Jotkin elintarvikkeet voivat häiritä lääkkeen tehoa
Tietyillä elintarvikkeilla ja lääkkeillä voi olla negatiivisia yhteisvaikutuksia. Yleisin vaikutus on se, että ruoka heikentää lääkkeen imeytymistä.
Ei kuitenkaan kannata tehdä lääkkeiden otosta ja syömisestä hankalaa. Käytännössä suurin osa mahdollisista yhteisvaikutuksista ei nimittäin toteudu. Tärkeintä on, että tarpeelliset lääkkeet otetaan!
On kuitenkin muutama elintarvike ja lääke, joilla on todellisia yhteisvaikutuksia ja joiden kanssa kannattaa olla tarkkana.
1. Tummanvihreät kasvikset ja varfariini
Tummanvihreät kasvikset, kuten lehtikaali ja pinaatti sisältävät K-vitamiinia. Se heikentää verenohennuslääke varfariinin tehoa.
Vihreitä kasviksia ei pidä hylätä kokonaan, vaan K-vitamiinia pitäisi saada suunnilleen saman verran joka päivä. Ei siis niin, että tänään iso keko ruusukaalia ja huomenna ei mitään vihreää.
Uudemman polven verenohennuslääkkeisiin K-vitamiinilla ei ole samanlaista vaikutusta.
2. Maitotuotteilla yhteisvaikutuksia useamman lääkkeen kanssa
Kannattaa olla tarkkana maitotuotteiden kanssa, jos käyttää:
- levotyroksiinia kilpirauhasen vajaatoimintaan
- antibiootteja
- osteoporoosilääkettä (muun muassa alendronaatti tai ibandronaatti)
Sama koskee kaurapohjaisia tuotteita, joihin lisätään kalsiumia – lääkkeiden kannalta nimittäin juuri kalsium on usein haitallinen aines.
Kalsium yhdessä mainittujen lääkkeiden kanssa muodostaa kelaatteja, minkä takia lääke joko ei imeydy ollenkaan tai se imeytyy huonosti.
Vain suurilla määrillä maitotuotteita on väliä. Ei haittaa, jos samoihin aikoihin antibiootin kanssa juo kahvin maitotilkalla. Jos aterialla on paljon maitotuotteita, kannattaa noudattaa näitä varoaikoja:
- Levotyroksiini: neljä tuntia
- Antibiootit: kaksi tuntia
- Osteoporoosilääke: mahdollisimman reilu väli – esimerkiksi lääke aamulla, runsas määrä maitotuotteita vasta illalla
3. Greippi ei sovi yhteen kaikkien lääkkeiden kanssa
Greippi voimistaa useiden lääkkeiden vaikutusta. Sen vaikutus voi kestää jopa 3–5 vuorokautta. Yleisohje on, että jos käytössä on jokin lääkitys, greippiä ei kannata syödä. Erityisen varovainen pitäisi olla rytmihäiriölääkkeiden sekä korkean kolesterolin hoitoon käytettävien statiinilääkkeiden kanssa.
Kielto koskee vain greippihedelmää ja greippimehua, muilla sitrushedelmillä ei ole samanlaista vaikutusta.
4. Karpalo voi vahvistaa verenohennuslääkkeen tehoa
Karpalo voi vahvistaa verenohennuslääke varfariinin vaikutusta. Jos varfariinia käyttää, tulee välttää karpalomehua ja muita karpaloa sisältäviä valmisteita.
5. Alkoholi: joskus lasikin on liikaa
Ihan pienistä määristä alkoholia ei pääsääntöisesti ole haittaa lääkkeiden kanssa – mutta on muutama lääke, joiden kanssa ei kannata ottaa lasillistakaan.
- Metronidatsoli-antibiootin ja alkoholin yhdistelmä aiheuttaa antabusreaktion. Alkoholia ei saa käyttää lainkaan hoidon aikana eikä ainakaan 24 tuntiin sen jälkeen.
- Antihistamiineista esimerkiksi setiritsiini, levosetiritsiini ja hydroksitsiini voivat lisätä väsyttävää oloa yhdessä alkoholin kanssa.
- Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kanssa ei kannata juoda alkoholia, sillä yhteiskäyttö voi vaikuttaa yleisvointiin odottamattomalla tavalla.
Myöskään särkylääke parasetamoli ja alkoholi eivät ole hyvä yhdistelmä, etenkään pitkäaikaisen alkoholinkäytön yhteydessä tai maksan vajaatoiminnasta kärsivillä.
6. Lakritsi ei sovi yhteen verenpainelääkkeen kanssa
Lakritsi ei suoraan vaikuta lääkkeen tehoon, mutta sitä ei kannata syödä, jos käyttää verenpainelääkitystä. Lakritsi kun nostaa verenpainetta.
7. Ota nämä lääkkeet tyhjään vatsaan
Jotkin lääkkeet pitää aina ottaa tyhjään vatsaan. Vatsa on tyhjä, jos on syönyt edellisen kerran kaksi tuntia sitten.
- Ruoka vähentää merkittävästi levotyroksiinin imeytymistä. Se otetaan tyhjään vatsaan, 15–30 minuuttia ennen ruokaa tai muita lääkkeitä.
- Myös nesteenpoistaja furosemidi ja verenpainelääke lerkanidipiini imeytyvät selvästi paremmin, kun ne otetaan tyhjään vatsaan. Syödä voi 15–30 minuuttia lääkkeen oton jälkeen.
- Parkinsonin taudin hoitoon käytettävä levodopa otetaan mieluiten tyhjään vatsaan. Niiden imeytyminen häiriintyy etenkin, jos vatsassa on proteiinipitoista ruokaa.
- Enterotabletit tai -kapselit otetaan mieluiten tyhjään vatsaan puolisen tuntia ennen ruokaa. Niiden sisältämät lääkeaineet vapautuvat ohutsuolessa ja kulkeutuvat sinne nopeammin tyhjästä vatsasta.
Ota lääkkeet veden kanssa
Lääketabletit ja -kapselit on hyvä ottaa aina vesilasillisen kanssa. Veden kanssa lääke liukenee vatsassa tarkoitetulla tavalla. Vesi ei vaikuta lääkeaineisiin mitenkään.
Jos huomaa, että on ottanut lääkkeensä aina väärin ruoan kanssa, ei tapaa pidä muuttaa omin päin. Jos on esimerkiksi aina ottanut levotyroksiinin aamupuuron kanssa ja yhtäkkiä ottaa sen tyhjään vatsaan, voi lääkkeen pitoisuus elimistössä nousta merkittävästi. On parempi puhua asiasta lääkärin kanssa.
Jos jokin mietityttää oman lääkityksen ja ruokailun suhteen, kannattaa aina kysyä apua apteekista tai lääkäriltä.
Muista myös: rauta, kalsium, sinkki ja magnesium
Purkista otettaviin rauta-, kalsium-, sinkki- ja magnesiumvalmisteisiin pätee sama asia kuin tässä jutussa mainittuihin maitotuotteisiin.
Jos niitä ottaa yhtä aikaa antibioottien, levotyroksiinin tai osteoporoosilääkkeiden (muun muassa alendronaatti tai ibandronaatti) kanssa, muodostuu kelaatteja, jotka häiritsevät lääkkeen imeytymistä.
Näihin ravintolisiin ja lääkkeisiin pätevät samat varoajat kuin maitotuotteisiin ja lääkkeisiin.
Sama mekanismi on myös sellaisilla närästyslääkkeillä, joissa on alumiinia. Närästyslääkkeen ja levotyroksiinin välillä pitää olla neljä tuntia, närästyslääkkeillä ja muilla mainituilla lääkkeillä kaksi tuntia.
Lisäksi rauta muodostaa kelaatteja yhdessä tiettyjen Parkinsonin taudin hoitoon käytettävien lääkkeiden – levodopa, karbidopa ja entakaponi – kanssa. Niiden ja rautalisän oton välillä on hyvä olla 2–4 tuntia.
Asiantuntija: farmaseutti Hannamari Partala
Teksti: Jenni Kleemola