Vegaaniruokavalio on yksi tämän hetken puhutuimmista ilmiöistä. Elämäntapana vegaanius ulottuu kuitenkin pitkälle ruokavalion ulkopuolelle ja koskee lähes kaikkia elämän osa-alueita: vegaani ei esimerkiksi käytä nahkavaatteita ja välttelee eläinperäisiä ainesosia myös kosmetiikassa.
Liikunnanopettaja Ulla Järv pohti kaksi vuotta sitten eettisiä valintojaan. Pitkään kasvissyöjänä elänyt Järv päätti, ettei hän halua eläinten kärsivän millään tavalla takiaan ja ryhtyi kokonaan vegaaniksi. Samalla hän päätyi hieman yllättäen oppilaan asemaan.
Vegaanina kosmetiikkaviidakossa luoviminen vaati alkuun paljon googlettelua ja neuvojen kysymistä kokeneemmilta. Apua sai muun muassa Facebookin ja Instagramin vegaaniryhmistä sekä asiaan keskittyneiltä nettisivustoilta.
”Ostoksilla pitää silti olla edelleen todella tarkka. Tuotteessa voidaan mainita sana vegaani, mutta sisällysluetteloa tutkiessa huomaa toisin. Kuluttajan on itse oltava hyvin tietoinen”, Järv kertoo.
Moni tuote on valmiiksi vegaaninen
Vegaanisen kosmetiikan saatavuus on parin viime vuoden aikana parantunut Järvin havaintojen mukaan huomattavasti. Kansainväliset brändit ovat lanseeranneet vegaanisia linjoja ja tuotteita löytyy kiitettävästi sekä apteekeista että marketeista. Yhä useammin purkeista ja paketeista löytyy kansainvälisesti tunnustettuja, vegaaniudesta kertovia sertifikaatteja.
Ennen vegaaniksi ryhtymistään Järv ei ollut edes tullut ajatelleeksi, että kosmetiikkateollisuudessa käytetään eläinperäisiä ainesosia. Monen vanhan lempituotteen käyttö piti lopettaa, mutta matkan varrella tilalle on löytynyt uusia suosikkeja.
”Kestävää vegaanista ripsiväriä on ollut hankala löytää. Toisaalta taas aurinkopuuterit ja meikkivoiteet ovat lähes poikkeuksetta vegaanisia, joten valinnanvaraa löytyy. Nykyisin on myös ilahduttavan paljon vegaanisia kynsilakkoja.”
Vegaani- ja luonnonkosmetiikka eivät ole sama asia
Luonnonkosmetiikkatuotteet ovat usein vegaanisia, mutta nämä kaksi käsitettä eivät kulje automaattisesti käsi kädessä. Vegaanituotteissa on voitu korvata esimerkiksi monissa huulirasvoissa ja -kiilloissa käytetty, lampaan villasta tehty lanoliini synteettisellä versiolla, minkä takia tuotetta ei enää hyväksytä luonnonkosmetiikaksi. Vegaaniseksi tuotetta taas ei voi sanoa, jos siinä on käytetty esimerkiksi mehiläisvahaa, hiustenhoitotuotteissa suosittua keratiinia tai anti-age-voiteissa käytettyä kollageenia.
Vegaanikosmetiikassa on luonnonkosmetiikan tavoin usein mietitty myös ympäristöä: muovit ovat kierrätettäviä ja pakkauksilla on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Järv arvostaa valinnoissaan myös täyttöpakkauksia sekä suosii muovipakkausten sijaan lasia ja pahvia.
Apteekista vegaanikosmetiikkaa on helppo löytää
”Vegaaneille sopivaa tarjontaa löytyy kaikista kosmetiikan tuoteryhmistä”, kertoo Orionin apteekkikosmetiikan tuotepäällikkö Nina Vehniä.
Esimerkiksi Favoran ihonhoitotuotteet ovat kahta mehiläisvahaa sisältävää tuotetta lukuun ottamatta kaikki vegaanisia. Favora-sarjan tuotekehityksessä on otettu huomioon allergiset, herkkäihoiset, astmaatikot ja tuoksuyliherkät asiakkaat. Kaikilla Favoran vegaanisilla vaihtoehdoilla on myös allergiatunnus.
Biorionin hiustuotteista sekä Sebamedin pesunesteistä löytyy useita vegaanisia vaihtoehtoja. Moni vanha suosikki voikin paljastua inci- eli ainesosalistaa tarkemmin tutkiskelemalla vegaaniksi – asiaan ei vain ole aiemmin tullut kiinnitetyksi huomiota.
”Kun vegaaniustrendi rupesi nousemaan, havahduimme itsekin siihen, kuinka paljon valikoimissamme jo on vegaanisia tuotteita.”
Orionin itsehoitoapteekki.fi-sivustolta pystyy helposti löytämään Orionin valikoiman vegaaniset tuotteet. Tämä tapahtuu tuotteet-osiossa, käyttämällä valitsinta, joka on ruokavaliot ja erityistarpeet -osion alla. Kivijalka-apteekeissa Orionin vegaaniset tuotteet saattaa tunnistaa hyllyyn kiinnitetystä vihreä lehti -merkistä. Myös apteekin henkilökunta auttaa mielellään.
Kosmetiikan vegaanisuus ei Vehniän mukaan vaikuta esimerkiksi tuotteen käytettävyyteen tai laatuun.
”Koostumukset, säilyvyys ja muut ominaisuudet vastaavat samoja laatuvaatimuksia kuin eläinperäisiä ainesosia sisältävissä tuotteissa.”
Teksti: Siina Leppä