Usein kysyttyä täitartunnoista ja niiden hoidosta

Kutina on yleensä tartunnan ensimmäinen merkki. Jos huomaat lapsesi raapivan päätään kovin usein, kannattaa kammata hiukset huolellisesti mahdollisten täiden löytämiseksi. On tärkeää, että tarkistat tilanteen ennen hoitotoimiin ryhtymistä. Kampaa kuivat hiukset tiheällä täikammalla, suortuva kerrallaan. Kiinnitä erityistä huomiota hiusjuuriin sekä alueisiin korvien takana ja niskassa. Nämä alueet ovat täille ja saivareille erityisen mieluisia. Huuhtele kampa haalealla saippuavedellä käytön jälkeen, jotta et vie tartuntaa eteenpäin. Älä huolestu, jos hiuksista löytyy eläviä täitä, vaan hoida ne Bevitamed Täishampoolla. Koska täit lisääntyvät todella nopeasti, suosittelemme aloittamaan hoidon heti. Älä myöskään unohda kertoa lapsen kouluun tai päiväkotiin, että lapsellasi on todettu täitä.

Jos oma pää osuu riittävän lähelle sellaisen ihmisen päätä, jolla on täitä, voi saada tartunnan helposti. Täit voivat siirtyä hiuksiin myös esimerkiksi huivin tai päähineen lainaamisen kautta, mutta tämä tartuntareitti ei ole yhtä todennäköinen. Jos lapsellasi on pitkät hiukset, ne kannattaa pitää poninhännällä, sillä se vähentää tartuntariskiä merkitsevästi.

Kyllä voit. Täit voivat tarttua keneen tahansa. Voit kuitenkin suojautua välttämällä suoraa kosketusta omien hiustesi ja lastesi hiusten välillä. Vältä myös epäsuoraa kosketusta esimerkiksi päähineeseen, kaulaliinaan, kampaan, harjaan tai hiuslenksuihin. Lisäksi suosittelemme ennaltaehkäisevää hoitoa Bevitamed Täishampoolla, sillä valmiste antaa myös suojan tartuntoja vastaan.

Ei voi. Saivareet löytyvät aina hiuksista, päänahan läheltä.

Kyllä, mutta eivät kovin pitkään. Kosteissa olosuhteissa täit selviävät hengissä muualla kuin hiuksissa noin 24 tunnin ajan.

Tarkista hiuksesi säännöllisin väliajoin täikamman avulla, jotta pääset heti pysäyttämään mahdollisen uuden tartunnan. Näin voit myös suojella muita perheenjäseniäsi tartunnalta. Jos sinulla on pitkät hiukset, pidä ne esimerkiksi poninhännällä mahdollisimman usein. Lisäksi voit käyttää Bevitamed Täishampoota ennaltaehkäisevästi.

Bevitamed Täishampoo torjuu täit fyysisin keinoin. Se ei sisällä hyönteismyrkkyjä, joten täit eivät voi kehittää vastustuskykyä shampoon ainesosia vastaan. Epäonnistuneen hoidon syitä voivat olla väärä diagnoosi, virhe ohjeiden noudattamisessa (liian vähän shampoota käytetty, liian lyhyt hoitoaika, liian alhainen täikamman avulla poistettujen täiden ja saivareiden määrä jne.), uusintatartunta hoitamattomilta luokkakavereilta tai perheenjäseniltä, hoidon tuloksen tarkastamatta jättäminen ja tarpeellisen uusintakäsittelyn laiminlyönti.

Saivareet tarttuvat hiuksiin ikään kuin liimautumalla. Tämä kiinnitys on niin vahva, että tyhjät ja kuolleetkin saivareet jäävät kiinni hiuksiin. Paljaalla silmällä ei voi erottaa onko saivare elävä vai kuollut. Hoidon kannalta tyhjiä saivareita ei tarvitse poistaa tai hiuksia leikata. Tarkista hiukset uudestaan 7 päivää käsittelyn jälkeen. Jos jokin saivare on jäänyt henkiin, se on tässä ajassa muuttunut nuoreksi täiksi ja on helpommin havaittavissa.

