Lasten vatsakipu


Tavallinen lasten vatsakivun syy on suolistotulehdus eli gastroenteriitti. Tällöin ripuli ja oksentelu ovat tyypilliset ensioireet ja aaltoileva kipu ilmaantuu samaan aikaan. Keuhkokuume, poskiontelo- ja välikorvatulehdus ja joskus nielutulehdus voivat nekin aiheuttaa vatsakipua. Äkillinen ummetus aiheuttaa voimakasta kipua, joka tuntuu keskivatsalla. Pitkittyneessä ummetuksessa kipu on yleensä lievempi. Myös Henoch-Schönleinen purppura on tauti, johon saattaa liittyä jaksoittainen vatsakipu. Sen oireina on myös pakaroihin ja alaraajoihin ilmaantuva ihottuma.

Toistuvista vatsakivuista puhutaan, mikäli vaivat jatkuvat vähintään kolme kuukautta ja häiritsevät lapsen normaalia käyttäytymistä. Kipuun voi liittyä pahoinvointia, oksentelua, löysiä ulosteita, närästystä ja päänsärkyä. Suuri osa toistuvista vatsavaivoista on toiminnallisia. Yleisimmillään ne ovat 6 -12-vuotiailla.

Laktoosi-intoleranssi ei yleensä kehity ennen 3-4 vuoden ikää. Oireita ovat vatsan turvotus, ilmavaivat ja ripuli ja ne ilmaantuvat yleensä kahden tunnin kuluessa maitotuotteen ottamisesta. Muita toiminnallisten vatsaoireiden aiheuttajia ovat esimerkiksi tulehdukselliset vatsasairaudet, ruoka-aineyliherkkyys, harvemmin keliakia. Myös psykososiaaliset ongelmat voivat aiheuttaa vatsaoireita.

Umpilisäketulehdus vaatii kiireellistä hoitoa. Sen ensimmäinen oire on lähes aina navan seudussa tuntuva kipu. Kipu siirtyy oikealle puolelle alavatsaa, kun tulehdus etenee. Liikkuminen ja tärinä aiheuttaa kipua. Oksentelua voi esiintyä, jos kipu on jo kestänyt pidemmän aikaa.

Kirurgisen hoidon vaatii myös suolen tuppeuma eli invaginaatio. Se aiheuttaa kouristusmaisia kipukohtauksia, joiden välillä lapsi voi olla oireetonkin. Yleisvointi heikkenee nopeasti ja lapsi voi ripuloida punaista, vetistä ulostetta.

Alle yksivuotiaan lapsen vatsakivun syynä voi olla tyrä. Tyrä on yleensä synnynnäinen eikä välttämättä kivulias. Vastasyntyneistä ainakin 10 %:lla on napatyrä. Valtaosa napatyristä paranee itsestään. Harvinasempi nivustyrä puolestaan voi aiheuttaa kipuoireita. Nivustyrän hoitona on aina leikkaus.

Pojilla äkillinen alavatsakipu voi olla merkki kiveksen kiertymästä. Tytöillä puolestaan jo 10-vuotiaallakin kipu voi liittyä kuukautiskiertoon. Tytöillä vatsakipua voivat aiheuttaa myös muut synnytinperäiset syyt.

Lähteet:
Ashorn M. Lapsen toistuvat vatsakivut. Lääkärin käsikirja. 14.6.2013. www.terveysportti.fi, haettu 26.6.2013.
Rintala R. Lasten äkilliset vatsaoireet. Lääkärin käsikirja. 12.2.2010. www.terveysportti.fi, haettu 26.6.2013.
Venhola M. Lasten tyrät. Lääkärin käsikirja. 1.4.2013. www.terveysportti.fi, haettu 27.6.2013.