Mistä jalkakipu voi johtua?

Jalkojen särky ja kipu voi johtua monestakin syystä, ulottuuhan alaraaja lonkasta isovarpaaseen asti. Hyvin tavallisia jalkakipuja ovat rasitus- ja tapaturmapohjaiset vaivat. Kipu voi olla myös lihasperäistä.

Kaikkien jalkakipujen taustalla vaikuttavat ikä, paino ja päivittäiset toiminnot. Nivelrikko on hyvin yleinen jalkakipujen syy ikääntyneillä, nuoremmilla taustasyynä on yleensä tapaturma. Myös merkittävä ylipaino lisää jalkaterien kuormitusta.

Jalkakipujen syiden arvioinnissa on tärkeää tietää sekin, onko niiden taustalla perussairauksia tai mahdollisia jalkaleikkauksia tai -toimenpiteitä. Myös aiemmat jalkavammat ja tapaturmien laatu tulee huomioida.

Jotta jalkakivun perimmäinen syy selviää, voidaan tarvita lääkärin kliinistä tutkimusta ja mahdollisia lisätutkimuksia, kuten verikokeita tai vaikkapa röntgenkuvan ottamista. Vasta näiden arvioiden ja haastattelujen jälkeen voidaan tehdä varsinainen diagnoosi kipuoireen aiheuttajasta.

Jalkaa särkee – mikä avuksi?

Jos jalassa on jomottavaa tuntemusta, se viittaa lievään tulehdukseen. Maltillisempia oireita voi alkuun kokeilla hoitaa kotioloissa omatoimisesti esimerkiksi

  • Voiteella: Venähdyksestä johtuvaa jalkasärkyä voi kokeilla lievittää geelimäisellä tulehduskipulääkkeellä muutaman päivän ajan.
  • Suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet käyvät jalkasärkyyn tilapäisesti.
  • Kylmällä: Kokeile kylmägeeliä tai -haudetta kipukohtaan, se yleensä lievittää tulehduksellisia oireita. Myös lämpöhoitoa voi kipuiluun testata esimerkiksi saunomalla, mutta tulehduksellinen vaiva voi reagoida lämpöön ärhäkästikin ja jopa pahentaa oiretuntemuksia.
Aiheeseen liittyvä itsehoitolääke
  • Jalkineilla: Jalkaterän säryt ja paine vähenevät kengillä, jotka oikealla tavalla tukevat jalkaterää askeltaessa.
  • Jalkaholvituella: Jos jalassa on reilu kuormitusvirhe tai jalkaterässä on rakenteellista vajaatoimintaa, yksilöllinen holvituenta on oleellisen tärkeää.

Miksi jalkoja särkee kävellessä?

Silloin jalka on jollakin tavoin rasittunut liikaa. Syy voi olla paikallisissa kudoksissa tai raajan nivelistössä, mutta myös ylempänä. Kaikki jalkasäryt eivät siis aina aiheudu siellä, missä säryn aistii.

Liiallinen rasitus ei välttämättä tunnu vain kävelyn aikana, vaan oireet voivat alkaa vasta kuormituksellisen liikunnan loputtua. Särkytuntemus voi olla merkki myös jonkin uuden sairauden ilmaantumisesta, tai jo olemassa olevasta nivelrikosta.

Jalkasärky voi johtua siitäkin, ettei ole liikkunut pitkään aikaan. Jos tällä taustalla alkaa yhtäkkiä urheilla, kudokset voivat kipeytyä rankastikin. Myös ylipaino lisää riskiä jalkojen kipuoireiluun.

Mitä on jalkojen leposärky ja mistä se voi johtua?

Leposärky viittaa siihen, että taustalla on jokin perussyy, esimerkiksi nivelrikko, mutta mukana on myös tulehduksellista prosessia. Nivelrikko on sairaus, joka voi oireilla niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissakin.

Lue lisää nivelrikosta!

Alaraajakivut voivat olla myös muista anatomisista rakenteista johtuvia. Ihmisellä voi olla hermoperäistä säteilykipua jaloissa, jonka taustasyy onkin selän tai lantion alueella. Silti kipu tuntuu vain sääressä. Ihmisen keho on joskus salakavala.

Kipeä polvi – mitkä syyt voivat olla polvivaivojen takana?

Polvi voi kipeytyä äkisti tai hiljalleen. Polvivaivojen taustalla voi yllättävänkin usein olla pitkälle edennyt lonkkanivelrikko, joka säteilee kipua pelkästään polven alueelle. Polvisäryt eivät siis aina ole polven vaivoja.

Useimmiten syy kuitenkin on siellä, missä särky tuntuu. Polvi voi kipuilla esimerkiksi vammojen ja niistä seuranneiden nivelrikkomuutosten takia. Polvilumpio on tavallisimpia kiputuntemusten aiheuttajia. Myös rustopehmentymätauti on varsin yleinen sairaus, joka tuottaa polvikipuja polven etuosaan polvilumpion alle.

