Tutustu, minkälainen on ruuan matka ruuansulatuskanavan läpi, ja sen viettämä aika eri kohdissa ruuansulatuselimistöä.

Tiesitkö, että...

Ruoan matka_1_tiesitkö.jpg

...ruoka kulkee ruoansulatuskanavassasi ruoan koostumuksesta riippuen jopa noin 1–2 vuorokautta? Ruuan koostumus vaikuttaa matkan kestoon. Ruokamassa liikkuu helpommin, kun sitä on riittävästi. Määrää voi lisätä syömällä kuituja ja juomalla vettä.

Suu

Ruoan matka_2_suu.jpg

Suussa tapahtuu ruuan pureskeleminen osiin. Hampaat jauhavat ruokaa, ja sylkeä sekoittuu massan joukkoon. Sylki sisältää entsyymejä, jotka sulattavat ruokaa.

Ruokatorvi

Ruoan matka_3_ruokatorvi.jpg

Ruokatorvi yhdistää nielun ja mahalaukun. Kun nielaiset ruoan, ravintomassa etenee ruokatorveen ja siitä edelleen mahalaukkuun.

Mahalaukku

Ruoan matka_4_mahalaukku.jpg

Mahalaukku toimii ruoan välivarastona, jossa se muokkaa massan ruokasulaksi. Bakteriostaattinen mahahappo steriloi ruokaa, ja tämä on erittäin tärkeää ihmiselämälle. Mahalaukku tuottaa suolahappoa ja pepsiiniä. Suolahappo toimii suojamekanismina ruoan sisältämiä taudinaiheuttajia vastaan, ja pepsiiniä tarvitaan ruoansulatuksessa.

Nestemäinen ruoka poistuu mahasta suhteellisen nopeasti. Kiinteä ruoka poistuu hitaammin, koska mahan liikkeet hienontavat ruokaa ja sekoittavat massaa mahanesteeseen.

Ohutsuoli

Ruoan matka_5_ohutsuoli.jpg

Ruokamassa liikkuu ohutsuoleen, jonka laajuus on jopa yli 400 m2 ja pituus 6,5 metriä. Kuljettuaan ohutsuolen läpi ruokamassa on imeytymätöntä kuona-ainesta, vettä ja joitakin hivenaineita.

Ohutsuolen tehtävä on siirtää ravintoaineet ja elimistön tarvitsemat ravintoaineet verenkierron ja elimistön käyttöön. Lisäksi se siirtää lihaksia supistelemalla ruokamassaa suolessa eteenpäin.

Paksusuoli

Ruoan matka_6_paksusuoli.jpg

Paksusuoli on paljon lyhyempi kuin ohutsuoli, sillä sen pituus on noin 125 cm. Varsinkin paksusuolen alueella on runsaasti bakteerikasvustoa, ns. normaaliflooraa, jolla on tärkeä rooli terveyden kannalta. Paksusuolen tehtävänä on huolehtia veden ja suolojen takaisinimeytymisestä.

Paksusuolessa ruokamassasta jää jäljelle enää sulamaton aines. Kun se päätyy paksusuolen loppupäähän, ihmiselle tulee tunne ulostamisen tarpeesta. Läpikulkumatka paksusuolessa vaihtelee paljon: Aikuisilla se voi olla 4 –72 tuntia ja vanhuksilla jopa 120 tuntia.

Lisätietoa