Suurin osa luomista on vaarattomia, ja kaikilla ihmisillä on luomia. Niiden määrä kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti. Kyse voi olla perinnöllisestä ominaisuudesta, mutta myös UV-säteily lisää luomien määrää.

”Melanooman riski on suurentunut, jos luomia on paljon. Eli yli 50 kappaletta läpimitaltaan yli kaksi millimetriä olevia luomia tai yli viisimillimetrisiä poikkeavan näköisiä luomia. Lisäksi jos iho on lapsuudessa palanut toistuvasti, henkilö on aiemmin sairastanut melanooman tai melanoomaa on lähisuvussa, riski on olemassa”, kertoo ihotautilääkäri Laura Bouchard.

Kaikkien luomien poistaminen ei suojaa melanoomalta

Uusia pigmenttiluomia syntyy 40 ikävuoteen asti, ja sen jälkeen ne voivat jopa hävitä iholta.

”Jos vanhemmiten alkaa tulla kasvavia luomia, niihin kannattaa reagoida.”

Iän myötä kasvaa myös riski pahanlaatuisiin ihomuutoksiin, mikä Bouchardin mukaan johtuu osin elämän aikana kertyneestä UV-säteilystä, osin immuniteetin heikentymisestä. Toisin kuin usein luullaan, melanooma ei yleensä tule vanhoihin luomiin – jopa kolme neljästä ilmestyy uutena ihomuutoksena.

”Siten kaikkien luomien poistaminen ei suojaa melanoomalta.”

Hyvälaatuinen rasvaluomi yleistyy iän myötä

Ikääntyessä hyvälaatuisten rasvaluomien määrä kasvaa, yli 75-vuotiaille ne ovat yleisiä. Ne ovat ihonvärisiä tai ruskeita, jopa tummia, ja ne voivat paksuuntua ja laajentua.

Tyypillisesti rasvaluomia on vartalolla ja naisilla yleensä rintojen alla. Ne voivat sarveistua ja murentua.

Rasvaluomet ja varsiluomet ovat usein hyvälaatuisia.

Rasvaluomia voidaan tarvittaessa poistaa kaapimalla, jäädyttämällä tai laserilla, mutta ne eivät ole pahalaatuisia. Jos rasvaluomet mietityttävät, ne kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärissä.

Aurinko suurin melanooman altistaja – suojaa myös päänahka

Riskiluomia esiintyy auringon altistamilla ihoalueilla. Usein melanooma tuleekin iholle, joka on saanut runsaasti aurinkoa.

Miehillä riskiluomia on eniten vartalolla ja selässä, naisilla alaraajoissa. Ihosyöpä voi kuitenkin tulla myös paikkaan, joka ei ole koskaan ollut auringolle alttiina.

”Ihon palaminen etenkin lapsuudessa on aina riski. Noin 90 prosenttia ihosyövistä on auringon aiheuttamia, lisäksi perimä tai huono tuuri voi vaikuttaa. Ihosyöpäriskiä voi estää parhaiten välttämällä keskipäivän aurinkoa ja suojautumalla aurinkovoiteilla ja vaatteilla.”

Päänahka palaa helposti, jos sitä ei suojaa hatulla. Jos päänahassa on luomia, ongelmana on, ettei niiden mahdollista muutosta huomaa ajoissa. Bouchardin mukaan kampaajat ovat usein tarkkana ja huomaavat päänahan luomimuutokset.

Kiltti varsiluomi on lähinnä esteettinen haitta

Jos luomi hankautuu tai tulee ihorikko, joka paranee normaalisti, se ei muuta hyvälaatuista luomea pahalaatuiseksi.

Yli 50-vuotiaat miehet saisivat näyttää luomia lääkärille nykyistä herkemmin.

”Hankauspaikoille ilmaantuu myös kilttejä varsiluomia. Niiden haitta on lähinnä esteettinen”, Bouchard sanoo.

”Jos varsiluomia ryhtyy itse poistamaan, on aina olemassa tulehdusvaara.”

Milloin luomi pitää tutkia?

Ihosyöpäriski on siis suurin silloin, kun iholla on paljon yli viiden millimetrin kokoisia poikkeavan näköisiä luomia. Punatukkaisilla melanoomariski kasvaa kuitenkin jo, jos luomia on yli 20.

”Jos luomi jatkaa kasvamista, sen ulkoreunat ovat epätasaiset, luomi haavautuu tai ilmaantuu nopeasti kasvava ihomuutos, sitä kannattaa näyttää lääkärille.”

Luomi voi kasvaa myös korkeutta. Lapsilla ja nuorilla luomien kasvu on normaalia, mutta jatkuvasti nekään eivät saisi kasvaa.

Luomien omaseuranta on tärkeää miehillekin

Vaikka suomalaiset käyvät nykyään ahkerasti näyttämässä epäilyttäviä luomiaan lääkärille, on yksi ryhmä, joka saisi lähteä vastaanotolle herkemmin: yli 50-vuotiaat miehet. Bouchardin mukaan ongelma on siinä, etteivät he hakeudu lääkärille, vaikka melanooman riski kasvaa yli 50-vuotiailla.

”Lisäksi iäkkäillä miehillä, joilla hiukset eivät ole suojaamassa ihoa, päänahkaan tulee herkästi ihomuutoksia. Näitä on esimerkiksi aurinkokeratoosi, joka on okasolusyövän esiaste. Nämä on hyvä hoitaa ajoissa.”

Bouchard pitää hyvänä, että valistus on purrut. Rusketusta ei enää ihannoida samalla tavalla kuin aiemmin ja riskiä aiheuttavat solariumit ovat vähentyneet.

”Jos jokin luomi herättää epäilyksiä, siitä voi ottaa valokuvan. Näin on helpompi verrata, onko tapahtunut muutoksia koossa, värissä tai muodossa. Lääkärissä kannattaa käydä tarkistuttamassa luomensa, jos itsellä tai suvussa on ollut aiemmin melanoomaa.”

”Lisäksi omaseuranta on tärkeää.”

Tarkkaile luomiasi säännöllisesti

  • Suurin osa luomista on vaarattomia.
  • Käy lääkärissä, jos luomi on epäsymmetrinen, poikkeavan värinen, kasvava tai haavautuva.
  • Usein melanooma tulee iholle, joka on saanut runsaasti aurinkoa.
  • Miehillä riskiluomia on eniten vartalolla ja selässä, naisilla alaraajoissa.
  • Jos ihollesi tulee nopeasti kasvava muutos, kannattaa mennä lääkäriin. Pahalaatuisten ihomuutosten riski kasvaa yli 50-vuotiailla.

Teksti: Tarja Västilä