Ikääntyminen vaikuttaa luomiin. Uusia pigmenttiluomia ei pitäisi syntyä enää 45-50 ikävuoden jälkeen. Luomet voivat iän myötä lähteä jopa poistumaan.

”Jos vanhemmiten alkaa tulla kasvavia luomia, niihin kannattaa reagoida”, ihotautilääkäri Laura Bouchard sanoo.

Iän myötä kasvaa myös riski pahanlaatuisiin ihomuutoksiin, mikä johtuu osin elämän aikana kertyneestä UV-säteilystä, osin immuniteetin heikentymisestä. Toisin kuin usein luullaan, melanooma ei yleensä tule vanhoihin luomiin, vaan jopa kolme neljästä ilmestyy uutena ihomuutoksena.

”Se, että lähtisi poistamaan kaikki luomet, ei siis suojaa melanoomalta”, Bouchard toteaa.

Suuret ja poikkeavat luomet nostavat ihosyöpäriskiä

Ihosyöpäriski on suurin silloin, kun iholla on paljon yli 5 millimetrin kokoisia tai poikkeavia luomia. Runsasluomisuus, joka tarkoittaa yli 100-150 luomea, ei suoraan ole suuri riski.

Luomea kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, jos luomi kasvaa, sen väri muuttuu, luomi tulee muodoltaan tai väriltään epäsymmetriseksi tai se haavautuu. Etenkin yli 5 millimetrin kokoisiksi kasvaviin luomiin pitäisi reagoida, mutta ihosyöpä voi tulla paljon pienempäänkin luomeen.

On hyvä muistaa, että luomi voi kasvaa myös korkeutta. Lapsilla ja nuorilla ihmisillä luomien kasvu on normaalia, mutta jatkuvasti nekään eivät saisi kasvaa.

Miehillä melanooma usein selässä, naisilla raajoissa

Miehillä melanooma tulee usein vartalolle ja selkään, jonne ei itse näe, naisilla taas raajoihin. Vaikka suomalaiset käyvät nykyään ahkerasti näyttämässä epäilyttäviä luomiaan lääkärille, on yksi ryhmä, joka saisi lähteä vastaanotolle vielä herkemmin: yli 50-vuotiaat miehet.

Usein melanooma tulee iholle, joka on saanut runsaasti aurinkoa. Ihosyöpä voi kuitenkin tulla myös paikkaan, joka ei ole koskaan ollut auringolle alttiina.

”Ihosyöpäriskiin voi vaikuttaa parhaiten välttämällä keskipäivän aurinkoa ja suojautumalla auringolta aurinkovoiteilla ja vaatteilla”, Bouchard muistuttaa.