Lasten kasvukivuilla on hämmentävä nimi. Luulisi, että jalkojen ilta- ja yöaikaisessa säryssä olisi kyse kasvamisesta, mutta todellisuudessa kasvukipujen syytä ei tunneta.

”Kasvukivuilla tarkoitetaan alaraajojen kipua, joka esiintyy toistuvasti, yleensä ilta- tai yöaikaan, ja jolle ei löydy muuta syytä. Tyypillisesti kipu tuntuu säärten, pohkeiden tai polvitaipeiden alueella”, sanoo Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri, LKT Kaija Hartiala.

Yleisimmin kasvukipuja esiintyy 3–8-vuotiailla lapsilla eli samassa iässä, johon lapsilla usein sijoittuu nopean kasvun vaihe. Tästä yhteydestä nimi lieneekin saanut alkunsa.

Kasvukivut ovat yleisiä, ja niitä on kokenut ainakin jossain muodossa jopa kolmasosa ikähaarukasta. Joidenkin arvioiden mukaan kasvukipuja olisi jopa puolella 3–12-vuotiaista lapsista.

”Kasvukipuja voi toki esiintyä jo 2-vuotiailla, mutta sen ikäiset eivät vielä osaa paikallistaa, mistä levoton olo johtuu. Toisaalta kipuja voi olla mainittua ikäryhmää vanhemmillakin. Esiintyminen on yksilöllistä.”

Kipujen paikka voi vaihdella

Kasvukivut tuntuvat yleensä illalla nukkumaan mentäessä tai nukahtamisen jälkeen. Kipujen paikka voi vaihdella illasta toiseen, ja niitä tulee joskus jaksoittaisesti: ensin kipuja esiintyy useamman illan aikana, mitä seuraa kivuton jakso. Kestoltaan kipukohtaus voi vaihdella muutamasta minuutista useampaan tuntiin.

Enimmäkseen kasvukivut ovat lieviä ja satunnaisia. Joskus ne kuitenkin voivat haitata koko perheen yöunia ja tehdä potilaan olosta todella kurjan.

Kasvukivut voivat olla perinnöllisiä

Kasvukipujen synnystä tiedetään, että taipumus niihin on ainakin osittain perinnöllinen. Joskus vaiva voi liittyä myös siihen, että henkilöllä on yliliikkuvat nivelet.

Sukupuoleen tai muihin yksilöllisiin tekijöihin kipu ei liity.

”Joskus liikunnallinen aktiivisuus voi provosoida kipuja siten, että niitä esiintyy rankan liikuntapäivän jälkeen. Liikuntaa ei kuitenkaan kannata missään nimessä alkaa vältellä, koska liikunnalla kivut voivat myös vähentyä”, Hartiala sanoo.

Kosketusarkuus ja yleisoireet eivät viittaa kasvukipuihin

Jos kipuja esiintyy säännöllisesti, on tärkeintä selvittää, onko kyse tosiaan kasvukivuista vai kenties jostakin muusta vaivasta. Esiintyvätkö kivut molemmissa raajoissa vai vain toisessa, aina samassa paikassa?

Kasvukipuihin ei liity kosketusarkuutta, ei myöskään nivelturvotusta tai muita näkyviä vammoja. Akuutti kipu voi saada hetkeksi ontumaan, mutta jos kyse on kasvukivusta, ontuminen ei jatku pidempään.

”Jos kipu esiintyy aina samassa paikassa, pitää ilman muuta tehdä lisätutkimuksia”, Hartiala painottaa.

”Samoin lääkäriin on syytä mennä, jos kipuja esiintyy myös aamulla ja päivällä tai jos lapsella on yleisoireita, kuten kuumeilua, painonlaskua tai väsymystä, joka ei selity nukkumattomuudella.”

Tulehduskipulääkkeet lievittävät kasvukipuja

Tärkeintä kipujen hoidossa on riittävä kivunlievitys, oli vaiva sitten toistuva tai satunnainen. Periaatteena on, ettei lapsi saa joutua kohtuuttomasti kärsimään.

”Tulehduskipulääkkeet, joko ibuprofeeni tai pienille lapsille reseptillä saatava naprokseeni, ovat tehokkaita. Parasetamoli ei välttämättä ole yhtä tehokas apu kasvukipuihin”, Hartiala sanoo.

Vaikka kasvukivut olisivat toistuvia, ei lääkkeen liikakäytöstä kannata kasvukipujen kohdalla Hartialan mukaan yleensä erityisesti huolestua.

Kasvukivuissahan ei ole kyse jatkuvasta kivusta, vaan niitä esiintyy tyypillisesti vain yöaikaan. Niinpä lääkemäärät jäävät vielä kauaksi koko vuorokaudessa sallituista annoksista. Tarkka pitää tietenkin olla, lääkkeestä kun on kyse.

”Riittävä lääkitys on olennaista koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Onneksi kasvukivut ovat kuitenkin yleensä satunnaisia.”

Jos kasvukivut ovat kovia ja niitä on jatkuvasti, kannattaa lääkkeiden turvallisesta käytöstä keskustella lääkärin kanssa.

Kasvukipuja ei voi estää – kosketus saattaa helpottaa

Lääkityksen lisäksi kasvukipuihin ei juurikaan ole toimivia hoitokeinoja. Niiden tuloa ei voi ennustaa eikä myöskään estää tai parantaa. Jalkojen silittely ja hieronta voi kuitenkin olla hyödyllistä.

”Monella perheellä on tapana hieroa jalkoja tai lämmittää niitä vaikka villasukilla.”

Vaikka kasvukivut voivat tuntua kurjilta, ne ovat onneksi täysin vaarattomia. Kasvukivuilla ei ole minkäänlaisia pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen tulevaisuuteen, kehitykseen tai kasvuun.

”Mikäli oireet ovat kasvukivuille tyypilliset, vaivaa on turvallista hoitaa itse kotona.”

Näin hoidat lapsen kasvukipuja

  • Tarkista oireet: molempien alaraajojen kipu, joka esiintyy iltaisin ja öisin ja johon ei liity muita oireita, viittaa vahvasti kasvukipuihin. Niitä on turvallista hoitaa itse kotona.
  • Lapsen kasvukipuja lievitetään tulehduskipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla tai lääkärin määräämällä naprokseenilla.
  • Myös lämpö ja hieronta saattavat lievittää kasvukipuja.
  • Vie lapsi lääkäriin, jos kivun paikka on aina sama, raajassa on turvotusta tai merkkejä vammoista, kivut tulevat muulloinkin kuin öisin tai kipuun liittyy yleisoireita.

Teksti: Jaana Tapio

Lähde: Terveyskirjasto