Tiesitkö, että allerginen kosketusihottuma voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, jotka ovat välitön ja viivästynyt?

Nimet kertovat kaiken olennaisen: välitön kosketusihottuma näkyy usein jo 15–30 minuutin kuluttua reaktion aiheuttavasta ihokosketuksesta. Iholle nousee nokkosihottumaa, joka myös asettuu melko pian, viimeistään vuorokaudessa. Välittömän kosketusihottuman yhteydessä voi esiintyä myös allergista nuhaa.

Viivästynyt kosketusihottuma ilmaantuu vasta tuntien tai päivien kuluttua altistumisesta, ja se on niin sanottua ekseemaihottumaa eli iho punoittaa ja siihen ilmaantuu vesikelloja tai näppyjä, ja parantuessaan iho hilseilee. Ihottuma alkaa altistuneesta ihokohdasta, mutta voi levitä laajemmallekin, ja se voi kestää parikin viikkoa. Viivästyneeseen kosketusihottumaan ei liity hengitystieoireita.

Allergeenin tunnistaminen ei ole aina helppoa

Välittömässä kosketusihottumassa on usein melko helppo tunnistaa aiheuttaja, koska syy allergiselle reaktiolle on selkeä esimerkiksi koiran nuolaistessa. Nopeaa kosketusihottumaa aiheuttavat tyypillisimmin proteiinipitoiset tuotteet, kuten eläinten hilseet tai vaikkapa vehnäjauhot.

Välittömän kosketusihottuman seurauksena voi myös kehittyä pitkäaikainen ekseemaihottuma eli proteiinikosketusihottuma – esimerkiksi pizzanpaistajalle, kun sama kohta kädessä oireilee vehnäjauhojen toistuvassa ihokosketuksessa.

Viivästyneessä kosketusihottumassa on helpohkoa epäillä vaikkapa nikkeliallergiaa, jos rihkamakoru aiheuttaa ihottumaa. Vaikeampaa on havaita esimerkiksi käsienpesuaineen sisältämä säilöntäaine allergian aiheuttajaksi, allergeeniksi. Tyypillisesti viivästynyttä kosketusihottumaa aiheuttavat erilaiset kemikaalit: säilöntäaineiden ohella esimerkiksi kumikemikaalit ja hajusteet tai vaikkapa nahanparkitsemiseen käytetty kromi.

Jos epäilee jonkin kosmeettisen ihovoiteen aiheuttavan ihottumaa, voi tehdä käyttötestin:

  • Laita tuotetta kahden viikon ajan aamuin illoin kyynärvarren sisäsivuille reilun postimerkin kokoiselle alueelle.
  • Jos kohtaan nousee pitkäkestoista ihottumaa, saattaa tuotteessa olla jotakin, jolle on allerginen.

Tarkan selvyyden saaminen allergeenistä edellyttää lapputestiä eli epikutaanitestausta, joka tehdään ihoklinikalla.

IHA_kosketusihottuma_730x400.jpg

Myös ärsytys aiheuttaa kosketusihottumaa

Aina kosketusihottuma ei johdu allergisesta reaktiosta, vaan kyse voi olla myös ihon ärsytyksestä. Ärsytystä voivat aiheuttaa voimakkaat pesu- tai puhdistusaineet, mutta myös esimerkiksi toistuva likainen tai pölyinen työ ja jatkuva käsien peseminen ja hankaaminen.

Kosketusihottumaa voi nousta eri puolille kehoa, siihen kohtaan missä iho altistuu.

Käsiin tuleva ihottuma on hyvin yleinen varsinkin työhön liittyvissä tapauksissa, mutta ihottuma voi tulla vaikkapa takapuoleen, jos herkistyy pukamavoiteelle tai kainaloon, jos allergeeni on deodorantissa.

Varsinkin ärsytyskosketusihottuma ja viivästynyt allerginen kosketusihottuma sekoitetaan helposti muihin ihottumiin, kuten atooppiseen ihottumaan.

Ehkäise kosketusihottuman uusiutuminen ja kroonistuminen

Kosketusihottuman ja sen aiheuttajan tunnistaminen on tärkeää, jotta vaivaa voi ehkäistä ja estää kroonistumista. Kroonisessa ihottumassa oireet jatkuvat, vaikka allergeeni ei enää pääsisikään ihon kanssa kosketuksiin.

Allergista kosketusihottumaa voi ehkäistä välttämällä kosketusta allergeeniin tai suojaamalla ihon siltä. Myös ärsytyskosketusihottumassa ihon – usein nimenomaan käsien – suojaaminen ihoa ärsyttäviltä tekijöiltä esimerkiksi suojakäsineillä on tärkein ehkäisykeino.

Olennaista on pitää ihosta hyvää huolta. Kun iho on ihottuman takia rikki, esimerkiksi pesuaineiden säilöntäaine- ja hajusteallergeenit tai vaikkapa suojakäsineiden kumikemikaalit pääsevät helpommin vaurioituneen ihon sisään.

Hoida kosketusihottumaa hydrokortisonivoiteella ja perusvoiteella

Kun kosketusihottuma on päällä, sitä voi hoitaa kotikonstein. Välittömään allergiseen kosketusihottumaan helpotusta voi saada antihistamiinitableteista.

Viivästyneeseen allergiseen kosketusihottumaan, proteiinikosketusihottumaan ja ärsytyskosketusihottumaan parasta hoitoa ovat voiteet. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää viikon tai kahden kuurina. 

Jos kotikonstit eivät auta parissa viikossa, on syytä hakeutua lääkäriin.

Jos on saanut kosketusihottumaa, on myös suositeltavaa käyttää hajusteettomia pesuaineita ja voiteita – ja käsiä voi pestä voidepesulla saippuan sijaan, ainakin välillä, jos pesuja kertyy runsaasti päivän aikana.

Perusvoidetta voi käyttää jatkuvasti ja säännöllisesti.

Asiantuntija: Sari Suomela, dosentti, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, Työterveyslaitos

Lähteenä käytetty myös:

Allergia.fi: Kosketusihottumat
Työterveyslaitos: Ärsytyskosketusihottuma

Teksti: Sanna Jäppinen