Millaisia oireita hiivatulehdus aiheuttaa?

Emättimessä kuuluu olla valkovuotoa, eikä oireetonta hiivaa tarvitse hoitaa. Vasta kun hiiva lisääntyy ja oireet alkavat häiritä, pitää hakea apua. ”Hiivatulehduksen tunnistaa vaaleasta, kokkaremaisesta valkovuodosta. Oireena on usein myös kutinaa ja kirvelyä”, Heikkilä kertoo.

Voiko oireiden syynä olla muu kuin hiivatulehdus?

Kun vuoto on harmahtavaa, vihertävää tai kellertävää, kyseessä on todennäköisesti jokin muu hoitoa vaativa ulkosynnytinten tai emättimen tulehdus. Lisääntynyt valkovuoto voi olla merkki myös sukupuolitaudista, joka vaatii oman hoitonsa.

Miten hiivatulehdusta voi hoitaa itse?

Jos on yli 16-vuotias ja on sairastanut hiivatulehduksen aiemmin, tautia voit hoitaa itselääkinnällä. Apteekissa myydään imidatsolijohdannaisia sisältäviä emätinpuikkoja, joita käytetään ohjeen mukaisesti, yleensä 1–6 vuorokautta. Vaihtoehtona on kerta-annoksena suun kautta otettava kapseli, jonka vaikuttavana aineena on flukonatsoli.

”Kannattaa kysyä apteekissa neuvoa, mikä hoito on itselle sopivin. Flukonatsoli ei sovi raskaana oleville. Sillä on myös yhteisvaikutuksia useiden muiden lääkkeiden kanssa, joten kokonaislääkityksestä kannattaa mainita ammattilaiselle.”

Milloin on syytä lääkärikäyntiin?

”Tilanne pitää tarkistuttaa vastaanotolla, jos oireita on ensimmäistä kertaa tai jos on alle 16-vuotias”, Heikkilä korostaa. Vaikka hiivatulehdus olisi ennestään tuttu, mutta ohjeiden mukainen itsehoito ei auta, vaan oireet pahenevat tai eivät parane viikossa, on syytä lisäselvityksiin. ”Raskaus, toistuvat tulehdukset, alavatsakivut, kuume ja virtsaamisvaikeudet antavat niin ikään aiheen lääkärikäyntiin.”

Miksi hiivatulehdus uusiutuu?

Hiivatulehdus on niin yleinen, että sen sairastaa lähes jokainen nainen elämänsä varrella. Tulehdus myös uusiutuu helposti. Se on etenkin ehkäisypillereitä ja kierukkaa käyttävien sekä diabeetikoiden riesa.

Kireät vaatteet, tiuhat alapesut saippualla ja runsaasti sokeria sisältävä ravinto villitsevät hiivasientä. ”Jos tulehdukset toistuvat, olisi hyvä käydä lääkärissä kokonaistilanteen kartoituksessa. Yksi mahdollisuus on kokeilla estolääkitystä kerran viikossa otettavalla flukonatsoli-kapselilla.”

Miten hiivatulehduksen uusiutumista voi ehkäistä?

Happamista maitotuotteista ja lisäravinteina käytettävistä maitohappobakteerivalmisteista voi olla apua suoliston ja emättimen bakteerikannan tasapainottamisessa. ”Hiivatulehdus ei tartu, jos limakalvot ovat ehjät, mutta oireileva kumppani kannattaa hoitaa, jotta kierre saadaan kuriin”, Heikkilä huomauttaa.

Teksti: Ritva-Liisa Sannemann