Jos korkeaan verenpaineeseen on perinnöllistä alttiutta, elintavat ovat rempallaan ja ikävuosia karttunut, verenpainetta on syytä seurata säännöllisesti. Dosentti, sisätautien erikoislääkäri Ilkka Kantola Tyksistä kertoo, kuinka lääkehoito ja elintapojen muuttaminen tehoavat paineisiin.
Mitkä ovat verenpaineen tavoitearvot?
”Ihannearvo on systolisessa eli yläpaineessa enintään 120 ja diastolisessa eli alapaineessa 80, mutta vielä lukemaa 140/90 pidetään tyydyttävänä”, Kantola kertoo. Lääkehoito aloitetaan, kun verenpaine nousee lukemaan 160/100. Riskiryhmään kuuluvilla, kuten diabeetikoilla ja sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla, lääkehoidon raja on jo 140/90. Suomalaisista arviolta 1,5 miljoonalla on kohonnut verenpaine, mutta vain puolet heistä käyttää lääkkeitä ja ainoastaan kolmanneksella verenpaine on Kantolan mukaan hoidettu hyvin.
Miten kohonnutta verenpainetta voi hoitaa itse?
Hoito alkaa elintapojen muutoksesta. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta hyödyttävät kaikkia, joiden verenpaine on yli ihannearvon. ”Suola on ravinnossa pahin verenpaineen nostaja. Suolan käyttö pitää rajoittaa alle viiteen grammaan vuorokaudessa. Tämä voi laskea verenpainetta jopa 5–10 elohopeamillimetriä”, Kantola korostaa. Myös tyydyttyneen rasvan vähentäminen sekä hedelmien, kasvisten ja kuitujen lisääminen ruokavalioon auttavat verenpaineen laskussa, samoin painonhallinta ja tupakoinnin lopettaminen. ”Lakritsiuutetta kannattaa välttää, sillä jo pienikin määrä nostaa verenpainetta osalla ihmisistä”, Kantola huomauttaa.
Liikunnassa on oleellista säännöllisyys ja kestävyyttä parantavat lajit, kuten reipas kävely, juoksu, hiihto, pyöräily ja uinti. Liikuntaa tulee harrastaa vähintään puoli tuntia useana päivänä viikossa.
Millaista lääkehoitoa kohonnut verenpaine vaatii?
Suurin osa verenpainepotilasta tarvitsee usean lääkkeen yhdistelmähoitoa. Käytetyimpiä lääkeryhmiä ovat ACE-estäjät, ATR-salpaajat, beetasalpaajat, diureetit ja kalsiumkanavan salpaajat. Lääkäri suunnittelee lääkehoidon ja seuraa sen tehoa, kunnes verenpaine on hyvässä hoitotasapainossa. Potilaan tehtäväksi jää ottaa määrätyt lääkkeet ohjeiden mukaisesti. ”Joskus joudutaan etsimään sopivaa lääkeannosta ja -yhdistelmää. Tässä tarvitaan lääkärin ja potilaan yhteistyötä”, Kantola sanoo.
Potilaan kannattaa seurata verenpainelukemia oma-aloitteisesti kotona varsinkin lääkehoidon alussa. Mittaus tehdään aamulla ennen verenpainelääkkeenottoa automaattisella ja kliinisesti hyväksytyllä olkavarsimittarilla. ”Jos verenpaine ei lähde laskemaan, lääkehoitoa säädetään joko vastaanotolla tai lääkärin antamien ohjeiden pohjalta. Jos hoito ei edelleenkään tehoa, pitää selvittää muita syitä. Kun verenpaine saadaan kuriin, kotimittausta voi tehdä kerran kuussa ja seurantaa terveydenhuollossa kerran vuodessa.”
Mitä haittaa korkeasta verenpaineesta on?
Kohonnut verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Verenpainepotilaalla on usein muitakin näiden sairauksien vaaratekijöitä, kuten korkea kolesteroli ja poikkeavat sokeriarvot.
”Hoitamaton verenpainetauti altistaa aivoverenkiertohäiriöille, sepelvaltimotaudille, sydämen ja munuaisten vajaatoiminnalle, ääreisverenkierron häiriöille ja silmänpohjamuutoksille”, Kantola listaa.
Tutustu myös Orionsydämen verenpaine -osioon
Teksti: Ritva-Liisa Sannemann