Vitamiinien ja muiden ravintolisien kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Mutta riittäisikö liikunnan harrastajalle monipuolinen kotiruoka?

Voimaharjoitteluun ja ravitsemukseen perehtyneen ylilääkärin Jan Sundellin mukaan fiksusti koostettu ruokavalio vie pitkälle.

”Ravintolisät kuitenkin ylläpitävät liikuntakykyä ja edesauttavat lihasvoiman ja -massan kasvua. Koska hyvä fyysinen kunto vaikuttaa niin paljon kokonaisterveyteen, mielestäni kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön.”

Sundellin suosituslistalta löytyy kahdeksan erilaista lisää, joista kahta ensimmäistä hän ehdottaa kaikentasoisille kuntoilijoille. ”Loppuja voi kokeilla oman kiinnostuksen ja tarpeen mukaan”.

1)     D-vitamiini

”Suosittelen mittauttamaan kehon D-vitamiinitason laboratorion verikokeessa. Vitamiinilisän tarve vaihtelee yksilöllisesti. Itse otan talvisin säännöllisen annoksen purkista ja kesällä sen mukaan, olenko saanut aurinkoa. Näin D-vitamiinitasoni pysyy terveydelle riittävällä tasolla.”

2)     Palautumisjuoma

”Hyvä yhdistelmä on 20–30 grammaa heraproteiinia sekä hieman hiilihydraattia, jotta aminohapot imeytyvät paremmin. Kun palautusjuoman nauttii pukuhuoneessa, ei tarvitse kiirehtiä välittömästi syömään seuraavaa ateriaa.”

3)     Magnesiumsitraatti

”Magnesium edistää muun muassa energia-aineenvaihdunnan sekä lihasten ja hermoston normaalia toimintaa. Itse otan 200–400 milligrammaa iltaisin.”

4)     Maitohappobakteerit

”Käytän päivittäin – vatsan hyvinvoinnista huolehtiminen, esimerkiksi kuitujen avulla, on liikkujalle tärkeää muutenkin.”

5)     Monivitamiinitabletti

”Vaikka pyrkimys olisi syödä monipuolisesti, se ei aina onnistu. Vitamiinien saannin kiireisessä arjessa voi varmistaa ravintolisällä, jossa on laaja kirjo vitamiineja ja hivenaineita matala-annoksina (100 prosenttia päivittäistarpeesta).”

6)     C-vitamiini

”Vähintään 200 mg C-vitamiinilisä tukee kehon immunipuolustusta tehokkaan liikunnan aikana ja sen jälkeen.  Itse nautin 500 mg päivittäin.”

7)     Kalaöljykapselit

”Tutkimusten mukaan suomalaiset eivät saa ruokavaliostaan riittävästi sydänterveydelle tärkeitä Omega-3-rasvahappoja. Niinä päivinä kun en syö rasvaista kalaa, otan kapselin.”

8)     Kreatiini

”Kyseessä on paljon käytetty urheiluravintolisä. Treenaamisesta tosissaan innostuneet voivat ottaa pari kolmen kuukauden mittaista kuuria vuodessa.”


Jutun asiantuntijana toimi TYKSin sisätautiylilääkäri Jan Sundell. Hän on kirjoittanut useita voimaharjoittelua ja ravitsemusta koskevia julkaisuja, joista tuorein on Kuntosaliravitsemuksen ABC.

Teksti: Kati Heikinheimo

 

Tutustu Orionin