Mikä on nokkosihottuma?

Nokkosihottuma eli urtikaria on oire, jonka syy ei aina selviä. Sen saattaa aiheuttaa esimerkiksi jokin tavallinen virus tai allerginen reaktio. Usein ihottuman puhkeamiseen tarvitaan useamman tekijän yhteisvaikutus.

Nokkosihottuman paukamat kutiavat tullessaan ja kutina loppuu, kun paukamat alkavat hävitä. Rajussa nokkosihottumassa paukamaan voi vuotaa vähän verta, ja tuloksena on mustelma. Muuten paukamat eivät jätä parantuessaan jälkiä.

Miten nokkosihottuma hoidetaan?

Akuutissa nokkosihottumassa antihistamiini auttaa yleensä hyvin. Sitä kannattaa käyttää pari viikkoa yhteen mittaan ja jos oireita vielä on, hoitoa voi jatkaa. Kroonisessa nokkosihottumassa antihistamiinien teho vaihtelee tapauksittain.

Ihon paikallishoidosta ei ole apua nokkosihottumaan.

Miltä nokkosihottuma näyttää?

Nokkosihottuma koostuu nokkosen polttamaa muistuttavista paukamista, joiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä pariinkymmeneen senttimetriin. Paukamat vaihtavat paikkaa ihoalueelta toiselle: ne nousevat yleensä muutamassa kymmenessä minuutissa ja painuvat pois parissa tunnissa.

Aiheeseen liittyvää:

Paineurtikariassa ei useinkaan nähdä selvää paukamaa, vaan alueella on yhtenäinen turvotus. Se voi muistuttaa angioedeemaa.

Jos paukamat kestävät samassa kohdassa yli vuorokauden, kyseessä on jokin muu kuin nokkosihottuma.

Milloin lääkäriin?

Jos nokkosihottuma alkaa hyvin äkillisenä ja laajana ja siihen liittyy kielen, suun tai nielun turvotusta, tulee lähteä lääkäriin. Jos antihistamiinit eivät saa paukamia rauhoittumaan tai ainakin vähenemään, kannattaa myös lähteä lääkäriin.