1. Jumppaa lantionpohjanlihaksia
Virtsanpidätysongelmat johtuvat useimmiten heikentyneistä virtsaputken tukirakenteista ja lantionpohjan lihaksista. Lihaksia voi vahvistaa jumppaamalla. Supista lantionpohjanlihaksia kuin pidättäisit virtsaa 12 kertaa, pidä tauko ja toista harjoitus vielä kaksi kertaa. Harjoittele viitenä päivänä viikossa. Käytä lantionpohjanlihaksia myös rakastellessa.
2. Hakeudu fysioterapeutille
Hakeudu lantionpohjan toimintaan perehtyneelle fysioterapeutille, jolla on elektromyografia- eli EMG-laite. Laite mittaa emättimeen asetetun elektrodin avulla, miten lihakset käyttäytyvät esimerkiksi yskiessä. Tutkimuksen perusteella fysioterapeutti antaa täsmälliset kotiharjoitukset.
3. Ennakoi
Kun ihminen nousee sängystä ylös tai nostaa lattialle tippuneen tavaran, lantionpohjanlihasten tulisi supistua automaattisesti ennen vatsalihaksia. Jos virtsa karkaa, supistus tapahtuu todennäköisesti liian myöhään. Ennakoi ja supista lihaksia tietoisesti.
4. Huolehdi elintavoista
Suosi terveellisiä elintapoja, sillä ylipaino lisää virtsankarkailua ja tupakka yskimistä. Suosi kuntoliikuntaa, mutta esimerkiksi trampoliinilla pomppimista kannattaa välttää.
5. Juo nesteitä maltilla
Nesteitä ei tarvitse vältellä, kunhan niitä ei juo litrakaupalla. Vettä riittää päivässä hyvin 1,5−2 litraa. Kahvia ei kannata juoda yli 4 desilitraa, ja alkoholista on hyvä luopua kokonaan.
6. Kouluta rakkoa
On normaalia käydä vessassa 3−4 tunnin välein. Jos pissahätä tulee useammin, rakkoa voi kouluttaa. Kun vessahätä tulee, ei kannata mennä heti vessaan, vaan istua kovalle alustalle, supistaa lantionpohjan lihaksia ja odottaa 5−10 minuuttia ennen vessaan menemistä.
7. Hakeudu lääkäriin
Jos omatoimisista keinoista ei ole apua tai ongelma on paha, kannattaa hakeutua lääkäriin. Toisinaan virtsankarkailua voi helpottaa lääkitys tai leikkaus.
Artikkeli perustuu Käypä hoito -suositukseen ja Keski-Suomen keskussairaalassa työskentelevän LT, urogynekologi Pauliina Aukeen haastatteluun.