Runsaalla alkoholinkäytöllä on verenpaineen kohoamisen lisäksi myös monia muita haitallisia seurauksia, jonka vuoksi alkoholia tulisi käyttää korkeintaan kohtuudella.

Alkoholin kohtuukäytölle on määritetty selkeät suositukset.

Suositeltava alkoholin enimmäismäärä on naisilla enintään 9 ja miehillä enintään 14 ravintola-annosta viikossa. 1 annos tarkoittaa esimerkiksi 1 pulloa (33 cl) keskiolutta, 12 cl:aa viiniä tai 4 cl:aa väkeviä alkoholijuomia.

Alkoholijuomat voivat sisältää runsaasti sokeria. Liiallinen sokerin saanti altistaa herkästi painon nousulle ja kasvattaa ruokahalun tunnetta. Pitkäaikaisesti käytettynä alkoholi voi aiheuttaa myös haiman sairastumista. Sen seurauksena saattaa ilmetä diabetesta, joka selkeästi nopeuttaa valtimotaudin kehittymistä. Myös sydämen vajaatoiminta ja sen myötä vaaralliset rytmihäiriöt saattavat lyhentää elinaikaa.

Tupakka

Tupakoinnin lopettamisesta on hyötyä, sillä tupakoivan henkilön sydän toimii ylikierroksilla nikotiinin nostaessa sydämen syketasoa ja verenpainetta. Tupakointi myös lisää valtimoiden ahtautumista, kalkkiutumista ja jäykistymistä.

Vaikka tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa ja vaatii lujaa tahdonvoimaa, se kannattaa aina. Saatavilla monenlaista apua vertaistuesta lääkärin määräämiin lääkkeisiin.

Muutokset ovat yleensä palautumattomia, mutta tupakoinnin lopettamisella, ruokavalion ja elämäntapojen parannuksilla on mahdollista saada valtimotaudin eteneminen vähintäänkin hidastumaan tai pysähtymään.