Jos seksi on kiinnostanut ennen vaihdevuosia, se todennäköisesti kiinnostaa edelleen. Vaihdevuodet eivät merkitse seksuaalisuuden katoamista, eikä seksille ole yläikärajaa.

”Seksuaalisuus on ominaisuus, halusi sitä tai ei. Seksi taas on se toiminnallinen puoli, jota toteutetaan joko kumppanin kanssa tai sooloseksinä. Seksi on vain pieni osa seksuaalisuutta”, määrittelee naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä.

Onko aktiivinen seksi jokin mittapuu?

Seksin toteuttaminen on monimuotoista ja yksilöllistä. Kaikki eivät ole seksuaalisesti aktiivisia, ja seksistä voi myös luopua. Tuntuu myös, että naisilta puuttuu lupa olla seksuaalisia omalla tavallaan.

”Paineita tulee joka suunnasta – niin lähipiiristä, julkisuudesta kuin kuvitelmista. Ei voida kuitenkaan sanoa, että jokin asia on normaalia ja jokin ei. Seksi on laaja käsite, siihen mahtuu paljon yksilöllisiä vivahteita.”

Väisälä kehottaa ottamaan motoksi: vaihdevuosissa ei seksi lopu eikä rupsahtaminen ala.

”Varsinkin silloin, jos vaihdevuodet alkavat varhain, naiselle voi tulla mieleen, että onko seksikään enää mahdollista ja onko seurauksena vain rupsahtaminen. Vaihdevuodet eivät kuitenkaan lopeta kenenkään seksielämää, jos niin ei itse halua.”

Mitä myönteistä on vaihdevuosissa seksuaalisuuden kannalta?

Vaihdevuosi-ikäisellä naisella ei ole enää pelkoa raskaudesta. Väisälä toteaa, että harva viisikymppinen haluaa raskautta.

”Kuukautisvaivat ja pms-oireet loppuvat. Jotkut gynekologiset sairaudet helpottuvat, esimerkiksi myoomat pienenevät ja endometrioosi hiipuu. Vaihdevuosi-ikäinen on jo sinut seksuaalisuutensa kanssa, ja usein siitä voi ottaa kaiken ilon irti. Itsetuntokin kasvaa, eikä tarvitse välittää muiden ajatuksista.”

Väisälän mukaan esimerkiksi häpeää voi joutua työstämään, jotta saavuttaisi upeaa seksiä.

”Kuten muissakin asioissa, seksin eteen on tehtävä töitä, jotta se onnistuu. Mutta seksi ei ole pakko, vaan ennen kaikkea ihana mahdollisuus nautiskella terveellä tavalla. Se on parhaimmillaan hyvä, energisoiva huume rentoutukseen.”

Miten vaihdevuodet vaikuttavat naisen seksuaalisuuteen?

Yli 80 prosentille naisista tulee jossain vaiheessa vaihdevuosioireita. Voimakkaat oireet vaikuttavat yöuneen, mielialaan ja energiatasoihin. Hoitoja ja lääkitystä on olemassa, ja Väisälä kehottaa turvautumaan niihin kärsimyksen sijaan.

”Jos pahoja oireita ei hoideta, se vie energiaa – ja seksiin tarvitaan energiaa. Jos seksuaalisuus on tärkeää, kannattaa etsiä oireisiin sopiva hoito. Ne kannattaa hoitaa, jotta jaksaa pitää itsestään huolta. Kokonaisuus vaikuttaa.”

Vaihdevuosissa limakalvot ohenevat, kostuminen vähenee ja intiimialueen verenkierto heikkenee.

Aiheeseen liittyvää

Yhdynnät voivat olla kivuliaita. Jopa hyväilyt voivat aristaa, eivätkä liukasteetkaan pysty sitä aina estämään. Paikallinen estrogeeni tehoaa vaivaan paremmin.

”Jännittäminen vie loputkin halut. Kun siihen liittää muut oireet, seksistä ei nauti.”

Lisäksi motivaatiotekijät vaikuttavat. Jos kumppani kyllästyttää ja seksi stressaa ja turhauttaa, koko homma muuttuu tylsäksi.

”Uutuudenviehätyksen kadotessa kannattaa etsiä ja kehittää uusia tapoja nauttia.”

Kannattaako vaihdevuosista ja seksistä keskustella kumppanin kanssa?

Väisälä muistuttaa, että vain yhdellä kolmasosalla heteropareista on puolin ja toisin yhtä paljon seksuaalista halua. Yleensä mies haluaa enemmän, mutta viidesosa naisista on miestä halukkaampia. Siitä ei juurikaan puhuta, vaan vaietaan.

”Seksuaaliset halut ovat usein eriparisia, mikä aiheuttaa hämmennystä. Pahimmillaan eriparisuus voi johtaa eroon. Mutta määrä ei määritä vaan laatu. Seksin pitäisi tyydyttää molempia osapuolia. Suhdetta ja seksiä ei edistä, jos toinen tuntee itsensä huonoksi. Häpeän yli on päästävä.”

Väisälän mukaan keskustelu on aina paikallaan. Kumppanille kannattaa kertoa sekä vaihdevuosioireiden vaikutuksista että seksuaalisista haluistaan. Ratkaisuja voi miettiä yhdessä. Lisäksi tuttua ja ehkä tylsääkin seksiä on hyvä uudistaa. Jos kyllästyttää, seksistä ei nauti.

