Minkälaisia kuukautiskivut ovat?
Yleinen oire on supistuksenomainen alavatsakipu, joka alkaa vuodon alkaessa tai joskus jo pari päivää aiemmin. Kipu voi säteillä selkään ja reisiin. Lisäksi voi olla yleisoireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta ja päänsärkyä. Kivut kestävät yleensä 1–2 vuorokautta vuodon alkamisesta.
Mikä auttaa kuukautiskipuihin?
Tavallista kuukautiskipua voi helpottaa tehokkaasti tulehduskipulääkkeellä kuten ibuprofeenilla parin ensimmäisen vuotopäivän ajan. Usein kipu saadaan hoidettua tehokkaimmin, kun tulehduskipulääke otetaan jo ennen oireita tai heti oireiden alkaessa.
Kun prostaglandiini-hormoni erittyy kohdun limakalvolta, aiheutuu erilaisia oireita kuten kohdun supistelua, särkyjä, pahoinvointia ja ripulia. Tulehduskipulääke estää hormonin erittymistä.
Kuukautiskipuihin voivat auttaa myös liikunta, lämpöhoito ja ruokavalion muuttaminen.
Millloin lääkäriin?
Jos tulehduskipulääkkeet eivät tuo helpotusta, apua kannattaa hakea lääkäriltä. Tällöin voidaan etsiä yksilöllisesti sopiva kivunlievitys. Moni hyötyy esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereistä, jotka vähentävät prostaglandiinin eritystä ja lievittävät siten kipua. Toinen hormonaalinen vaihtoehto on hormonikierukka, joka vähentää prostaglandiinin eritystä ja kipuja.
Lääkäriin on syytä lähteä myös, jos kipuihin liittyy muita oireita, kuten vuotohäiriöitä tai jatkuvaa alavatsakipua. Joskus oireiden taustalta voi löytyä jokin gynekologinen sairaus.