Kivuliaat kuukautiset vaivaavat erityisesti nuoria naisia, mutta oireita voi olla kaikenikäisillä. Niiden tiedetään aiheuttavan runsaasti poissaoloja koulusta ja työstä. ”Nainen voi hoitaa tavallista kuukautiskipua omatoimisesti tulehduskipulääkkeellä parin ensimmäisen vuotopäivän ajan. Prostaglandiini-hormonin voimakkaasta erityksestä johtuvaan kipuun ei liity gynekologisia sairauksia, vaan taipumus on perinnöllistä”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riitta Heikkilä Mehiläisestä kertoo.

Tavallinen kuukautiskipu eli primaarinen dysmenorrea helpottuu parhaiten, kun tulehduskipulääke otetaan jo ennen oireita tai heti oireiden alkaessa.  ”Tulehduskipulääkkeen teho perustuu siihen, että se estää prostaglandiini-hormonin erittymistä kohdun limakalvolta. Juuri tämä hormoni saa aikaan kohdun supistelua ja muita oireita säryistä pahoinvointiin ja ripuliin.”

Hormonit hoitona: ehkäisypillerit ja kierukka

Jos tulehduskipulääkkeet eivät riitä avuksi, Heikkilä kehottaa hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, jossa räätälöidään sopiva hoito.  ”Moni nainen hyötyy yhdistelmäehkäisypillereistä, jotka vähentävät myös prostaglandiinin eritystä ja lievittävät siten kipua. Niitä voidaan käyttää yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa ja myös silloin, kun naisella ei ole ehkäisyn tarvetta”, Riitta Heikkilä sanoo. Kuukautisrytmiä voidaan harventaa ottamalla useampi pillerilevy peräkkäin, jolloin vuotoja tulee neljä kertaa vuodessa. Tavallisesta kierukasta ei ole hyötyä kuukautiskipujen hoidossa, mutta hormonikierukka toimii hyvin prostaglandiini-erityksen ja kipujen vähentäjänä. ”Hormonikierukka sopii useimmille eikä ikärajaa ole. Pian markkinoille on tulossa myös nykyistä pienempi kierukka.”

Omat hoitokeinot kuukautiskipuihin

Nainen voi kokeilla myös kotikonsteja kuukautiskivun selättämiseksi. Liikunnan lisäämisestä voi olla hyötyä, samoin lämpöhoidoista ja ruokavalion muutoksista, mutta näistä ei ole vielä vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. ”Jotkut ovat hyötyneet akupunktiosta ja transkutaanisesta hermostimulaatiosta eli TNS-hoidosta”, Heikkilä lisää. Joidenkin lääkeaineiden on osoitettu vähentävän supisteluherkkyyttä ja rentouttavan kohtua. Myös esimerkiksi parasetamoli voi auttaa.

Sairaudet kuukautiskivun taustalla

Joskus kivun takaa löytyy gynekologinen sairaus, jolloin puhutaan sekundaarisesta dysmenorreasta. Jatkuva alavatsakipu tai ennen vuotoa ja koko vuodon ajan jatkuva kipu antavat aiheen vastaanotolle hakeutumiseen. ”Gynekologinen tutkimus ja mahdolliset näytteet tuovat selvyyden kivun alkuperään. Yleisimpiä syitä ovat kohdun limakalvon kasvuun liittyvät taudit adenomyoosi ja endometrioosi, myoomat, tulehduksen jälkitilat ja kuparikierukka”, Riitta Heikkilä luettelee.

Hoito valitaan syyn mukaisesti. Oireita aiheuttava kierukka poistetaan, ja sen tilalla voidaan kokeilla ehkäisypillereitä tai hormonikierukkaa. Vaikeita kiputiloja hoidetaan myös vatsaontelotähystyksellä eli laparoskopialla, jossa poistetaan oireiden syy, kuten endometrioosi tai myoomat.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann