Jännityspäänsäryssä ei muita oireita

Migreeni tulee kohtauksittain, jotka kestävät neljästä tunnista kolmeen päivään. Auralliseen migreeniin liittyy puhe- tai näköhäiriöitä eli auroja, jotka kestävät viidestä minuutista tuntiin. Auraa seuraa tunnin kuluessa päänsärky. Aurattomaan migreeniin liittyy päänsäryn lisäksi joko valonarkuutta, ääniherkkyyttä tai pahoinvointia.

Tavallinen jännityspäänsärky on tasaista eikä siihen liity muita oireita.

Migreenikipu on voimakkaampaa

Migreenissä päänsärky on kohtalaista tai kovaa ja usein toispuoleista. Usein särky invalidisoi ja toimintakyky arjessa häviää.

Jännityspäänsäryssä kipu on usein lievempää ja sen kanssa pystyy toimimaan normaalissa arjessa. Päänsärky tuntuu usein koko pään alueella puristavana tunteena, mutta voi olla myös toispuoleista esimerkiksi purentaviasta johtuen.

Liikunta ja alkoholi pahentavat migreeniä

Migreenin laukaisevat usein kirkkaat ja välkkyvät valot, alkoholi, kuukautiset, stressi tai rankka työviikko. Myös jännityspäänsärky voi laukaista migreenin. Liikunta pahentaa oireita kohtauksen alkaessa.

Jännityspäänsäryn taustalla on usein lihasjännitys, huono työasento, stressi tai henkinen rasitus. Liikunta lievittää yleensä särkyä.

Jännityspäänsäryssä ei esioireita

Migreeniä edeltää usein sarja esioireita, kuten väsymystä, haukottelua ja makeanhimoa.

Jännityspäänsäryssä esioireita ei esiinny, vaan särky alkaa vähitellen päivän mittaan.

Särkylääke paikallaan migreenissä

Migreenistä johtuvaan päänsärkyyn tarvitaan särkylääkkeitä, jotka on hyvä ottaa heti, kun aavistaa kohtauksen alkavan.

Jännityspäänsärkyyn kipulääkkeet ovat huono vaihtoehto, sillä ne kroonistavat säryn helposti. Oireen sijaan kannattaa hoitaa kivun perussyytä eli lihasjännitystä tai stressiä rentoutumalla ja liikkumalla.

Juttua varten on haastateltu professori Markus Färkkilää.