Hyvän nukahtamisen edellytyksiin kannattaa panostaa. Kiireinen elämäntyyli ja aivoja aktivoivien älylaitteiden käyttö vaikuttavat monen unensaantiin haitallisesti. Unisyöpöistä on hyvä olla tietoinen ja pyrkiä vähentämään niiden roolia erityisesti nukkumaanmenoa edeltävinä tunteina.

Jos unen saaminen vie pitkään väsyneenäkin, melatoniini voi oikein annosteltuna ja ajoitettuna nopeuttaa nukahtamista.

Mitä melatoniini on?

Melatoniini* on käpylisäkkeen tuottama hormoni, jota elimistössämme on luontaisesti. Sen eritys alkaa illalla pimeän tullen ja se auttaa nukahtamaan. Hormonin eritys on korkeimmillaan yöllä kahden ja neljän välillä ja hiipuu aamuyöstä, minkä jälkeen sen vaikutus vähenee ja alamme piristyä aamua kohti.

Melatoniini toimii tutkitusti myös aikaerorasituksen lievittämisessä. Vaikutus saadaan nauttimalla vähintään 0,5 mg melatoniinia lähellä nukahtamisaikaa ensimmäisenä matkapäivänä ja muutamana seuraavana päivänä matkakohteeseen saapumisen jälkeen.

Melatoniinia on saatavilla apteekista ravintolisänä ja se soveltuu yli 18-vuotiaille. Eri valmistemuodoista kukin voi valita itselleen sopivimman. Tuotevalikoimissa on nieltäviä ja suussa hajoavia tabletteja eri vahvuuksilla. Suussa hajoava tabletti on erityisen kätevä tilanteissa, joissa vettä ei ole helposti saatavilla. Jos valmiste otetaan illalla hampaiden pesun jälkeen, on hyvä valita valmiste, jonka makeutusaineet ovat hammasystävällisiä.

Teksti: Kati Heikinheimo

* Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia (jetlag). Vaikutus saavutetaan nukahtamisajan lyhentymiseen 1 mg:n ja aikaeron vaikutuksiin vähintään 0,5 mg:n melatoniiniannoksella lähellä nukkumaanmenoaikaa.