Naisen terveys

Vaihdevuodet

15.2.2023 Naisen terveys

Näyttelijä Mari Rantasilan, 60, elämänvaihe antaa aikaa itselle, työlle, harrastuksille ja läheisille. Vaihdevuodet ovat jo takana, mutta juhlavuoteen mahtuu naista lempeällä huumorilla katsova Menopaussi-musikaali.

Lue lisää
9.2.2022 Naisen terveys

Univaikeudet ovat tyypillisiä vaihdevuosi-ikäisillä. Vaiva liitetään usein masennukseen, vaikka unen ongelmat johtuvat yleisesti estrogeenin vähyydestä.

Lue lisää
11.8.2021 Naisen terveys

Seksuaalisuus on läsnä läpi elämän, ja siihen kuuluu myös toiminnallisuus eli seksi – jos itse niin haluaa. Vaihdevuosioireet kannattaa hoitaa kuntoon, jotta seksistä pystyy nauttimaan.

Lue lisää
30.6.2021 Naisen terveys

Vaihdevuosien oireet ovat yksilöllisiä. Kuumat aallot nostavat monella hien pintaan ja punoituksen kasvoille. Mieliala voi vaihdella ja intiimialue kirvellä. Kotikonstein ja apteekin avulla oireita voi onneksi helpottaa.

Lue lisää
28.6.2021 Naisen terveys

Vaihdevuodet oireineen alkavat jo ennen menopaussia ja voivat jatkua pitkäänkin. Mutta mikä on premenopaussi, ja milloin ehkäisyn voi lopettaa?

Lue lisää
29.10.2018 Naisen terveys

Unettomuutta, mielialan vaihtelua, rytmihäiriöitä, keskittymisongelmia, painonhallinnan vaikeutumista, nivel- ja lihaskipuja, pahenevia PMS-oireita. Nämä kaikki voivat olla merkkejä vaihdevuosien alkamisesta.

Lue lisää

Kuivat limakalvot

13.5.2019 Naisen terveys

Joka toinen nainen kärsii jossain vaiheessa emättimen kuivuudesta. Naistentautien erikoislääkäri Maija-Liisa Rantala kertoo, kuinka limakalvoista huolehditaan kaiken ikäisenä. 

Lue lisää
18.2.2021 Naisen terveys

Naiset eivät useinkaan osaa ajatella, mihin oudot tuntemukset alavatsassa, kirvely virtsatessa tai imetyksen aikaiset intiimialueen oireet liittyvät. Kuivat limakalvot ovat kuitenkin yleinen, monista eri syistä johtuva vaiva ja helposti hoidettavissa.

Lue lisää
3.9.2019 Naisen terveys

Alapään kutina ja kuivat limakalvot johtuvat usein liiasta jynssäämisestä. Naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio neuvoo, paljonko ja millä naisen intiimialuetta kannattaa pestä.

Lue lisää
30.4.2019 Naisen terveys

Emättimen limakalvojen kuivuus on myös nuorilla naisilla tyypillinen ongelma. Nuoret naiset kokevat näitä vaivoja esimerkiksi ehkäisypillereiden käytön yhteydessä.

Lue lisää
30.4.2019 Naisen terveys

Naisen kehossa alkaa tapahtua muutoksia ikääntymisen ja estrogeenitasojen laskun myötä. Estrogeenin tuotanto vähenee tavallisesti vaihdevuosien jälkeen.

Lue lisää

Kuukautiset

29.5.2017 Naisen terveys

Kuukautiskivut kiusaavat monia naisia säänöllisesti. Kivuista ei kannata kärsiä turhaan, sillä niihin löytyy useita helpotuskeinoja.

Lue lisää
3.6.2014 Naisen terveys

Tulehduskipulääkkeet ovat kuukautiskipujen ensisijainen hoito, mutta muitakin apukeinoja löytyy. Älä jää yksin kipujen kanssa.

Lue lisää
27.5.2014 Naisen terveys

Nyt on se aika kuusta, kun alavatsaan sattuu, päätä särkee, väsyttää ja oksettaa. Tulehduskipulääkkeet ovat kuukautiskipujen ensisijainen hoito, mutta muitakin apukeinoja löytyy, erikoislääkäri Riitta Heikkilä kertoo.

Lue lisää

Hiivatulehdus

3.6.2014 Naisen terveys

Hiivatulehdus on tuttu vaiva monelle naiselle. Siihen liittyy kuitenkin paljon uskomuksia, jotka eivät aina pidä paikkaansa.

Lue lisää
5.5.2014 Naisen terveys

Hiivatulehdus on tuttu juttu useimmille naisille. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riitta Heikkilä Mehiläisestä neuvoo, miten hoidat hiivatulehdusta ja ehkäiset sen uusiutumista.

Lue lisää
5.1.2022 Naisen terveys

Hiivatulehdus on monelle naiselle tuttu juttu, johon osataan hakea apua apteekista. Jotta kutiseva vaiva ei kehittyisi kierteeksi, kannattaa lääkehoidon lisäksi kiinnittää huomiota elämäntapoihin.

Lue lisää

Bakteerivaginoosi

29.6.2022 Naisen terveys

Pahanhajuinen, runsas valkovuoto ja mahdollisesti lievää kutinaa. Bakteerivaginoosi on ikävä vaiva, joka lievänä saattaa parantua itsestään.

Lue lisää

Muuta naisen terveydestä

16.4.2018 Naisen terveys

Virtsankarkailu alkaa haitata arkea usein vaivihkaa. Vaivaa ei kannata hävetä, sillä keinoja helpottaa tilannetta on monia.

Lue lisää