1. Vitamiineja kotiruokaa syövälle koiralle

Jos lemmikki syö kotona valmistettua ruokaa, ruokavaliota kannattaa täydentää monivitamiini-hivenainelisillä. Valmisruokaa syövä koira ei yleensä tarvitse vitamiinilisiä, sillä täysmuonat ovat valmiiksi vitamininoituja.

2. Biotiini auttaa turkki- ja iho-ongelmiin

Jos eläimellä on huono turkki ja karvanlähtöä, sille voi olla apua biotiinista eli B7- tai H-vitamiinista. Biotiini ja omega-3-rasvahapot auttavat yhdessä ylläpitämään ihon ja turkin terveyttä sekä vähentämään ihon kutinaa. Jos eläimen karva- ja iho-oireisiin liittyy muita epämääräisiä oireita, kuten väsymystä, lihomista tai kylmänarkuutta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

3. Vitamiinien puutoksessa yleiskunto laskee

Vitamiinien puutostilassa eläimen yleiskunto yleensä heikkenee ja sen turkki ja kynnet menevät huonoon kuntoon. D-vitamiinin puute voi haitata jopa luuston kehittymistä. A-vitamiinin puute voi aiheuttaa näköongelmia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston ja lihaksiston normaalin toiminnan ylläpitämisessä.

4. Vältä vitamiinien yliannostusta

Myös vitamiinien liikasaanti on haitallista. Siitä aiheutuu samantapaisia ongelmia kuin liian vähäisestä saannista. Puutostilan ja liikasaannin vaikutukset ja tasapainottuminen näkyvät yleensä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua, joten tilanteesta ei kannata tehdä liian nopeita johtopäätöksiä.

Asiantuntijana eläinlääkäri Minna Rinkinen.

Teksti: Matti Välimäki