*D-vitamiini on välttämätöntä lapsen kasvulle ja kehitykselle niin vauvaiässä kuin sen jälkeenkin. Luusto ja erityisesti luuston pituuskasvu tarvitsevat D-vitamiinia. D-vitamiini edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa lapsilla.

”D-vitamiini auttaa luuston kasvussa säätelemällä veren kalsiumpitoisuutta. Sen mukana luustoon ja luustosta kulkeutuu kalsiumia ja fosfaattia.”, sanoo tutkijatohtori Helena Hauta-alus Helsingin yliopistosta. Hauta-alus on väitellyt D-vitamiinin vaikutuksesta lasten kasvuun.

Lapsi saa D-vitamiininsa muualta kuin auringosta

D-vitamiinia muodostuu ihossa kolesterolin kaltaisesta yhdisteestä auringon valon vaikutuksesta. Sitä kehittyy ihossa vain valon tietyillä aallonpituuksilla. Matalalta paistavan auringon säteily suodattuu ilmakehän otsonikerroksessa, ja siksi Suomessa D-vitamiinin saanti auringosta rajoittuu toukokuusta syyskuuhun.

”D-vitamiinia muodostuu lähinnä suojaamattomalla iholla. Koska erityisesti pienet lapset tulee suojata auringolta ihon palamisriskin vuoksi, aurinko ei ole lapsen pääasiallinen D-vitamiinilähde”, Hauta-alus muistuttaa.

Lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät, ja se reagoi UV-säteilyyn erityisen herkästi.

Säännöllinen D-vitamiinin saanti on tärkeää

Tärkeimmät ravinnosta saatavan D-vitamiinin lähteet ovat kala ja D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten maitotaloustuotteet ja kasvimargariinit. Luomutuotteisiin ei saa lisätä D-vitamiinia, rasvatonta luomumaitoa lukuun ottamatta.

Maitotuotteisiin lisätty D-vitamiini on D3-vitamiinia, lampaan villasta saatavaa eläinkunnan kolekalsiferolia. Kasvijuomiin lisätty D-vitamiini on D2-vitamiinia, kasvikunnan ergokalsiferolia.

”Molemmat muodot nostavat veren D-vitamiinipitoisuutta yhtä paljon ja estävät D-vitamiinipuutoksen, mutta kolekalsiferoli saattaa pitää D-vitamiinitason veressä pidempään korkealla”, Hauta-alus toteaa.

Varsinkin alle parivuotiaana lapsen kasvu on erityisen kiihkeää.

”Kasvavan lapsen D-vitamiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota.” 

Kasvava lapsi tarvitsee ravintoainetiheää ruokaa

Riittävän D-vitamiinin saaminen ruuasta voi olla lapselle vaikeaa, jos lapsen ruokahalu ailahtelee. Välillä pieni masu vetää ja välillä ei. Lapsi voi olla syömisissään luonnostaan valikoiva. Tuntemattomien ruoka-aineiden pelko on lajimme geeneissä, ja se saa varsinkin pari-kolmevuotiaan karttamaan uusia makuja.

Nirsoilun, pienten annosten ja nopean kasvun vuoksi lapsen ruoka-annoksessa tulisi olla enemmän ravintoaineita kuin aikuisella.

”Monipuolisen ravinnon lisäksi lapsille suositellaan Suomessa ympärivuotista D-vitamiinilisää.”

Vitamiinilisä takaa D-vitamiinisuosituksen mukaisen saannin

D-vitamiinilisä auttaa turvaamaan lapsen riittävän D-vitamiinin saannin.

”Viralliset ravitsemussuositukset suosittavat yksivuotiaille 10 mikrogrammaa ja 2–17-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinivalmistetta päivässä.”

D-vitamiinilisän unohtaminen muutamaksi päiväksi ei vielä laske D-vitamiinitasoja alhaisiksi, erityisesti jos lapsen ruokavaliossa on D-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita.

”Vitamiinilisän tärkeys korostuu, jos lapsi noudattaa vegaaniruokavaliota.”

D-vitamiinilisä otetaan ohjeiden mukaan

Markkinoilla olevat, lapsille tarkoitetut D-vitamiinivalmisteet sisältävät yleensä 10 mikrogrammaa D-vitamiinia, ja yksi tabletti päivässä riittää.

”Suosituksen mukainen vitamiinilisän käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on turvallista.”

D-vitamiinin turvallisen kokonaissaannin yläraja 1–10-vuotiaille on 50 mikrogrammaa päivässä. Tämä tarkoittaa saantia kaikista eri lähteistä.

”Suositusta suuremmista vitamiinilisän annoksista ei ole hyötyä lapsen terveydelle, mutta pitkäaikaisesti käytettynä niistä voi olla jopa haittaa.”

Näin lapsen saa ottamaan D-vitamiininsa – vinkkejä vanhemmalle

  • Näytä mallia. Kun vanhempi käyttää D-vitamiinia, lapsi seuraa herkemmin perässä.
  • Tee tilanteesta mukava, perheen yhteinen hetki. Koko perhe voi ottaa D-vitamiinin jälkiruoaksi tai iltapalaksi ja kippistää sille vesilasillisella.
  • Valitse hyvänmakuinen valmiste. Ksylitolilla makeutettu tabletti maistuu lapselle, sillä lapsella on luontainen mieltymys makeaan.
  • Anna lapsen valita. Monimakupakkauksesta lapsi saa ottaa juuri tänään hyvältä maistuvan D-vitamiinin.
  • Kokeile uutta. Esimerkiksi dinosauruksen muotoinen hyvänmakuinen valmiste nostaa vitamiininoton uudelle tasolle.

Teksti: Virve Järvinen