Miten paljon painat (kg)?

Miten pitkä olet (cm)?
 


  Alipaino <18,4
Aikuisella alipainon raja on 18,5 tai alle. Pienikokoisilla naisilla vielä niukasti 18,5 ylittävä painoindeksi saattaa olla normaalipainon puolella. Vakava alipaino ja ravintoaineiden riittämätön saanti voivat johtaa erilaisiin puutostiloihin, vastustuskyvyn heikkenemiseen, hormonitoiminnan ongelmiin ja jopa elimellisiin vaurioihin.

Kiinnitäthän huomiota ravintoaineiden ja energian monipuoliseen ja tasaiseen saantiin päivän aikana. Jos liikut paljon, muista syödä myös ravitsevia välipaloja muutaman tunnin välein. Jos olet luonnostasi hoikka, myöskään herkkuja ei tarvitse erityisesti vältellä, kunhan ateriat koostuvat pääasiassa elimistölle hyödyllisistä ravintoaineista. Muista nauttia pieniä aterioita säännöllisesti. Se on muutenkin suositeltavaa ja erityisesti silloin, jos tulet helposti kylläiseksi tai nälän tunne on heikentynyt.

Jos syynä vajaaravitsemukseen ovat esimerkiksi vanhusten tai lasten näläntunteessa esiintyvät häiriöt, apteekista on saatavilla täydennysravintovalmisteita, jotka sisältävät monipuolisesti ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Laihtuminen voi johtua myös fyysisestä tai psyykkisestä sairaudesta. Silloin on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.
Normaalipaino 18,5–24,9
Olet normaalipainoinen. Jos painosi pysyttelee säännöllisesti samassa painoindeksissä, ei ole erityistä syytä huoleen. Ravitsemuksesi on todennäköisesti tasainen läpi vuoden ja ruoasta saatavan energian ja liikunnan suhde on tasapainossa.

Painoindeksi ei vielä yksin kerro sitä, saatko ravinnostasi riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita, joten terveellisten elämäntapojen noudattaminen on tärkeää myös normaalipainoisille. Tarkkaile, että syöt säännöllisiä ja ravitsevia aterioita, jotka sisältävät monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, lihaa, kalaa ja lisukkeita kuten perunaa, riisiä ja pastaa. Kun pidät huolen, että aterioit muutaman tunnin välein, nälkä ei pääse yllättämään, etkä tee harkitsemattomia päätöksiä.

Jos painosi vaihtelee huomattavasti ja tähtäät pysyvään painonhallintaan, kannattaa huomioida, että painonpudotuksen jälkeen energiantarpeesi on pysyvästi alhaisempi kuin ennen dieettiä. Jos palaat vanhoihin elämäntapoihisi, paino todennäköisesti nousee.

Painoindeksin ala- ja ylärajat joustavat hieman, koska esimerkiksi luonnostaan pienikokoisilla naisilla normaalipaino saattaa sijoittua taulukon alapäähän. Suurikokoisilla ja lihaksikkailla miehillä vielä taulukon yläpäähän sijoittuva indeksi voi olla normaalipainon rajoissa.
Lievä lihavuus 25–29,9
Sinulla on jonkin verran ylipainoa. Jos kiinnität jo huomiota painonhallintaasi, ravinnon määrään ja laatuun sekä liikuntaan, olet oikealla tiellä. Jo vähäinenkin painonpudotus voi auttaa vähentämään esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskiä. Painoakin vaarallisempi sydänterveyden kannalta on niin sanottu vyötärölihavuus eli sisäelinten ympärille kertynyt rasva.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko painosi noussut vai laskenut viime aikoina ja mitkä tekijät siihen ovat vaikuttaneet. Tarkkaile elämäntapojasi ja mieti, miten voisit niitä vielä parantaa.

Jos aloitat painonpudotuksen, kiinnitä huomiota siihen, että saat ravinnosta monipuolisesti proteiineja, kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Säännöllinen ruokailu on tärkeää myös painonpudotuksen aikana, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Kun aterioit muutaman tunnin välein, nälkä ei pääse yllättämään, etkä tee nälkäisenä harkitsemattomia päätöksiä.

Ravinnon pitäisi olla täyttävää, mutta ei liian energiapitoista. Runsaasti kasviksia ja hedelmiä ja vain vähän sokeria ja rasvoja sisältävä ravinto pitää sinut kylläisenä ja samalla ravinnosta saatavan energian määrän alhaisena. Jos tähtäät pysyvään painonhallintaan, muista, että painonpudotuksen jälkeen energiantarpeesi on pysyvästi alhaisempi kuin ennen dieettiä. Jo lihomisen välttäminen ja nykyisessä painossa pysyminen on painonhallintaa.

