”Säilyvyys kattaa useita eri osa-alueita, joista jokaisen tulee olla kunnossa. Tuotteiden tulee säilyä kemialliselta, mikrobiologiselta, fysikaaliselta ja aistinvaraiselta laadultaan moitteettomina parasta ennen -päivämäärään saakka”, kertoo ravitsemusasiantuntija Pia Karjalainen Medfiles Oy:stä, joka on Orionin kanssa yhteistyötä tekevä tutkimuspalveluyritys.

Kemiallinen säilyvyys tarkoittaa Karjalaisen mukaan esimerkiksi sitä, että tuotteen kaikki vitamiinit säilyvät hajoamattomina ja muuttumattomina parasta ennen -päivämäärään saakka. Mikrobiologinen säilyvyys kuvaa taas valmisteen puhtaustasoa ja kykyä vastustaa mikrobien kasvua.

”Fysikaalinen säilyvyys näkyy usein suoraan kuluttajalle tuotteen, vaikkapa tabletin, ulkonäön muuttumattomuutena. Tabletti ei saa haurastua jauhoksi, kun se otetaan purkista. Aistinvarainen laatu voi liittyä esimerkiksi purutabletin makuun. Jos maku muuttuu huonoksi, tuotetta ei ole miellyttävä käyttää, vaikka se olisikin muuten kunnossa”, Karjalainen havainnollistaa.

Orion kiinnittää huomiota vitamiinivalmisteidensa säilyvyyteen kaikissa tuotantoprosessin vaiheissa.

Säilyvyyttä tarkkaillaan kaikissa tuotantovaiheissa

Orion kiinnittää huomiota vitamiinivalmisteidensa säilyvyyteen kaikissa tuotantoprosessin vaiheissa. Hyvän säilyvyyden perustana ovat puhtaat raaka-aineet, joiden laatu varmistetaan jokaisen erän kohdalta erikseen.

”Itse tuotteiden valmistuksen pitää tapahtua sopivissa olosuhteissa. Esimerkiksi valmistusprosessissa käytettyjen lämpötilojen pitää olla juuri oikeat, sillä tietyt vitamiinit hajoavat kuumuudessa. Prosessit suunnitellaan kautta linjan sellaisiksi, että kaikki olennaiset aineet, kuten vitamiinit ja kivennäisaineet, säilyvät”, Karjalainen sanoo.

Tuotteiden valmistuksessa huolehditaan tarkasti myös tuotantotilojen puhtaudesta.

Pakkaukset ja kuljetukset tuotteen mukaan

Säilyvyys huomioidaan myös pakkauksen valinnassa. ”Jos tuotteessa on vaikka valolle herkkiä vitamiineja, pakkauksella varmistetaan, että valo ei pääse siitä läpi”, Karjalainen kertoo.

”Jos tuotteessa taas on kosteudelle herkkiä aineita, sille voidaan valita kosteutta imevä korkki.”

Kun tuotteita kuljetetaan valmistuspaikasta tukkuun ja apteekkeihin, tulee huolehtia, että kuljetuslämpötilat säilyvät samoina perille asti. Huoneenlämmössä ja jääkaappilämpötilassa säilytettäville tuotteille suunnitellaan omat kuljetusketjut.

Säilyvyystutkimuksen kautta myyntiin

Uudet Orionin tuotteet päästetään markkinoille vasta säilyvyystutkimusten jälkeen. Pelkistä raaka-aineista ei voi Karjalaisen mukaan päätellä varmasti tuotteen säilyvyyttä. Tuotteen säilyvyyteen vaikuttavat raaka-aineiden lisäksi myös niiden seossuhteet, tuotemuoto – esimerkiksi tabletti tai liuos – ja pakkausmateriaalit.

Vitamiinivalmisteet pitää säilyttää myös myyntipaikoissa asianmukaisesti.

Orionin kaikki tuotteet myydään apteekeissa, joiden henkilökunta on tottunut käsittelemään myös lääkkeitä tarkoissa olosuhteissa, ja samaa tarkkuutta noudatetaan myös ravintolisien osalta.

Kuinka kauan vitamiinit ja ravintolisät säilyvät?

”Orion vastaa tuotteen säilyvyydestä parasta ennen -päivämäärään saakka. Säilyvyys ei tietenkään pääty heti säilytysajan päättymiseen, mutta sen jälkeen tuotteen laatua ei voida enää taata”, Pia Karjalainen sanoo.

Joissain tuotteissa on lyhyempi säilyvyys avaamisen jälkeen kuin vielä suljetussa pakkauksessa. Näissä tapauksissa tieto on merkitty selkeästi pakkaukseen. Esimerkiksi lapsille tarkoitettu maitohappobakteeri + D3-vitamiinivalmiste Fiilus Napero -tipat säilyy avaamisen jälkeen kuusi viikkoa, minkä jälkeen tuote on hävitettävä.

Säilytä vitamiineja ja ravintolisiä oikein

  • Tarkista aina tuotteen säilyvyysaika ja säilytysohjeet pakkauksen kyljestä tai pakkausselosteesta.
  • Suurin osa tuotteista säilytetään huoneenlämmössä 15–25 asteessa. Jos tuote säilyy huoneenlämmössä, sitä ei tule laittaa varmuuden vuoksi jääkaappiin.
  • Varmista, miten pitkään tuotetta voi käyttää avaamisen jälkeen ja pitääkö sitä säilyttää silloin jääkaapissa.
  • Vitamiinit ja ravintolisät eivät pidä suurista lämpötilanvaihteluista. Ne kannattaakin tuoda esimerkiksi kesämökiltä kotiin lomakauden jälkeen.
  • Älä sijoita vitamiineja ja ravintolisiä kylpyhuoneeseen tai muihin kosteisiin tiloihin. Kosteus saattaa muuttaa tuotteiden koostumusta.
  • Pidä ravintolisät lasten ja lemmikkien ulottumattomissa.

Teksti: Raimo Autio