Esikoisemme oli noin 3-vuotias ja tarhasta oli tullut viestiä, että kihomatoja oli havaittu ryhmän lapsilla. Poika vaikutti hiukan levottomalta, mutta ei osannut kertoa syytä hankalalle ololle. Kun poika oli rauhoittunut nukkumaan, päätin tutkia taskulampun avulla, voisiko kyse olla kihomadoista. Ensin niitä oli hankala havaita, mutta lopulta huomasin vaaleita matoja peräaukon suulla. Laitoin siihen ihoteippiä rajoittamaan matojen liikettä ja munimista, vaikka en tiennyt oliko se viisasta.

Lääkekuuri koko perheelle

Seuraavana päivänä otimme koko perhe lääkekuurin. Sattumalta olimme silloin juuri muuttamassa, ja koko perheelle tuli siinä yhteydessä uudet sängyt patjoineen. Otimme kaikki ohjeiden mukaan uusinnan lääkekuurista vielä parin viikon kuluttua, vaikka pojalta oli hävinnyt kutina heti ensimmäisellä lääkityskerralla ja muille perheenjäsenille tartuntaa ei tullut.

Kutina paljasti ei-toivotut vieraat

Toisen kerran kihomadot osuivat kohdallemme pari vuotta sitten, kun tytär oli 9-vuotias. Hän oli jo niin iso, että osasi kertoa kutinasta, minkä jälkeen vaivan syy oli helppo todeta. Lähetimme heti viestiä kaikille kavereille, sillä kihomadothan tarttuvat todella herkästi. Otimme jälleen koko perhe ohjeiden mukaan lääkekuurin ja kävimme läpi hirveän siivousrumban. Pesimme kotona kaikki mahdolliset tartuntapinnat ovenkahvoja myöten. Tälläkään kerralla riesa ei onneksi tarttunut muihin perheenjäseniin.

Kihomadothan taitavat olla melko vaarattomia, mutta kuitenkin todella ikäviä. Jos omaan perheeseen tulee tartunta, kannattaa häätää madot nopeasti, jotta ne eivät leviä toisiin ja oireet saadaan nopeammin kuriin. Nykyisin onneksi ihmisillä on jo paljon tietoa, ja tällaista yleistä vitsausta ei turhaan nolostella.

Asiantuntijan kommentti

Kihomadot ovat tavallinen vitsaus varsinkin lapsilla ja nuorilla. Tartunta saadaan suun kautta munien välityksellä. Kiertokulun pysäyttämiseen on tarjolla erilaisia ohjeita siivouksen suhteen, vaikka niiden tehosta ei ole näyttöä. Siksi nykyään suositellaan maltillista siivousta, jossa lakanat ja pyyhkeet vaihdetaan sekä vuodevaatteet imuroidaan tai tuuletetaan lääkkeen ottamista seuraavana päivänä. On tärkeää muistaa hoitaa kaikki oireettomatkin perheenjäsenet samanaikaisesti ja uusia hoito kahden viikon kuluttua.

Asiantuntijana: Kristiina Kuismanen, asiantuntijalääkäri, Orion
Teksti: Johanna Paasikangas-Tella