Eläinlääkäri Kirsti Schildtin mukaan kutina ja hilseily ovat tyypillisiä koiran kuivan ihon oireita. ”Kun koiran ihoa kutittaa, koira voi nuolla, raapia ja hangata itseään tavallista enemmän. Tämän seurauksena koiralta lähtee runsaasti karvaa. Joskus lemmikin turkkiin voi ilmaantua pieniä, täysin kaljuuntuneita alueita.”

Pesut kuivattavat koiran ihoa

Kun koiran iho on terve, se ei hilseile. Hilseily johtuu yleensä ihon kuivumisesta, jonka syynä voivat olla liian tiuhat pesut. ”Terve koira tarvitsee pesua vain harvoin”, Kirsti Schildt sanoo.

Tosin kaupungissa asuvia koiria on pakko pestä lähes päivittäin etenkin syksyisin ja keväisin loskakelien aikaan. Pesun haittoja voi minimoida keskittymällä tassuihin ja mahanaluseen, jotka likaantuvat helpoiten.

Koiran allergia tai muu sairaus voi kuivattaa ihoa

Koiran ihon kuivumisen syynä voi olla myös allergia. Allergisella koiralla ihon suojakerros on puutteellinen. ”Etenkin atooppisilla koirilla ihon suojakerros on heikentynyt. Koiran iholta pääsee haihtumaan liikaa nestettä ja sen iho kuivuu.”

Lisäksi koiran iho voi kuivua jonkin muun sairauden vuoksi. ”Tietyt sairaudet, kuten talirauhasia tuhoava SA-tauti, saavat koiran ihon kutisemaan. Koira raapii ihoa, joka vaurioituu ja edelleen kuivuu”, Schildt kuvailee.

Hoida koiran kuivaa ihoa hoitavalla sampoolla

Sampoo on käytännöllisin tapa hoitaa koiran kuivaa ihoa. Voide on hankala levittää koiran karvaiselle iholle, ja koira myös nuolee mielellään sen iholle levitetyn voiteen. Schildtin mukaan koiran kuivalle iholle sopivat parhaiten kuivan ja kutisevan ihon hoitoon tarkoitetut sampoot. ”Näiden valmisteiden kosteuttavat ainesosat imevät ja sitouttavat nestettä ja siten kosteuttavat koiran ihoa. Jotkin ainesosat tekevät iholle kosteuden haihtumista estävän suojakerroksen.”

Hoitava sampoo levitetään koiran kostutetulle turkille. ”Sampoon levittäminen kannattaa aloittaa pahimmin kuivuneilta tai kaljuuntuneilta ihoalueilta. Sampoo on hyvä jättää vaikuttamaan koiran iholle noin 10 minuutiksi. Lopuksi se huuhdellaan.”

Peseminen voi lievittää allergisen koiran oireita

Allergian vuoksi koiran ihoa voi joutua pesemään useammin. ”Tällöin tiuhaa pesemistä ei tule pelätä, sillä peseminen helpottaa koiran oloa”, Schildt neuvoo.

Sampoon kutinaa ja kuivuutta vähentävä vaikutus kestää kuitenkin pisimmillään vuorokauden. ”Koiraa ei silti kannata pestä joka päivä, vaan mieluummin esimerkiksi kerran viikossa. Välipäivinä voi käyttää hoitosuihkeita.”

Jos iho on tulehtunut, sampoo tulee vaihtaa toiseen. Alussa koiraa kannattaa pestä usein, parin päivän välein. Tulehduksen parantuessa pesuväliä harvennetaan. Allerginen koira voi olla yliherkkä myös jollekin pesuaineelle tai sen ainesosalle. Tätä voi epäillä, jos kutina ja punoitus pahenevat pesun jälkeen.

Hoitoaine kosteuttaa koiran kuivaa ihoa

Viimeiseen huuhteluveteen voi sekoittaa kuivan ihon hoitoon tarkoitettua koiran hoitoainetta, Schildt vinkkaa. ”Myös suoraan koiran iholle suihkutettavat ja iholle jätettävät hoitoaineet ovat hyvä keino hoitaa koiran kuivunutta ihoa.”

Rasvahapot vahvistavat koiran ihoa

Koiran iho voi kuivua, jos sen ruokavaliossa on puutteita. Kirsti Schildtin mukaan koirien teollisesti tuotetut ruoat sisältävät yleensä kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet. Eri asia on, jos koira on allerginen jollekin ruoka-aineelle.

Joskus koira tarvitsee ravintolisiä. Kun koiran iho kuivaa herkästi, sille on hyvä antaa rasvahappovalmistetta. ”Koiralle voi antaa rasvahappovalmistetta, jota lisätään koiran ruokaan. Rasvahapot vahvistavat koiran ihon suojakerrosta ja ehkäisevät siten nestehukkaa ja edelleen koiran ihon kuivumista. Niillä on myös tulehduksia lievittäviä vaikutuksia.” Osa laadukkaista valmisruoista sisältää runsaan määrän välttämättömiä rasvahappoja, ja ne sopivat siten kuivasta ja kutisevasta ihosta kärsivälle koiralle.

Kirsti Schildt muistuttaa, että mikäli koiran kuivan ihon oireilu pitkittyy, se kannattaa viedä lääkäriin tarkempiin tutkimuksiin.

Teksti: Katri Saukkonen