Ellei paino putoa terveellisistä elämäntavoista huolimatta, syynä voi olla jokin sairaus. Hakeudu silloin tutkimuksiin.
Merkittävä lihavuus 30–34,9
Olet jo selkeästi ylipainoinen. Sinun tulisi kiinnittää huomiota elämäntapoihisi ja aloittaa pysyvä painonhallinta. Ensimmäinen askel on välttää lihomista ja pysyä nykyisessä painossa. Ylipainon vähentämisellä ja liikunnan lisäämisellä voit parantaa selkeästi elämänlaatuasi ja vähentää riskiäsi sairastua moniin sydän- ja verisuonitauteihin.

Lihavuus altistaa muun muassa tyypin 2 diabetekselle, verenpaineelle, sepelvaltimotaudille ja uniapnealle. Se voi aiheuttaa myös hormonitoiminnan häiriöitä ja haitata tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa.

Elintapojen vähittäisellä muutoksella voit pyrkiä kohtia normaalipainoa. Tutustu terveellisen ravitsemuksen perusteisiin vaikkapa täällä (linkki sisältöön). Jos painosi on noussut nopeasti, voit miettiä johtuuko se elämäntilanteestasi tai siinä tapahtuneista muutoksista. Tarkkaile elämäntapojasi ja mieti, miten niitä voisi vielä parantaa.

Kiinnitä huomiota ravinnon määrään ja laatuun sekä liikuntaan. Painonpudotus auttaa vähentämään esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskiä. Painoakin vaarallisempi sydänterveyden kannalta on niin sanottu vyötärölihavuus eli sisäelinten ympärille kerääntynyt rasva. Jos painonpudotuksen aloittaminen tuntuu vaikealta, voit esimerkiksi ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon tai hankkia personal trainerin.

Liikunnan aloittaminen kannattaa, koska sillä on huomattava merkitys diabetesriskin alentamisessa sekä kohonneen verenpaineen ja kolesterolin hoidossa. Voit lisätä liikuntaa vähitellen omien tuntemuksiesi mukaan ja kokeilla, mitkä lajit sopivat sinulle. Monissa kaupungeissa on myös ylipainoisille tarkoitettuja liikuntaryhmiä, joissa liikuntaharrastusta on mukava aloitella.

Tärkeintä on syödä tasaisin väliajoin terveellisiä aterioita, jotta nälkä ei pääse yllättämään, etkä tee nälkäisenä harkitsemattomia päätöksiä. Säännöllinen ruokailu on tärkeää myös painonpudotuksen aikana, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Kiinnitä huomiota siihen, että saat ravinnosta riittävästi proteiineja, kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Ravinnon pitäisi olla täyttävää, mutta ei liian energiapitoista. Nauti ruokia, jotka pitävät sinut kylläisenä ja samalla ravinnosta saatavan energian määrän alhaisena. Vältä siis runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia kuten pizzoja, sipsejä, jälkiruokia ja muita herkkuja.

Ellei paino putoa terveellisistä elämäntavoista huolimatta, syynä voi olla jokin sairaus. Hakeudu silloin tutkimuksiin.
Vaikea lihavuus 35–39,9
Olet jo huomattavasti ylipainoinen. Sinun tulisi kiinnittää huomiota elämäntapoihisi ja aloittaa pysyvä painonhallinta. Ensimmäinen askel on välttää lihomista ja pysyä nykyisessä painossa. Ylipainon vähentämisellä ja liikunnan lisäämisellä voit parantaa selkeästi elämänlaatuasi ja vähentää riskiäsi sairastua moniin sydän- ja verisuonitauteihin. Ylipainosi aiheuttaa todennäköisesti jo terveydellisiä haittoja ja altistaa useille sairauksille. Painoakin vaarallisempi sydänterveyden kannalta on niin sanottu vyötärölihavuus eli sisäelinten ympärille kerääntynyt rasva.

Kannattaa pohtia tarkasti elämäntapojaan ja miten niitä voisi päivittää. Jos motivaatiota on vaikea löytää, voit asettaa itsellesi pieniä välitavoitteita tai pohtia, miten painonpudotus jo itsessään palkitsee sinua kohentuneena elämänlaatuna. Voit myös ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen painonpudotuksen aloittamiseksi.

