Vaikka eteisvärinäpotilas voi yleensä elää ja työskennellä lähes normaalisti, sairastuminen vaikuttaa jaksamiseen monilla tavoin. Sairastuttuasi voit kokea itsesi joskus uupuneeksi ja yksinäiseksi. Vaikka tietoa ja tukea olisi saatavilla, sairastuminen vaikuttaa monin tavoin sekä sinuun että läheisiisi.

Joskus sairastuminen voi merkitä myös tarvetta elämäntaparemonttiin. Säännöllisten elämäntapojen noudattaminen kuuluu rytmihäiriöpotilaan elämään. Arjessa voit pyrkiä pienin askelin eteenpäin, sillä jokainen valinta on askel kohti onnistuneempaa omahoitoa.

Läheisten merkitys

Ajatusten ja tunteiden jakaminen läheisten ja ystävien kanssa tekee hyvää sydämelle. Muista, ettet ole sairautesi kanssa yksin. Läheinen ihminen voi olla ratkaisevassa roolissa elämäntilannettasi ja elämäntapojasi koskevien muutosten kanssa. Voitte vaikkapa tehdä ja nauttia ruokaa sydänystävällisissä merkeissä tai voitte aloittaa uuden liikuntaharrastuksen yhdessä. 

Eteisvärinä on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa monin tavoin jaksamiseen. Siksi siitä kannattaa puhua myös läheisten kanssa.

Läheiset voivat myös tarjota apuaan, jos huomaavat sinulla olevan vaikeaa. Joskus pelkkä kuunteleminen helpottaa.

Vertaistuki

Aina läheistenkään tuki ei riitä. Voi olla, ettei heillä ole riittävästi tietoa tai aikaa olla mukana sairastuneen arjessa. Silloin kannattaa hakea vertaistukea vaikkapa paikallisista sydänyhdistyksistä. Toinen sairastunut voi ymmärtää paremmin mieltäsi vaivaavia kysymyksiä. Hänellä voi olla myös arvokkaita kokemuksia jaettavaksi.

Vertaistukihenkilö voi jakaa kanssasi kokemuksia ja ajatuksia. Joskus voi olla helpotus puhua toisen sairastuneen kanssa.

Sydänliitto on potilasjärjestö, joka edistää sydänterveyttä ja hyvinvointia. Sydänliiton kautta voi saada vaikkapa vertaistukihenkilön, jonka kanssa jakaa kokemuksia. Järjestö jakaa tietoa sydän- ja verisuonisairauksista ja antaa tukea myös elämäntapamuutoksiin.