”Yleisin väärinkäsitys on se, että kipua pitäisi sietää ja se on normaalia. Kaikkea kipua kannattaa kuitenkin hoitaa, sillä kipu kroonistuu herkästi”, gynekologi Satu Tarjanne painottaa.

Kuukautiskivun hoitoon on nykyään olemassa tehokkaita hoitokeinoja, joten kivusta ei tarvitse kärsiä.

”Viimeistään silloin, kun kipu aiheuttaa koulu- tai sairauspoissaoloja, sitä pitää hoitaa. Niin kova kipu ei kuulu normaaliin elämään”, Tarjanne sanoo.

Tulehduskipulääke tehokkaampi kuin parasetamoli

Ensimmäinen vaihtoehto kivun hoitoon ovat tulehduskipulääke, jota pitäisi ottaa riittävän aikaisin ja riittävän suurena annoksena. Kuukautiskipuun tulehduskipulääke on tehokkaampi kuin parasetamoli.

Jos kuukautiskierto on säännöllinen, särkylääkettä voi ottaa jo 1-2 vuorokautta ennen vuodon alkua, ja muussa tapauksessa heti kivun alettua. Tulehduskipulääkettä kannattaa aluksi ottaa pakkauksessa kerrottu maksimiannos ja jatkaa hoitoa, kunnes kipu on poissa.

Ehkäisyvalmiste lievittää kipua

Jos tulehduskipulääke ei auta riittävästi, tai samanaikaisesti tarvitaan ehkäisyä, hyvä vaihtoehto on ehkäisyvalmiste kuten e-pilleri. Myös endometrioosissa ehkäisyvalmisteet ovat ensisijainen hoito. Ehkäisyvalmisteen saamiseksi ei tarvita gynekologista sisätutkimusta, vaan pelkkä lääkärillä tai terveydenhoitajalla käynti riittää.

Kivun hoidossa ehkäisyvalmisteita kannattaa käyttää niin, että kuukautiset tulevat mahdollisimman harvoin esimerkiksi muutaman kuukauden välein. Tällöin useampia pakkauksia pillereitä syödään ilman taukoa.

”Pitkässä syklissäkään veri ei jää mihinkään. Kuukautisvuoto on kohdun limakalvoa ja pillereillä limakalvosta tulee niin ohut, ettei se vuoda”, Tarjanne selittää.

Jos yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät sovi, minipilleri tai hormonikierukka yleensä käyvät kaikille. Lääkärin jatkotutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos tulehduskipulääke ja ehkäisyvalmisteet eivät auta kipuun. Tällöin on syytä tutkia esimerkiksi endometrioosin mahdollisuus.

Lääkkeettömät hoidot

Lääkkeettömistä hoidoista liikunta saattaa auttaa siten, että se parantaa mielialaa ja sitä kautta voi lisätä kivunsietoa. Liikunnasta ei koskaan ole haittaa.

Myös esimerkiksi akupunktiota, lämpötyynyjä, ruokavaliota, yrttejä, sinkkiä, kalsiumia ja D-vitamiinia voi kokeilla, mutta niiden tehosta ei ole olemassa vakuuttavaa näyttöä.