Aikaerorasitus näkyy tyypillisesti nukahtamisongelmina, väsymyksen tunteena päiväaikaan, ruokahaluttomuutena, keskittymisvaikeuksina, ärtyneisyytenä, päänsärkynä ja huimauksena.

Länteen vai itään?

Jet lag on yleensä erityisen rankka juurikin itään päin eli esimerkiksi Suomesta Aasiaan lennettäessä. Lennot itään edellyttävät oman uni-valverytmin aikaistamista, mikä on vaikeampaa kuin rytmin viivästyttäminen.

Länteen päin, kuten Yhdysvaltoihin, lennettäessä aikaeroon sopeutuminen katsotaan usein helpommaksi. Tällöin kello siirtyy taaksepäin, jolloin paikalliseen aikaan sopeutuu, kunhan jaksaa pysyä hereillä ensimmäisenä iltana vähän pidempään.

Länteen lentäessä lentokoneessa kannattaa sopeutua jo kohdemaan aikaan, ja etenkin päivälennolla nukkumista kannattaa yrittää välttää. Puolestaan itään päin suunnatessa lentokoneessa kannattaa nukkua mahdollisimman paljon.

Muista vedenjuonti ja kevyt liikunta

Lennon aikana on hyvä huolehtia riittävästä vedenjuonnista. On myös hyvä syödä terveellisesti ja kevyesti. Jos kohdemaassa kaipaa virkistystä, on liikunta hyvä tapa. Liian rankkaa urheilusuoritusta ei kuitenkaan kannata tehdä, ettei se vaikeuta nukahtamista. Nukkumaan mentäessä esimerkiksi kirjan lukeminen on hyvä rauhoittumiskeino.

Melatoniinista apua aikaerorasitukseen

Aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia voi lievittää myös melatoniinivalmisteella. Ota vähintään 0,5 milligrammaa melatoniinia lähellä nukkumaanmenoaikaa ensimmäisenä matkapäivänä ja parina seuraavana päivänä matkakohteessa. On hyvä muistaa, että aikaeroon sopeutuminen on hyvin yksilöllistä.