ja joka edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaalia energia-aineenvaihduntaa | jodioitu ruokasuola ja sitä sisältävät tuotteet, merikalat ja maitovalmisteet, kananmuna | naiset 150 µg raskaana olevat 200 µg imettävät 200 µg miehet 150 µg lapset 1–3 v. 100 µg lapset 4–6 v. 100 µg lapset 7–10 v. 100 µglapset 11–14 v. 120 µg (tytöt) / 130 µg (pojat) lapset n 15–17 v. 120 µg (tytöt) / 140 µg (pojat) (riittävä saanti1) |
|
| Kalsium | tarpeellinen luuston ja hampaiden pysymiselle normaaleina, edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja lihasten normaalia toimintaa | maito- ja maitovalmisteet, kala, kaalikasvit, kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet | naiset 950 mg (18–24-vuotiaat 1000 mg) raskaana olevat 950 mg imettävät 950 mg miehet 950 mg (18–24-vuotiaat 1000 mg) lapset 1–3 v. 450 mg lapset 4–6 v. 800 mg lapset 7–10 v. 800 mg lapset 11–14 v. 1150 mg lapset 15–17 v. 1150 mg |
|
| Magnesium | edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa | täysjyvävilja, kasvikset, palkokasvit, siemenet, pähkinät | naiset 300 mg raskaana olevat 300 mg imettävät 300 mg miehet 350 mg lapset 1–3 v. 170 mg lapset 4–6 v. 230 mg lapset 7–10 v. 230 mg lapset 11–14 v. 250 mg (tytöt) / 300 mg (pojat) lapset 15–17 v. 250 mg (tytöt) / 300 mg (pojat) (riittävä saanti1) |
|
| Mangaani | vaikuttaa monien entsyymientoimintaan sekä edistää luuston pysymistä normaalina ja sidekudoksen normaalia muodostumista | viljavalmisteet, juomat (mm. kahvi, tee, juomavesi), pähkinät, palkokasvit, hedelmät, suklaa, simpukat | naiset 3 mg raskaana olevat 3 mg imettävät 3 mg miehet 3 mg lapset 1–3 v. 0,5 mg lapset 4–6 v. 1 mg lapset 7–10 v. 1,5 mg lapset 11–14 v. 2 mg lapset 15–17 v. 3 mg (tytöt) / 2,5 mg (pojat) (riittävä saanti1) |
|
| Rauta | edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista sekä normaalia hapen kuljetusta kehossa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta | liha, maksa, täysjyväviljavalmisteet, palkokasvit | naiset 15 mg (51–70-vuotiaat 8 mg2, yli 70-vuotiaat 7 mg) raskaana olevat 26 mg3 imettävät 15 mg miehet 9 mg lapset 1–3 v. 7 mg lapset 4–6 v. 7 mg lapset 7–10 v. 9 mg lapset 11–14 v. 13 mg2 (tytöt) / 11 mg (pojat) lapset 15–17 v. 15 mg4 (tytöt) / 11 mg (pojat) |
|
| Seleeni | antioksidantti, joka auttaa ylläpitämään vastustuskykyä ja edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä | kala, liha, maito- ja viljavalmisteet, pähkinät, kananmuna | naiset 75 µg raskaana olevat 90 µg imettävät 85 µg miehet 90 µg (yli 70-vuotiaat 85 µg) lapset 1–3 v. 20 µg lapset 4–6 v. 25 µg lapset 7–10 v. 40 µg lapset 11–14 v. 60 µg (tytöt) / 65 µg (pojat) lapset 15–17 v. 70 µg (tytöt) / 85 µg (pojat) (riittävä saanti1) |
|
| Sinkki | vaikuttaa vastustuskykyyn, edistää normaalia kognitiivista toimintaa sekä osallistuu solujen jakautumisprosessiin | liha, maksa, kananmuna,vilja- ja maitovalmisteet, palkokasvit, pähkinät, siemenet | naiset 9,7 mg (51–70-vuotiaat 9,5 mg, yli 70-vuotiaat 9,3 mg) raskaana olevat 11,3 mg imettävät 12,6 mg miehet 12,7 mg (51–70-vuotiaat 12,4 mg, yli 70-vuotiaat 12,1 mg) lapset 1–3 v. 4,5 mg lapset 4–6 v. 5,8 mg lapset 7–10 v. 7,7 mg lapset 11–14 v. 10,8 mg (tytöt) / 11,1 mg (pojat) lapset 15–17 v. 12,2 mg (tytöt) / 14 mg (pojat) |
1Riittävä saanti on arvio siitä, kuinka paljon ravintoainetta tarvitaan, jotta saanti kattaisi lähes koko väestön tarpeen. Sitä käytetään, kun tarkkaa suositeltavaa saantia ei voida määrittää.
2Jos kuukautiset, saantisuositus on 15 mg/pvä.
3Elimistön rautatilan selvittäminen ja rautalisä tarvittaessa toisesta raskauskolmanneksesta lähtien.