Miten seksistä löytää nautinnon?

”Korvien väli on tärkein, seksinkin ydin lähtee mielestä. Suorituskeskeisyydestä pitäisi päästä nautintokeskeisyyteen vaikkapa fantasioiden avulla.”

Väisälä neuvoo hakemaan läheisyyttä muutenkin kuin seksin yhteydessä. Kaikilla ei ole genitaalista seksiä, yhdyntään ei ole mitään pakkoa.

Hae vaihdevuosioireisiin hoitoa, jotta niistä ei tule este seksielämälle.

”Läheisyyteen on olemassa monenlaisia mahdollisuuksia. Yksineläjän sooloseksi on ihan yhtä suotavaa kuin kumppanin kanssa toteutettava. Mielikuvitus on mainio apuväline. Jos esimerkiksi ajattelee klitoriksen hyväilyä, vaikuttaa se aivoissa samoin kuin oikea hyväily. Tämä on todennettu magneettitutkimuksilla.”

Kirjallisuudesta ja elokuvista saa myös kipinää seksuaalifantasioihin ja mielikuvituksen ruokkimiseen. Hiukan kannattaa nähdä vaivaa.

”Erinomaiseen seksielämään pääsee, kun näkee vähän vaivaa sen eteen. Ei se mene niin, että vain odotellaan, milloin himotus iskee. Jos omin konstein ei löydä, voi etsiä apukeinoja. Jos seksistä on ollut vain huonoja kokemuksia, siihenkin on apua olemassa.”

Mitä edistää seksuaaliterveyttä vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen?

Väisälän mukaan on hyvä ylläpitää ajatusta siitä, että on upea seksuaalinen nainen.

”Itselleen pitää sallia olla seksuaalinen. Uskomukset usein latistavat.”

Seksillä on myös terveysvaikutuksia: muun muassa sukuelimet ja limakalvot pysyvät paremmassa kunnossa. Vaikka seksi vaatii vireyttä, se myös lisää sitä.

”Normaalipainoiset ja liikuntaa harrastavat naiset ovat usein seksuaalisestikin muita aktiivisempia. Itsetuntoasiat vaikuttavat – jos ei tykkää omasta kehostaan, se heijastuu myös seksielämään.”

Milloin kannattaa keskustella gynekologin tai muun asiantuntijan kanssa?

Gynekologin luona on hyvä käydä, jos tarvitsee estrogeenihoitoa vaihdevuosioireisiinsa. Paikallisia valmisteita saa ilman reseptiä myös apteekista.

”Seksuaalineuvojan tai -terapeutin luo kannattaa mennä keskustelemaan seksuaalisuuteen tai seksiin liittyvissä ongelmissa joko yksin tai kumppanin kanssa. Valitettavasti palveluita ei ole vielä mielletty niin tärkeiksi, että niitä saisi kovin usein julkisella puolella. Tähän varmasti tulee muutos jossain vaiheessa, sillä seksi on useimmille ihmisille tärkeä asia elämässä.”

Väisälän mukaan vaihdevuosissa on muitakin haasteita, joten voi olla tarpeen piipahtaa ravitsemusterapeutin tai fysiikkavalmentajan pakeilla. Hyvää lihaskuntoa tarvitaan myös siihen, että jaksaa rakastaa.

”Yli viisikymppisen keho kuivuu ja rasvoittuu. Kun estrogeenit häipyvät, seurauksena on luustokadon kiihtyminen ja lihasten heikentyminen. Hennot luut ja heikot lihakset haurastuttavat ihmistä. Yli 50-vuotiaiden pitäisi harrastaa lihaskuntoliikuntaa vähintään pari kertaa viikossa, pelkkä kävely ei riitä kuin pitämään yllä peruskuntoa.”

Kun muutoksia tekee vähän kerrallaan, puolen vuoden päästä tilanne on jo huomattavasti parempi. Hyvä fiilis vaikuttaa itsetuntoon myönteisesti.

Väisälä kuitenkin korostaa, että ihminen voi elää hyvän elämän ilman seksiäkin.

”Seksi ei ole kansalaisvelvollisuus. Ilmankin voi halutessaan olla.”

Nautintoa läpi elämän

  • Seksi sekä vaatii että antaa energiaa. Hae vaihdevuosioireisiin hoitoa, jotta niistä ei tule este seksielämälle. Pidä itsestäsi muutenkin huolta. Vaali itsetuntoasi.
  • Seksi voi olla jopa tylsää pitkässä parisuhteessa. Kannattaa uudistua! Fantasiat ja mielikuvitus ovat hyviä apukeinoja. Sooloseksi on hyvä tapa pitää omasta seksuaaliterveydestä huolta. Seksi on aikuisten leikkiä ja leikkiin voi hankkia leluja.
  • Läheisyys ei vaadi yhdyntöjä eikä hellyys genitaalista seksiä. Löytäkää oma hyvä tapa pitää toisianne hyvänä.
  • Jos tulee tenkkapoo, seksuaalineuvoja tai -terapeutti voi auttaa. Ennen sitä on hyvä keskustella kumppanin kanssa.

Teksti: Tarja Västilä

Lataa maksuton opas

Miten hoidat vaihdevuosioireita?

Lataa käyttöösi Vaihdevuodet – Hoida ja voi hyvin -opas, josta saat hyviä vinkkejä vaihdevuosioireiden hoitoon.