Hiivatulehduksen tunnistaa helposti itse

Hiivatulehduksen tunnistaminen ei ole aina helppoa, sillä oireet saattavat viitata myös muuhun tulehdukseen tai esimerkiksi vulvodyniaan. Hiivatulehdukseen liittyy aina kutinaa
sekä yleensä punaiset ja turvonneet häpyhuulet, joissa voi olla haavoja. Valkovuoto on valkeaa ja kokkareista.

Hiiva johtuu huonosta hygieniasta

Nykyään hiiva johtuu ennemminkin liiasta hygieniasta. Liiallinen vesipesu ja pesuaineiden käyttö voivat aiheuttaa hiivatulehduksen. Yöllä kannattaa nukkua ilman housuja. Myös turhaa pikkuhousunsuojien käyttöä on hyvä välttää.

Hiivatulehdus on yleinen vaiva naisilla

Hiivatulehdus on kyllä yleinen vaiva, mutta viime vuosina muu häpyhuulten oireilu, kuten vulvodynia, on lisääntynyt selvästi. Vulvodynia on emättimen aukon kiputila ja sen oireina ovat kirvely, polte ja yhdyntäkivut. Sen syytä ei tiedetä, mutta liika hygienia ja tiukat vaatteet saattavat olla riskitekijöitä.

Hiiva voi parantua itsekseen

Hiiva voi parantua itsestään etenkin silloin, jos se liittyy kuukautisiin. Usein tarvitaan kuitenkin lääkehoitoa, jolloin tehokas vaihtoehto on suun kautta otettava tabletti. Se tehoaa myös suolistossa olevaan hiivaan. Lääkkeeseen kannattaa hakea resepti lääkäriltä, sillä se tulee edullisemmaksi, ja samalla voidaan varmistaa, että kyseessä todella on hiiva.

Liika sokeri aiheuttaa hiivatulehduksia

Hiiva elää sokerista, joten sokeristen ja hiivapohjaisten elintarvikkeiden sekä karkkien syöntiä on hyvä säännöstellä.

Juttua varten on haastateltu naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija-Liisa Rantalaa.