Artikkelin sisältö ja pikalinkit:
Vetinen uloste, vatsa löysällä tai varpusparvi – ripulilla on monta nimitystä. Ripuli on yksi tyypillisimmistä vatsan toimintahäiriöistä. Jännitys, muuttuva elämänrytmi, kiire ja stressi vaikuttavat arkeen ja ruokailutottumuksiin aiheuttaen siten muutoksia vatsan toiminnassa. Ripuli voidaan jakaa sen keston perusteella joko akuuttiin (alle kolme viikkoa kestävään) tai krooniseen (yli kolme viikkoa kestävään) ripuliin.
Akuutista ripulista puhutaan silloin, kun pitää ulostaa enemmän kuin kolme kertaa päivässä. Lisäksi ulostamiseen voi liittyä seuraavia ongelmia ja oireita:
Ripuli johtuu suolensisäisestä häiriötilasta, jolloin suolen seinämä läpäisee normaalia enemmän nestettä. Neste poistuu elimistöstä jatkuvana ripulointina. Runsaan veden määrän vuoksi uloste on löysää tai vetistä.
Ripulin syntyyn voivat myös vaikuttaa pilaantunut ruoka ja runsas alkoholin käyttö. Uudet ja oudot ruoat ja juomat, varsinkin ulkomailla, saattavat aiheuttaa ripulia. Tämä johtuu ulkomaiden erilaisesta mikrobikannasta, johon suolisto ei ole tottunut. Kahvi, alkoholi, runsas sorbitolilla makeutettujen tuotteiden käyttö ja fruktoosi saattavat pahentaa ripulia.
Ruoansulatuskanava reagoi herkästi liialliseen stressiin erilaisilla vatsavaivoilla. Ripuli saattaa olla kiireen, stressin tai jännityksen aiheuttamaa, joten henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen edistää myös vatsan hyvinvointia.
Usein kyse on suolistotulehduksesta, jonka aiheuttajana ovat virukset ja bakteerit, kuten norovirus ja kalikivirus. Ne tarttuvat helposti käsien ja ruuan välityksellä.
Sairaudet ovat yleisiä ripulin aiheuttajia. Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti saattavat aiheuttaa pitkäkestoista ripulia.
Ripuli voi olla myös seurausta keliakiasta, laktoosi-intoleranssista tai ruoka-aineallergiasta.
Jos epäilet, että ripulin taustalla on jokin sairaus, ota yhteys lääkäriin. Myös eräät antibiootit sekä ulostuslääkkeet (laksatiivit) saattavat aiheuttaa ripulia.
Matkailijoille on hyvin tyypillistä kärsiä matkaripulista eli turistiripulista. Yleensä kyseessä on ruokamyrkytys, joka johtuu vieraan bakteerin joutumisesta elimistöön. Tämän tyyppiseen ripuliin liittyvät rajut oireet, kuten runsas vesiripuli. Äkillinen turistiripuli menee yleensä nopeasti ohitse. Tärkeintä on muistaa pestä kädet aina ennen ruokailua ja WC-käynnin jälkeen.
Ripuliin liittyy kuitenkin aina suuri neste- ja elektrolyyttitasapainohäiriöiden riski. Ripulin yleisyyden vuoksi matkalle on aina hyvä ottaa mukaan apteekista saatavia itsehoitoripulilääkkeitä, jotka vaikuttavat suoraan ruoansulatuskanavassa vähentämällä suolen kouristelutaipumusta ja parantamalla pidätyskykyä. Ulkomailla apteekista saatavia ripulijuomavalmisteita voi pyytää yleisnimellä ”oral rehydration solution” (ORS).
Vältä näitä ruoka-aineita matkalla:
Krooninen ripuli on harvinaisempi ripulin muoto ja se kestää yleensä viikkoja. Pitkään jatkunut ripuli voi olla myös merkki vakavammasta sairaudesta.
Pitkittyneen ripulin mahdollisia syitä ovat:
Äkillisessä ja vetisessä ripulissa on vaarana elimistön nestehukka, joka saattaa kehittyä jo vuorokaudessa. Siksi ripulia hoidetaan ensisijaisesti nauttimalla runsaasti nesteitä, ei kuitenkaan sokeripitoisia. Neste estää elimistön kuivumisen, ja sitä pitäisi yleisesti juoda vähintään kaksi litraa vuorokaudessa. Ripulitaudissa elimistö tarvitsee useita litroja nestettä vuorokaudessa – pieniä määriä kerrallaan. Suositeltavia ovat myös apteekista saatavat ripulijuomat.
Ulkomailla näitä valmisteita voi pyytää yleisnimellä ”oral rehydration solution” (ORS). Lisäksi tee, pullotetut kivennäisvedet ja pullovedellä laimennettu tuoremehu (1:1) ovat hyviä nesteyttäjiä.
Ripuli on kiusallinen vaiva, mutta onneksi sen voi useimmiten hoitaa tarpeen
tullen itsehoitolääkkeillä.
Ripuliin on saatavilla esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatava itsehoitolääke Lopex. Se vaikuttaa suoraan ruuansulatuskanavaan ja vähentää suolen kouristelutaipumusta.
Seuraavissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin:
Lähteet:
Lumio Jukka: Turistiripuli eli matkaripuli. Lääkärikirja Duodecim 13.11.2016.
Mustajoki Pertti: Pitkittynyt (krooninen) ripuli. Lääkärikirja Duodecim 3.2.2016.