Elämäntapojen muutoksella voit pyrkiä kohtia normaalipainoa. Tutustu terveellisen ravitsemuksen perusteisiin vaikkapa täällä (linkki sisältöön). Jos painosi on noussut nopeasti, voit miettiä johtuuko se elämäntilanteestasi tai siinä tapahtuneista muutoksista. Tarkkaile elämäntapojasi ja mieti, miten niitä voisi vielä parantaa. Kiinnitä huomiota ravinnon määrään ja laatuun sekä liikuntaan.

Liikunnan aloittaminen kannattaa, koska sillä on huomattava merkitys diabetesriskin sekä kohonneen verenpaineen ja kolesterolin hoidossa. Voit lisätä liikuntaa vähitellen omien tuntemuksiesi mukaan ja kokeilla, mitkä lajit sopivat sinulle. Monissa kaupungeissa on myös ylipainoisille tarkoitettuja liikuntaryhmiä, joissa liikuntaharrastusta on mukava aloitella.

Tärkeintä on syödä tasaisin väliajoin terveellisiä aterioita, jotta nälkä ei pääse yllättämään, etkä tee nälkäisenä harkitsemattomia päätöksiä. Säännöllinen ruokailu on tärkeää myös painonpudotuksen aikana, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Kiinnitä huomiota siihen, että saat ravinnosta riittävästi proteiineja, kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Ravinnon pitäisi olla täyttävää, mutta ei liian energiapitoista. Nauti ruokia, jotka pitävät sinut kylläisenä ja samalla ravinnosta saatavan energian määrän alhaisena. Vältä siis runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia kuten pizzoja, sipsejä, jälkiruokia ja muita herkkuja.

Ellei paino putoa terveellisistä elämäntavoista huolimatta, syynä voi olla jokin sairaus. Hakeudu silloin tutkimuksiin.
Sairaalloinen lihavuus 40–
Ylipainosi aiheuttaa todennäköisesti jo terveydellisiä haittoja ja altistaa useille sydän- ja verisuoni- sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksille. Laihduttamisella ja liikunnan lisäämisellä voit olennaisesti pienentää riskiäsi sairastua näihin tauteihin. Painoakin vaarallisempi sydänterveyden kannalta on niin sanottu vyötärölihavuus eli sisäelinten ympärille kerääntynyt rasva.

Kannattaa pohtia tarkasti elämäntapojaan ja miten niitä voisi päivittää. Jos motivaatiota on vaikea löytää, voit asettaa itsellesi pieniä välitavoitteita tai pohtia, miten painonpudotus jo itsessään palkitsee sinua kohentuneena elämänlaatuna.

Elämäntapojen muutoksella voit pyrkiä kohtia normaalipainoa. Tutustu terveellisen ravitsemuksen perusteisiin vaikkapa täällä (linkki sisältöön). Jos painosi on noussut nopeasti, voit miettiä johtuuko se elämäntilanteesta tai siinä tapahtuneista muutoksista. Tarkkaile elämäntapojasi ja mieti, miten niitä voisi vielä parantaa. Kiinnitä huomiota ravinnon määrään ja laatuun sekä liikuntaan.

Myös liikunnan aloittaminen kannattaa, koska sillä on huomattava merkitys diabetesriskin sekä kohonneen verenpaineen ja kolesterolin hoidossa. Voit lisätä liikuntaa vähitellen omien tuntemuksiesi mukaan ja kokeilla, mitkä lajit sopivat sinulle. Monissa kaupungeissa on myös ylipainoisille tarkoitettuja liikuntaryhmiä, joissa liikuntaharrastusta on mukava aloitella.

Tärkeintä on syödä tasaisin väliajoin terveellisiä aterioita, jotta nälkä ei pääse yllättämään, etkä tee nälkäisenä harkitsemattomia päätöksiä. Säännöllinen ruokailu on tärkeää myös painonpudotuksen aikana, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Kiinnitä huomiota siihen, että saat ravinnosta riittävästi proteiineja, kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Ravinnon pitäisi olla täyttävää, mutta ei liian energiapitoista. Nauti ruokia, jotka pitävät sinut kylläisenä ja samalla ravinnosta saatavan energian määrän alhaisena. Vältä siis runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia kuten pizzoja, sipsejä, jälkiruokia ja muita herkkuja.

Ellei paino putoa terveellisistä elämäntavoista huolimatta, syynä voi olla jokin sairaus. Hakeudu silloin tutkimuksiin. Voit myös ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen painonpudotuksen aloittamiseksi.