4Jos runsaat kuukautiset, elimistön rautatilan selvittäminen ja rautalisä tarvittaessa.
| Kivennäisaine, tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus | ||
|---|---|---|---|---|
| Jodi | ||||
| kilpirauhaselle välttämätön kivennäisaine, joka edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa ja joka edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaalia energia-aineenvaihduntaa | jodioitu ruokasuola ja sitä sisältävät tuotteet, merikalat ja maitovalmisteet, kananmuna | naiset 150 µg raskaana olevat 200 µg imettävät 200 µg miehet 150 µg lapset 1–3 v. 100 µg lapset 4–6 v. 100 µg lapset 7–10 v. 100 µg lapset 11–14 v. 120 µg (tytöt) / 130 µg (pojat) lapset 15–17 v. 120 µg (tytöt) / 140 µg (pojat) (riittävä saanti1) |
||
| Kalsium | ||||
| tarpeellinen luuston ja hampaiden pysymiselle normaaleina, edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja lihasten normaalia toimintaa | maito- ja maitovalmisteet, kala, kaalikasvit, kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet | naiset 950 mg (18–24-vuotiaat 1000 mg) raskaana olevat 950 mg imettävät 950 mg miehet 950 mg (18–24-vuotiaat 1000 mg) lapset 1–3 v. 450 mg lapset 4–6 v. 800 mg lapset 7–10 v. 800 mg lapset 11–14 v. 1150 mg lapset 15–17 v. 1150 mg |
||
| Magnesium | ||||
| edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa | täysjyvävilja, kasvikset, palkokasvit, siemenet, pähkinät | naiset 300 mg raskaana olevat 300 mg imettävät 300 mg miehet 350 mg lapset 1–3 v. 170 mg lapset 4–6 v. 230 mg lapset 7–10 v. 230 mg lapset 11–14 v. 250 mg (tytöt) / 300 mg (pojat) lapset 15–17 v. 250 mg (tytöt) / 300 mg (pojat) (riittävä saanti1) |
||
| Mangaani | ||||
| vaikuttaa monien entsyymientoimintaan sekä edistää luuston pysymistä normaalina ja sidekudoksen normaalia muodostumista | viljavalmisteet, juomat (mm. kahvi, tee, juomavesi), pähkinät, palkokasvit, hedelmät, suklaa, simpukat | naiset 3 mg raskaana olevat 3 mg imettävät 3 mg miehet 3 mg lapset 1–3 v. 0,5 mg lapset 4–6 v. 1 mg lapset 7–10 v. 1,5 mg lapset 11–14 v. 2 mg lapset 15–17 v. 3 mg (tytöt) / 2,5 mg (pojat) (riittävä saanti1) |
||
| Rauta | ||||
| edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista sekä normaalia hapen kuljetusta kehossa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta | liha, maksa, täysjyväviljavalmisteet, palkokasvit | naiset 15 mg (51–70-vuotiaat 8 mg2, yli 70-vuotiaat 7 mg) raskaana olevat 26 mg3 imettävät 15 mg miehet 9 mg lapset 1–3 v. 7 mg lapset 4–6 v. 7 mg lapset 7–10 v. 9 mg lapset 11–14 v. 13 mg2 (tytöt) / 11 mg (pojat) lapset 15–17 v. 15 mg4 (tytöt) / 11 mg (pojat) |
||
| Seleeni | ||||
| antioksidantti, joka auttaa ylläpitämään vastustuskykyä ja edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä | kala, liha, maito- ja viljavalmisteet, pähkinät, kananmuna | naiset 75 µg raskaana olevat 90 µg imettävät 85 µg miehet 90 µg (yli 70-vuotiaat 85 µg) lapset 1–3 v. 20 µg lapset 4–6 v. 25 µg lapset 7–10 v. 40 µg lapset 11–14 v. 60 µg (tytöt) / 65 µg (pojat) lapset 15–17 v. 70 µg (tytöt) / 85 µg (pojat) (riittävä saanti1) |
||
| Sinkki | ||||
| vaikuttaa vastustuskykyyn, edistää normaalia kognitiivista toimintaa sekä osallistuu solujen jakautumisprosessiin | liha, maksa, kananmuna,vilja- ja maitovalmisteet, palkokasvit, pähkinät, siemenet | naiset 9,7 mg (51–70-vuotiaat 9,5 mg, yli 70-vuotiaat 9,3 mg) raskaana olevat 11,3 mg imettävät 12,6 mg miehet 12,7 mg (51–70-vuotiaat 12,4 mg, yli 70-vuotiaat 12,1 mg) lapset 1–3 v. 4,5 mg lapset 4–6 v. 5,8 mg lapset 7–10 v. 7,7 mg lapset 11–14 v. 10,8 mg (tytöt) / 11,1 mg (pojat) lapset 15–17 v. 12,2 mg (tytöt) / 14 mg (pojat) |
||
1Riittävä saanti on arvio siitä, kuinka paljon ravintoainetta tarvitaan, jotta saanti kattaisi lähes koko väestön tarpeen. Sitä käytetään, kun tarkkaa suositeltavaa saantia ei voida määrittää.
2Jos kuukautiset, saantisuositus on 15 mg/pvä.
3Elimistön rautatilan selvittäminen ja rautalisä tarvittaessa toisesta raskauskolmanneksesta lähtien.
4Jos runsaat kuukautiset, elimistön rautatilan selvittäminen ja rautalisä tarvittaessa.
Teksti ja taulukot: Lotta Wickholm
Lähteet:
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2024 (viitattu 25.9.2025).
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023. Pohjoismaiden ministerineuvosto (viitattu 25.9.2025).