Itä-Suomen yliopiston anestesiologian professori Hannu Kokin mukaan elämään kuuluu jonkin verran kipua, mutta turhaa kärsimystä täytyy välttää. ”Kipuun tulee puuttua nopeasti ja se täytyy hoitaa kunnolla.”

Lapsen kipua vaikea paikantaa

Pienen lapsen kivun tunnistaminen ja paikantaminen on vaikeaa, jos lapsi ei osaa vielä puhua tai ilmaista, mistä pahaolo johtuu. Toisinaan on vaikea erottaa kipua muusta epämukavuudesta, Kokki toteaa. ”Usein vanhemmat osaavat kuitenkin päätellä itkun sävystä, onko lapsella tavallinen hätä vai johtuuko itku kivusta.”

Kivun taustalla oltava selkeä syy

Lapsen lievää kipua tulee hoitaa ensisijaisesti lääkkeettömillä keinoilla. Jos siitä ei ole apua, voi lapselle antaa kipulääkettä. ”Jos lapsi on perusterve ja kivulle löytyy selkeä syy, kuten hampaiden puhkeaminen tai rokotusreaktio, kipulääkkeen käyttö on kohtuullisen turvallista”, Kokki toteaa.

Kun esimerkiksi korvakierteestä kärsinyt lapsi herää yöllä itkemään, syynä on todennäköisesti kipu korvassa. Hänelle voi Kokin mukaan antaa kipulääkkeen tai korvapuudutetta, mutta seuraavana päivänä on käytävä lääkärissä varmistamassa kivun syy.

Kipulääkettä ei alle kolmen kuukauden ikäiselle lapselle

Kokki muistuttaa, että alle kolmikuukautisen lapsen kipua ei tule hoitaa lääkkeillä omin päin. ”Ennen kipulääkkeen käyttöä on otettava yhteys neuvolaan tai lääkäriin. Puolivuotiaasta lähtien lapsella on käytössä samat lääkkeet kuin aikuisellakin.”

Kun lapsi ripuloi tai oksentelee, hänelle ei pidä antaa tulehduskipulääkkeitä.”Oksentelun vuoksi lapsi on menettänyt paljon nestettä, eikä omatoiminen kivunlievitys lääkkeellä ole turvallista. Munuaistoiminta voi sen seurauksena heikentyä.”

Parasetamoli ei aina ole ensisijainen kipulääke lapselle

Lapselle sopivia kipu- ja kuumelääkkeitä ovat parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni sekä reseptillä saatava naprokseeni. ”Ensisijainen vaihtoehto lapsen kivun ja kuumeen hoidossa on ollut parasetamoli, mutta tulehduskipulääkkeet ovat tehokas vaihtoehto lyhytaikaisessa käytössä.”

Lapsen kipu on usein tulehduskipua, joten parasetamolin sijaan voi käyttää tulehduskipulääkettä.

Kipulääkettä annostellaan painon mukaan

Paino on Kokin mukaan parempi perusta kipulääkkeen annostelulle kuin ikä. ”Paras tapa antaa kipulääke on suun kautta joko kiinteänä tai suussa liukenevana tablettina. Liuosmuotoiset lääkkeet ovat käteviä, mutta niiden kanssa on oltava huolellinen.”

Liuosmuotoisen lääkkeen lääkepulloa tulee käännellä puolenkymmentä kertaa ennen annostelua. Näin lääkeaine jakaantuu tasaisesti pulloon.

Kivun pitkittyessä lääkäriin

Jos kipu pitkittyy tai yleisvointi heikkenee, lapsi täytyy viedä tutkittavaksi. ”Jos kivulle ei ole selkeää syytä ja toistuva kipu alkaa haitata lapsen nukkumista tai muuta normaalia elämää, on lapsi syytä viedä lääkäriin.”

Kokin mukaan lapsi kannattaa viedä tutkittavaksi myös silloin, jos lapsella on toistuvaa päänsärkyä tai aamupäänsärkyä, johon liittyy pahoinvointia. Myös oikeaan alavatsaan paikantuva vatsakipu on syy hakeutua lapsen kanssa lääkäriin.

Teksti: Jukka Behm