Polvikivut voivat johtua myös jännerakenteista. Siitä yksi esimerkki on hyppääjän polvi, joka on polvilumpiojänteen kiinnityskohdan kipua. Se tulee joskus urheilijalle, vaikkapa loikkaajalle, joka laskeutuu jatkuvasti ponnistuksesta tai hypystä yhdelle jalalle.

Myös nivelkierukoiden repeämät, ristisiteiden vauriot, nivelreuma ja kihti voivat olla syitä polvikipujen taustalla.

Voiko alaraajavaivoja ennaltaehkäistä?

Kyllä, paras hoitokeino on nimenomaan ennaltaehkäisy. Erittäin monilta vaivoilta voi välttyä, kun liikkuu riittävästi ja mahdollisimman oikealla tavalla. Jatkuva, kevyt harrasteliikunta turvaa monilta erilaisilta jalkakivuilta.

Myös mahdolliset alaraajojen perinnölliset virheasennot pitää huomioida ja tarvittaessa hoitaa ennen kuin tilanne pahenee liiaksi. Niitä voivat olla esimerkiksi

  • Lattajalka eli korostuneen matala kaariholvi
  • Vaivaisenluu 
  • Pihtipolvisuus
  • Länkisäärisyys
  • Jalkaterän muu virheellinen rakenne

Näihin virheasentoihin kannattaa reagoida ajoissa esimerkiksi sopivalla jalkinevalinnalla tai pohjallisilla. Joskus virheasennot kannattaa korjata jopa leikkauksella, mutta hoitoratkaisun tekee asiantunteva lääkäri.

IHA-Yleisimmat jalkakivut-730x400.jpg

Säärikipu – miksi sääriä jomottaa?

Yleisimpiä syitä säärikipuun ovat vammat ja rasitusoireet. Myös suonikohjut voivat vaivata, sekä ruusu eli bakteeritulehdus säären ihon pinnalla.

Polvinivelrikko on hyvin tavallinen säärikivun aiheuttaja. Jaloille on tyypillistä, että ylemmästä nivelestä tuleva kipu voi säteillä alaspäin.

Selkävaivat voivat myös olla syy säären alueen särkyyn. Jos hermojuuret ovat pinteessä lanneselässä, särky voi säteillä sääreen. Myös iskiashermon pinne pakara-alueella voi säteillä ja aiheuttaa säärikipua. 

Suonikohjut voivat olla oireettomia tai tulehtua. Silloin laskimoihin voi tulla läppävaurioita tai tukoksia, jotka näkyvät myös korostuneesti pullottavina verisuonina. Pahimmillaan ne voivat tarvita leikkaushoitoa.

Ruusu on ihon bakteeritulehdus, joka näkyy punoituksena ja voi olla rajukin. Se hoidetaan antibiooteilla.

Kipeä jalkaterä – mistä yleisimmät vaivat johtuvat?

Jalkaterän yleisimmät oireet ovat nivelrikkomuutosten aiheuttamia. Muita jalkaterässä kipua aiheuttavia syitä voivat olla esimerkiksi

  • Kihti: nivelistä aiheutuva tulehdus, joka ilmaantuu tyypillisesti isovarpaan tyviniveleen.
  • Mortonin tauti: myös Mortonin neuroomaksi kutsuttu tauti tuntuu päkiässä vihlovana ja tykyttävänä kipuna.
  • Vaivaisenluu: vaiva, jossa isovarvas kääntyy kohti muita varpaita. Kipu aiheutuu siitä syntyvän patin hankauksesta esimerkiksi kenkää vasten.
  • Plantaarifaskiitti: on kantapohjan etusisäsyrjälle paikantuva kiputila, jonka taustalla ovat kantakalvon eli plantaarifaskian pienet vauriot ja rappeumamuutokset.

Miksi nilkkaa särkee?

Nilkka on voinut nyrjähtää, jolloin nilkan nivelsiteet venyvät tai vaurioituvat jalan äkillisen, virheellisen taipumisen takia. Se voi aiheuttaa muun muassa kipua, turvotusta ja mustelmaa.

Nivelrikko voi kehittyä nilkkaankin, vaikka onkin yleisempi lonkassa ja polvessa.

Milloin lääkäriin jalkakipujen kanssa?

Jos omahoitokeinot eivät tehoa ja kipu jatkuu sitkeänä, voi olla hyvä käydä fysioterapeutin luona selvittämässä, mistä kipu johtuu. He ohjaavat tarvittaessa eteenpäin lääkärille.

Jalkakipuja ei kannata vähätellä, sillä jalat turvaavat ihmisen toiminnallisuutta. Jos jalkojen toimintakyky menee, vaarantuu ihmisen koko perusterveys. Jaloissa tuntuva kipu on siis syytä ottaa riittävällä vakavuudella ja hoitaa kuntoon.

Pohkeen turvotus, leposärky ja arkuus sekä kävellessä tuntuva kipu voivat olla myös alaraajan syvän laskimotukoksen oire. Tukosta epäiltäessä on aina syytä hakeutua päivystykseen.

Teksti Rosanna Marila
Asiantuntija: ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Esko Kaartinen