Oireet

Täit ovat noin 2–3 millimetrin pituisia hiuksissa eläviä hyönteisiä. Täin munat eli saivareet näkyvät hiuksissa vajaan millimetrin mittaisina mannaryynimäisinä, tiukasti kiinni olevina munina. Täit aiheuttavat purressaan kutinaa päänahassa. Täitä voi olla vaikea nähdä paljain silmin, jolloin hiuksia voi kammata tiheällä kammalla valkoisen paperin päällä.

Täit tarttuvat ihmisestä toiseen läheisessä kontaktissa tai muun muassa hattujen, kaulaliinojen ja vuodevaatteiden välityksellä.

Hoito

Täiden poistoon on saatavilla apteekista reseptivapaasti täishampoita.

Hoito on syytä tehdä huolella ja lukea valmisteen käyttöohjeet tarkasti. Vain ne perheenjäsenet, joilla täitä todetaan, on tarpeen hoitaa. Jos kuitenkin nukutaan samassa sängyssä tai esimerkiksi perheen kolmesta lapsesta kahdella on todettu täitä, on oireettomatkin syytä hoitaa samanaikaisesti.

Saivareita voi poistaa tiheäpiikkisellä täikammalla. Jos päänahka tulehtuu raapimisen seurauksena, sitä hoidetaan kuten muutakin ihottumaa tai tulehdusta.

Shampoopesun lisäksi vuodevaatteet, hatut, kaulaliinat ja muut pään läheisyydessä olevat tekstiilit on pestävä tai laitettava pakkaseen noin puoleksi vuorokaudeksi.

Päiväkotiin, kouluun ja lasten kavereille on hyvä ilmoittaa tartunnasta, jotta muut mahdollisesti tartunnan saaneet hoidetaan kerralla eikä ongelma pääse uusiutumaan tai pitkittymään.

Milloin lääkäriin

Lääkäriin on syytä mennä, jos hoito ei tehoa, tai jos raapiminen aiheuttaa pahaa ihottumaa tai märkäruven hiuspohjaan. Tyhjiä valkoisia munankuoria voi jäädä hiuksiin vielä useiksi viikoiksi hoidon jälkeen eivätkä ne kerro hoidon epäonnistumisesta.

Artikkelia varten on haastateltu lastentautien erikoislääkäri Pirkko Kerosta.

Teksti: Suvi Huttunen