Jäkäläihottumat haittaavat usein seksielämää ja ovat omiaan heikentämään jäkälää potevan seksuaalista itsetuntoa. Jäkälät ovat ihotauteja, joita on kahta laatua – puna- sekä valkojäkälää.

”Etenkin valkojäkälä ilmaantuu lähes yksinomaan genitaalialueelle, mutta myös punajäkälää voi esiintyä sukupuolielimissä”, kertoo iho- ja sukupulitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUSista sekä Ihosairaalasta.

Kummatkin jäkälätyypit ovat autoimmuunisairauksia, jotka puhkeavat, kun elimistön puolustusjärjestelmä pettää. Jäkälät laukaisevaa syytä ei kuitenkaan tarkoin tiedetä – eikä myöskään sitä, kuinka moni niitä potee.

”Sukuelinten valkojäkälässä tärkeimpänä oireena on voimakas kutina, joka etenkin naisilla muistuttaa hiivatulehdusta. Moni potilas käykin läpi lukuisia hiivahoitoja, ennen kuin diagnoosi löytyy.”

Sukuelinten jäkälä yleensä valkojäkälää

Sukuelinten seudulle tavallisimmin ilmaantuva valkojäkälä on ihosairaus, joka kutinan ja kirvelyn ohella nostaa iholle vaaleita, arpimaisia läiskiä.

”Arpeutuminen saattaa edetessään aiheuttaa häpyhuulten ja emättimen aukon rakenteiden kutistumista, ja jos niin käy, yhdyntä tuottaa herkästi kipua”, Hiltunen-Back sanoo.

Miehillä valkojäkälä voi muodostaa esinahan ympärille kiristävän arpijuosteen.

”Se häiritsee totta kai erektiota, joka voi olla kivuliaskin.”

Sen sijaan punajäkälä, jota valkojäkälää harvemmin esiintyy sukuelimissä, on ennemminkin limakalvoja haavauttava sairaus.

”Kun sukuelinten ihoon aukeaa haavaumia, on selvää, että seksi ei suju niin kuin pitäisi”, lääkäri toteaa.

Kortisonin lisäksi perusvoidetta – ja puhetta

Sukuelinten jäkäläihottumaa hoidetaan kortisonivoiteilla. Ensin aloitetaan vahvemmista voiteista, ja tilanteen rauhoituttua siirrytään miedompiin, taudin aisoissa pitäviin valmisteisiin.

”Myös hoitavat perusvoiteet kortisonisivelyjen välillä ovat tärkeä osa hoitoarsenaalia. Vaihdevuosi-ikäisten ja vaihdevuodet ylittäneiden naisten kannattaa myös käyttää estrogeenipitoisia paikallishoitovalmisteita emättimen limakalvojen hoitamiseen.”

Omia potilaitaan erikoislääkäri kannustaa kokeilemaan liukasteita helpottamaan seksielämää.

”Toisaalta seksuaalisuus on monimuotoinen juttu, ja vakiintuneessa parisuhteessa seksuaalisuus on niin paljon muutakin kuin pelkkä yhdyntä. Kannustan pariskuntia puhumaan jäkäläsairaudesta, seksuaalisuudesta sekä ihotaudin mukanaan tuomista hankaluuksista.”

Apua erilaisista asennoista ja asenteista

Liukasteiden lisäksi Hiltunen-Back suosittaa rohkeasti kokeilemaan erilaisia seksiasentoja.

”On hyvä tuntea oma anatomiansa: jos se tavallisin asento tuottaa kipua sukuelinten limakalvoilla, olisiko jokin toinen asento parempi?”

Ja sekin kannattaa tiedostaa, milloin yhdynnästä on syytä pidättäytyä kokonaan.

Seksikumppanin on tärkeää tiedostaa, että jäkäläihottuma ei tartu.

”Oleellisinta on hyväksyä itsensä ja sairautensa. Joskus tauti aiheuttaa oireita, joiden vuoksi seksuaalisuus ja seksi ei tule mieleenkään. Niinpä on hyvä yhdessä pohtia, mikä olisi se meidän tapamme helliä ja tuottaa hyvää oloa toinen toisillemme – ja mikä olisi seksissä se keino, joka tuottaisi mahdollisimman vähän kipua. Suosittelen tarvittaessa kääntymään seksuaaliterapeutin puoleen.”

Jäkäläihottuma ei tartu

Jäkäläihottumaa potevan henkilön seksikumppanin on tärkeää tiedostaa, että tauti ei tartu. Kyseessä on kuitenkin sairaus, joka saattaa aaltoilla – joskus on huonompia vaiheita ja joskus parempia. Jäkälä voi kortisonihoidon ansiosta myös muuttua oireettomaksi.

”Taudin ennustetta ei yksittäisen potilaan kohdalla voi tietää.”

Sukuelinten jäkäläsairaudet

  • Jäkäläihottumat ovat ihosairauksia, joista etenkin valkojäkälää esiintyy yleisimmin sukuelinten seudulla. Punajäkälä aiheuttaa ihottumaa yleensä muissa kehon osissa, mutta voi oireilla myös genitaalialueella.
  • Valkojäkälä aiheuttaa sukuelimissä kutinaa ja kirvelyä ja muodostaa iholle vaaleaa, arpimaista kudosta. Punajäkälä oirehtii sukuelimissä tavallisimmin kipeinä haavaumina.
  • Jäkäläihottumia hoidetaan tavallisimmin kortisonilla. Iho hyötyy myös perusvoiteista.
  • Kumpikin jäkälämuoto on omiaan vaikeuttamaan seksielämää. Jäkäläihottuma ei tartu. Hyvän lääkehoidon lisäksi erilaiset liukasteet ja mukavat seksiasennot helpottavat yhdyntäkipuja.

Teksti: Essi Kähkönen