Bevitamed Täishampoo on yleisesti ottaen hyvin siedetty valmiste. Haittavaikutuksia esiintyy hyvin rajallisesti. Harvoissa tapauksissa voi ilmetä kutinaa tai ärsytystä silmien ympärillä, päänahan hilseilyä tai kosketusihottumaa tai punoitusta päänahassa, korvien takana ja niskassa. Yleisenä varotoimena suosittelemme keskustelemaan lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen käyttöä, jos olet raskaana tai imetät. Valmiste soveltuu yli 1-vuotiaille.

Voit käyttää Bevitamed Täishampoota niin usein kuin haluat. Tuote on hyvin helppokäyttöinen. Täiden häätöön riittää yleensä yksi tai kaksi käsittelykertaa. Voit kuitenkin saada uuden tartunnan toiselta ihmiseltä, joka ei ole hoitanut täitartuntaansa. Jos tällainen riski on olemassa, voit huoletta käyttää Bevitamed Täishampoota ennaltaehkäisevässä mielessä. Shampoon teho pysyy yhtä hyvänä kerrasta toiseen. Tuote torjuu täit fyysisin keinoin eikä sisällä hyönteistentorjunta-aineita, joten täit eivät voi kehittää vastustuskykyä shampoon sisältämiä ainesosia vastaan. Bevitamed Täishampoo pesee hiuksesi yhtä puhtaiksi kuin mikä tahansa 2-in-1-shampoo, joten erillistä shampoopesua tai hoitoainetta ei tarvita.

Bevitamed Täishampoo on kehitetty erityisesti täiden ja saivareiden häätöön. Jos tartunta on hyvin vaikea, muutama saivare voi jäädä henkiin ja kuoriutua ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Hiuksiin voi tällöin ilmaantua uusia, vastakuoriutuneita täitä. Täiden kasvaminen aikuisiksi vie 10 päivää. Ennen aikuistumistaan täit imevät verta, mutta ne eivät voi lisääntyä. Jatka käsittelyjen toistamista, kunnes kaikki täit ovat hävinneet.

Mikäli hoito ei tehoa tai raapiminen aiheuttaa hiuspohjaan pahaa ihottumaa tai märkäruven, on syytä mennä lääkäriin. Hiuksiin voi jäädä tyhjiä valkoisia munankuoria vielä useiksi viikoiksi hoidon jälkeen ‐ se ei ole merkki hoidon epäonnistumisesta.

Bevitamed Täishampoota myydään apteekeissa kautta maan.

Täit elävät ainoastaan ihmisten hiuksissa, ja ne tarvitsevat ihmisverta 3–4 tunnin välein. Lisäksi täi tarvitsee 30 °C:n lämpötilan ja kostean elinympäristön. Täit eivät elä kauaa hiusten ulkopuolella: enintään 24 tunnin ajan, sitkeimmät ehkä 48 tuntia.

Täit eivät lähde vaeltamaan muualle hiuksista. Ne leviävät hiuksista toisen ihmisen hiuksiin tai epäsuorasti esimerkiksi päähineen kautta. Tartunnan saaneen kampaa, harjaa ja tyynyliinaa sekä tartunnan hoidossa käytettyjä pyyhkeitä lukuun ottamatta ei ole välttämätöntä pestä tai desinfioida muita henkilökohtaisia tavaroita tai liinavaatteita.

Jos haluat olla erityisen huolellinen, varmista ettei henkilökohtaisiin tavaroihin, kuten päähineisiin, hiuspantoihin, tyynyliinoihin tai pehmoleluihin ole tarttunut hiuksia. Pese nämä, tai jos pesu ei ole mahdollista, laita tavarat ilmatiiviiseen muovipussiin ja siirrä pussi kylmään 48 tunniksi.