Mistä närästys johtuu?

Närästys on yksi tavallisimmista ruoansulatuskanavasta peräisin olevista oireista. Se johtuu mahalaukun erittämästä suolahaposta, joka ruokatorveen noustessaan aiheuttaa ärsytystä. Usein siihen liittyy myös ylävatsan kipuja tai rintalastan takaista poltetta. Lähes jokainen potee närästystä jossain elämänsä vaiheessa.

Usein närästys alkaa vaivata silloin, kun syödään enemmän ruokia, joihin vatsa ei ole tottunut. Esimerkiksi grilliherkut, jouluruuat ja lomaruuat voivat aiheuttaa närästyksen oireita.

Mikä auttaa närästykseen?

Kotikonsteilla voi monin tavoin vaikuttaa vatsan ja ruuansulatuskanavan hyvinvointiin. Oireita aiheuttavien ruokien välttäminen, ruoan huolellinen pureskelu ja ruoka-annosten koon pienentäminen voivat vähentää närästysoireita. Runsaita aterioita kannattaa välttää erityisesti 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Vatsan sisältöä ja happoja voi neutraloida juomalla tai syömällä. Esimerkiksi piimä tai jokin muu sakea juoma voi helpottaa oloa. Vaikutus on kuitenkin väliaikainen, sillä juominen ei pysäytä hapon muodostumista.

Apteekista apua närästykseen

Jos ruokavaliomuutokset eivät auta tai närästys toistuu usein, kannattaa kysyä neuvoa apteekista. Apteekissa tulee kertoa mahdollisimman tarkasti, minkälaisiin oireisiin on lääkettä hakemassa.

Antasidit ovat vähähappoisia suoloja, jotka neutraloivat mahan liikahappoisuutta. Jos antasidit eivät auta ja oireet toistuvat, apteekissa suositellaan itsehoitoon tarkoitettuja protonipumppusalpaajia eli PPI-lääkkeitä. Lääke vähentää suolahapon eritystä ja estää mahalaukun limakalvolla sijaitsevan protonipumpun toimintaa. Itsehoidossa ne on tarkoitettu lyhytaikaiseen hoitoon.

Milloin pitää lähteä lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle on syytä lähteä, jos vatsan tai ruuansulatuskanavan oireet jatkuvat tai toistuvat, eivätkä apteekin itsehoitolääkkeet tuo helpotusta. Hälyttäviä vatsavaivoihin liittyviä oireita ovat nielemisvaikeudet ja kuumeilu tai oireisiin liittyvä laihtuminen tai oksentelu.