Sivun sisältö ja pikalinkit:

Välikorvan tulehdus eli otiitti

Bakteeri1.jpgÄkillinen välikorvan tulehdus on hyvin tyypillinen pienten lasten sairaus. Kahden vuoden ikään mennessä noin 70 % lapsista on sairastanut vähintään yhden korvatulehduksen. Usein lapsella on ollut aiemmin tai samanaikaisesti virusperäinen hengitystie- tulehdus, kuten nuha ja yskä.

Yleisin oire on korvakipu, joka alkaa usein yöllä. Lapsi voi myös hangata korvia ja olla levoton sekä itkuinen. Isommilla lapsilla kuulo voi heiketä. Kipua voi hoitaa parasetamolilla, ibuprofeenilla tai puuduttavilla korvatipoilla, kuten sinkokaiinihydrokloridilla.

Välikorvan tulehdus diagnosoidaan korvien tutkimisen yhteydessä. Lääkäri tekee tutkimuksen perusteella päätöksen antibioottihoidon tarpeellisuudesta. Jälkitarkastuksen tarve arvioidaan yksilöllisesti ja tehdään tarvittaessa noin kuukauden kuluttua. Mikäli lapsella ei ole oireita ja kuulo on normaali, ei jälkitarkastusta yleensä tarvita.

Välikorvan tulehdus uusiutuu herkästi erityisesti pienillä päiväkoti- ja perhepäivähoitolapsilla. Riskiä kasvattavat myös tutin käyttö, hengitystieinfektiot sekä tupakansavu. Lääkäri käy toistuvien tulehdusten yhteydessä läpi eri hoitovaihtoehdot

Nielutulehdus eli tonsilliitti

Bakteeri2.jpgNielutulehdus voi olla viruksen tai  bakteerin aiheuttama. Oireet, kuten kurkkukipu, nielemisvaikeudet ja kuume, ovat hyvin saman tyyppisiä aiheuttajasta riippumatta. Antibiooteista on apua kuitenkin vain bakteerin aiheuttaman tulehduksen hoidossa.  Alle 3-vuotiailla bakteerin aiheuttama tulehdus on harvinainen.

Nielunäytteen avulla saadaan varmistus siitä, kumpi aiheuttaja on taustalla. Jos kyseessä on bakteeritulehdus, lääkäri määrää tarvittaessa antibioottikuurin. Muutoin oireita voidaan lievittää tulehdus- kipulääkkeillä.

Nenän sivuontelotulehdus eli sinuiitti

Bakteeri3.jpgSinuiitilla tarkoitetaan nenän sivuonteloiden bakteerin aiheuttamaa tulehdusta. Poskiontelot muodostuvat täydellisiksi kouluiässä, jonka jälkeen sinuiitti on mahdollinen. 

Sinuiitin oireina ovat märkäinen nuha, yskä ja nenän tukkoisuus. Poskipäissä voi tuntua paineen tunnetta ja kasvojen alueella paikallista kipua tai arkuutta. Päänsärky ja kuume ovat myös mahdollisia oireita.

Lääkäri tekee diagnoosin ja arvioi antibiootin tarpeellisuuden. Antibioottihoidon ohella käytetään usein myös nenäsumutteita, jotka vähentävät limakalvoturvotusta.

Virtsatietulehdus eli VTI

Bakteeri4.jpgVirtsatietulehdus on bakteerin aiheuttama infektio. Esiintyminen on imeväisiän jälkeen alkaen yleisempää tytöillä kuin pojilla. Imeväisellä tavallisin virtsatieinfektion oire on kuume ilman muita oireita. Isommilla lapsilla tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely virtsatessa tai virtsaumpi.

Märkärupi

Bakteeri5.jpgIhoinfektion voi aiheuttaa esimerkiksi bakteeri, virus tai sieni. Märkärupi on bakteerin aiheuttama, helposti tarttuva sairaus, jota esiintyy melko yleisesti eri ikäisillä lapsilla. Märkärupi ilmenee pieninä märkivinä näppyinä. Pienillä lapsilla voi olla isompiakin rakkuloita ja punoittava iho. Näppylöitä tulee yleensä ensimmäisenä kasvoille, mutta niitä voi olla missä tahansa kehon alueella.
Hoito tapahtuu ensisijaisesti antibioottia sisältävällä voiteella. Mikäli voidehoito ei ole riittävä, käytetään suun kautta annosteltavaa antibioottia. Usein lääkäri määrää sekä voidetta että antibioottia.

Sisällön on tarkastanut lasten infektiolääkäri, dosentti Terhi Tapiainen.