Pallopelin nopeat käänteet tai kuoppa lenkkipolulla. Siinä tyypilliset tilanteet, joissa liikkujan polvi venähtää. Heti tapahtumahetkellä liikkuja saattaa huomata polvessa venähdyksen tunteen. Kipu alkaa välittömästi, eikä jalalle pysty varaamaan painoa normaalisti.

”Polvi voi vääntyä sivusuunnassa tai yliojennukseen, tai polveen voi kohdistua kiertoliikettä, mikä kuormittaa polven nivelen sisäisiä rakenteita eli rustopintoja, kierukoita tai nivelsiteitä”, sanoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri ja Urheilu Mehiläisen ylilääkäri Mikko Kirjavainen.

Polvivammat ovat erityisen yleisiä liikuntalajeissa, joissa on nopeita suunnanmuutoksia. Huonolla tuurilla vastaava venähdys voi kuitenkin sattua myös kotiaskareissa tai vain kadulla kävellessä. Onneksi polven venähdyksistä suurin osa paranee itsestään. ”Polven venähdystä ei voi helposti sekoittaa muuhun vammaan. Esimerkiksi murtumassa polvikipu on niin kova, ettei jalalle uskalla astua lainkaan”, Kirjavainen vertaa.

Polvivammoja voi ennaltaehkäistä

Ei ole olemassa tiettyä ihmisryhmää, joka olisi muita alttiimpi polvivammoille. Se kuitenkin tiedetään, että vartalon hallinnan puutteet sekä huono lihasvoima keskivartalossa ja alaraajojen lihaksissa altistavat polvivammoille. Polven vammat eivät siten olekaan kiinni vain polvesta, vaan keskivartalo ja pakaralihakset antavat tuen kaikelle liikkumiselle.

”Ennen liikuntaa on hyvä lämmitellä ja herätellä lihakset kunnolla, jotta ne pystyvät reagoimaan tilanteisiin nopeammin.”

Huono lihasvoima keskivartalossa ja alaraajojen lihaksissa altistavat polvivammoille.

Ennaltaehkäisyllä on kuitenkin rajansa, eikä kuntoilijan kannata esimerkiksi alkaa varoa tietynlaista liikkumista vammoja ehkäistäkseen. Yleensä kyse on vain huonosta tuurista.

Venähtäneen polven kipua voi hoitaa kotikonstein

Polven venähdyksen ensiapu on vanha tuttu kolmen koon hoito: kylmä, koho ja kompressio. Ensiavulla pyritään vähentämään alkuvaiheen kipua ja turvotusta estämällä veren kulkua vaurioituneelle alueelle. Runsas turvotus häiritsee vaivan paranemista. ”Kylmähoidoksi käy mikä tahansa kylmägeeleistä ja kylmäpakkauksista aina herne-maissi-paprikapussiin”, Kirjavainen sanoo.

Pakastimessa viilennettävien kylmäpussien lisäksi saatavilla on myös pikakylmäpakkauksia, jotka viilenevät kemiallisen reaktion seurauksena puristamalla. Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on hyvä laittaa kangas ihon paleltumien ehkäisemiseksi.

Puristushoidoksi käy mikä tahansa puristava side. Siteen kanssa on kuitenkin Kirjavaisen mukaan oltava tarkkana, jottei sitä tule kiertäneeksi liian tiukalle tai pelkästään polvinivelen kohdalle. Väärin asetettu puristusside voi aiheuttaa lisävaivoja, kuten pahimmillaan veritulpan. ”Side laitetaan tasaisesti koko raajaan, varpaista nivusiin asti”, Kirjavainen neuvoo.

Lisäksi loukkaantunut polvi asetetaan kohoasentoon. Kipua voi hoitaa alueelle levitettävillä kipugeeleillä tai suun kautta otettavilla kipulääkkeillä.

Milloin itsehoito ei riitä?

Jos polvihaaverin tapahduttua pystyy joten kuten kävelemään ja nukkumaan, voi vammaa seurailla rauhassa kotona. Seuraavana aamuna näkee, onko tilanne jo paranemaan päin. ”Jos polvi on merkittävästi turvoksissa tai se on niin hutera tai kivulias, ettei jalalle uskalla varata painoa, on hakeuduttava lääkäriin.”

Usein polvipotilas hakeutuu lääkäriin useamman päivän, jopa parin viikon jälkeen tapaturmasta, jos polvi ei ole itsestään parantunut. Lääkärissä polvi kuvataan magneettikuvauksella, joskus myös röntgenillä.

Yleisin löydös on sisemmän sivusiteen vamma, joka paranee usein itsekseen tarvittaessa polvituen kera. Toinen yleinen vamma on eturistisiteen vaurio, joka taas ei yleensä parane itsestään. Siinä hoitona on joko hyväksyä jatkossa löysempi polvi tai turvautua leikkaukseen. Kummassakin tapauksessa kuntoutus on tärkeä osa hoitoa.”

Näin aloitat liikunnan uudelleen

Kuntoilun voi aloittaa polvivamman jälkeen heti, kun kipu ja turvotus ovat poissa. Polven on myös tunnuttava tukevalta ja liikuttava hyvin. ”Ensin voi kokeilla kevyttä hölkkää ja vasta sen jälkeen pallopelejä.”

Venähdyksen kaltainen pieni vamma ei Kirjavaisen mukaan altista tuleville polvivammoille, eikä parantunutta polvea tarvitse jatkossa erityisesti varoa.

Venähtäneen polven itsehoidon ABC

  • Panosta ennaltaehkäisyyn. Pidä huolta, että erityisesti keskivartalon ja alaraajojen lihakset ovat kunnossa.
  • Lämmittele aina ennen liikuntasuoritusta.
  • Jos polvi venähtää, muista kolmen koon sääntö: kylmä, koho ja kompressio.
  • Tarkkaile polven tuntemuksia. Jos pystyt varaamaan jalalle painoa eikä turvotus ole merkittävää, lepuuta polvea kotona.
  • Hoida kipua suun kautta otettavilla kipulääkkeillä ja iholle levitettävällä kipugeelillä.
  • Jos polvi tuntuu epäluotettavalta ja on turvonnut tai huomattavan kivulias, hakeudu lääkäriin.
  • Voit palata liikuntaharrastusten pariin heti, kun polvi on oireeton.

Teksti: Jaana Tapio