Miten herpesvirus tarttuu?

Sekä Herpes Simplex 1 että Herpes Simplex 2 -virukset tarttuvat helposti ihmisestä toiseen ja säilyvät elimistössä. Oireet puhkeavat vain osalla viruksen kantajista.

Mitkä ovat huuliherpeksen oireita?

Tartunta on usein oireeton, ja herpes puhkeaa esiin vaihtelevasti. Joillakin herpeksen oireita ei näy lainkaan, joillekin niitä ilmaantuu kuukausittain. Kumpikin herpesvirus voi aiheuttaa herpeksen oireita huuleen tai muualle kehoon. Oireet ilmaantuvat tyypillisesti samaan paikkaan kehoa, tietyn tuntohermon hermottamalle alueelle.

Yleensä ensimmäinen oire on paikallinen ihon tunnottomuus, jonka jälkeen seuraavat kirvely ja kutina. Viimeistään seuraavaan päivään mennessä ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat.

Onko huuliherpes vaarallinen?

Oireet häviävät ajan kanssa itsestään, mutta lääkehoito nopeuttaa paranemista huomattavasti. Jos oireet ovat rajut, on syytä lähteä lääkäriin. Tehokas hoito voi myös vähentää viruksen jälkeistä kiputilaa, joka toisinaan saattaa jäädä kiusaamaan paikallisesti vielä ulkoisten oireiden hävittyä.

Uusiutuva herpes voi aiheuttaa silmään sarveiskalvotulehduksen, aikuiselle kasvohalvauksen, tai imusuonitulehduksen. Näiden vuoksi tulee aina hakeutua lääkäriin.

Miten huuliherpestä hoidetaan?

Herpeksen hoidossa kotikonstit eivät juuri auta, vaikka saattavatkin helpottaa oireita. Herpes kannattaa hoitaa mieluiten tehokkailla tableteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Jos oireet kuitenkin jatkuvat yli kuukauden ja esimerkiksi asikloviiria sisältävä valmiste ei vie oireita pois, tulee hakeutua lääkäriin. On tärkeää myös varmistaa, etteivät oireet johdu muusta sairaudesta.