Mikä on kuumetta?

Useimpien aikuisten normaali ruumiinlämmön yläraja on aamuisin 36,5-37,5. Normaali iltalämpö on usein puolisen astetta enemmän, koska liikkuminen nostaa lämpöä. Myös ympäristön lämpötila ja vaatetus voivat vaikuttaa ruumiinlämpöön.

Jos lämpö nousee enemmän, on kyseessä kuume. Kuumeen nousuun liittyy usein myös muita oireita, kuten väsymystä ja palelua.

Mistä kuume johtuu?

Kuume voi aiheutua monesta sairaudesta, joista yleisin on flunssa eli nuhakuume. Lämmönnousu voi olla nopeaa ja kestää useita päiviä niin flunssassa kuin monessa muussakin tulehdussairaudessa. Kuumetta voivat nostaa myös esimerkiksi bakteerin aiheuttama nielutulehdus, keuhkokuume, sidekudossairaudet tai jotkin syöpämuodot, jolloin kuume yleensä kohoaa asteittain ja jatkuu pitkään. Virusten aiheuttamat suolistotulehdukset voivat myös nostaa kuumetta oksentelun ja ripulin lisäksi.

Aiheeseen liittyvä itsehoitolääke

Miten kuumetta hoidetaan?

Kuumeisena on tärkeää välttää rasitusta. Jos kyseessä on selkeästi flunssa, itsehoitona riittää lepo ja runsas juominen. Kuumetta alentamaan ja oloa helpottamaan voi käyttää esimerkiksi parasetamolivalmistetta tai tulehduskipulääkkeitä kuten ibuprofeiinia tai naprokseenia.

Koska tulee mennä lääkäriin?

Jos korkea, yli 38,5 asteen kuume on jatkunut 3-4 päivää eikä johdu flunssasta, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkärin tutkittavaksi tulee lähteä myös, jos kuume nousee uudelleen, siihen liittyy vatsavaivoja, nielemisoireita, kurkkukipua tai virtsaamisvaivoja tai kuumeisella on vaikea keuhko-, sydän- tai munuaissairaus. Jos kuumeeseen liittyy nopea yleiskunnon lasku, kovaa päänsärkyä, niskakipua, pahoinvointia tai nivelen punoitusta ja kuumotusta, lääkäriin tulee lähteä välittömästi.

Koska kuume on vaarallista?

Kuumeen korkeus ei yksin kerro vakavuudesta, vaan on syytä tarkkailla myös muita oireita. Jos kuume kuitenkin nousee 42 asteeseen, elimistölle alkaa aiheutua vaurioita. Näin korkean kuumeen taustalla on yleensä jotakin muuta kuin infektiosairaus.

Miten kuumetta lasketaan tehokkaasti?

Kuume saadaan yleensä tehokkaimmin laskemaan hoitamalla sen aiheuttanut sairaus ja käyttämällä hoidossa myös kuumetta alentavia lääkkeitä.