Flunssa – tietoa ja vinkkejä

Sivun sisältö ja pikalinkit

Lue tutkittua tietoa flunssasta, sen oireiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Hyödynnä vinkit ja selätä seuraava flunssa helpommin.

Flunssan hoito

10.4.2023 Tietoa ja vinkkejä

Flunssa eli nuhakuume on suomalaisten yleisin hengitystieinfektio. Se voi koetella tervettä aikuista useita kertoja ja pikkulasta jopa kymmenen kertaa vuodessa.

Lue lisää
6.9.2023 Tietoa ja vinkkejä

Kun flunssa on tulollaan, kannattaa satsata sinkkiasetaatti-imeskelytabletteihin. Valmisteen muoto ja käyttötapa vaikuttavat sen tehoon.

Lue lisää
19.9.2023 Tietoa ja vinkkejä

Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka voi aiheuttaa suuri joukko mahdollisia virustyyppejä, joista yleisimpiä ovat rino- eli nuhavirukset ja koronavirukset.

Lue lisää
17.2.2020 Tietoa nenän hoidosta

Flunssan hyvä hoito nenäsuihkeilla ehkäisee poskiontelotulehduksen kehittymistä ja helpottaa jo syntyneen vaivan oireita. Tulehduksen ehkäisyssä merkitystä on myös suuhygienialla.

Lue lisää
30.9.2020 Tietoa ja vinkkejä

Aikuiset voivat sairastua flunssaan muutaman kerran vuodessa, lapset vieläkin useammin. Onko flunssa vaarallinen ja voiko flunssa tulla kylmästä?

Lue lisää
21.10.2020 Tietoa ja vinkkejä

Vuotavan tai tukkoisen nenän taustat on hyvä selvittää, jos nuha kestää pitkään. Mutta mitä nuhalla oikeastaan tarkoitetaan? Ja tiesitkö, että nuhatyyppejä ja nuhan syitä on monenlaisia?

Lue lisää
18.2.2019 Tietoa ja vinkkejä

Aikuinen sairastaa vuodessa keskimäärin 2–3 flunssaa. Hyvä uutinen on, että flunssaa voi ennaltaehkäistä ja sen kestoa lyhentää.

Lue lisää
5.3.2018 Tietoa ja vinkkejä

Tavallinen flunssa kestää yleensä hoidosta riippumatta saman ajan. Oloa kannattaa kuitenkin helpottaa.

Lue lisää

Tukkoisen nenän hoito

21.12.2020 Tietoa nenän hoidosta

Jomotusta ohimoilla, paineen tuntua, pakko hengittää suun kautta. Avaava nenäsumute helpottaa oloa ja lievittää poskiontelotulehduksenkin oireita. Katso videolta, kuinka saat nenäsumutteesta parhaan avun!

Lue lisää
11.4.2019 Tietoa nenän hoidosta

Avaavat nenäsuihkeet ovat tehokkaita nenän tukkoisuuden hoidossa, mutta niitä ei kannata sumutella menemään miten sattuu. Nenäsumutteisiin voi jäädä myös koukkuun.

Lue lisää
1.4.2019 Tietoa nenän hoidosta

Nenän lievää tukkoisuutta voi helpottaa niistämisen eli nenän puhdistuksen lisäksi keittosuolan sumuttamisella tai huuhtelulla.

Lue lisää
17.2.2020 Tietoa nenän hoidosta

Flunssan hyvä hoito nenäsuihkeilla ehkäisee poskiontelotulehduksen kehittymistä ja helpottaa jo syntyneen vaivan oireita. Tulehduksen ehkäisyssä merkitystä on myös suuhygienialla.

Lue lisää

Yskä ja kurkkukipu

15.11.2023 Tietoa ja vinkkejä

Kutiseeko kurkussa? Syitä ikävältä tuntuvaan vaivaan voi olla monia. Kutina saattaa olla merkki alkavasta flunssasta, mutta se voi johtua myös esimerkiksi kuivasta sisäilmasta tai allergiasta.

Lue lisää
23.9.2020 Tietoa ja vinkkejä

Kurkkukipu liittyy useimmiten tavalliseen virusflunssaan, joka paranee itsestään. Normaaliaikana oireita voi lievittää kotikonstein ja apteekin itsehoitotuotteilla.

Lue lisää
12.1.2023 Tietoa ja vinkkejä

Juuri kun olet nukahtamaisillasi, äkillinen yskänpuuska havahduttaa. Yöllinen yskä on ikävä kaveri, joka pitää valveilla väsymyksestä huolimatta. 

Lue lisää
15.2.2021 Tietoa ja vinkkejä

Yskä on usein hankala vaiva, mutta sitä voi onneksi hillitä monin keinoin. Limaisen tai kuivan ärsytysyskän pitkittyessä on syytä lähteä lääkäriin.

Lue lisää
30.12.2019 Tietoa ja vinkkejä

Jos yskä kestää yli kolme viikkoa, sitä kutsutaan pitkittyneeksi. Oireita voi usein helpottaa kotikonstein ja ilman reseptiä saatavilla yskänlääkkeillä, mutta pitkittyneen yskän syy kannattaa selvittää lääkärissä.

Lue lisää

Flunssa & lapset

19.10.2020 Lasten terveys

Vauvan nuha paranee ja olo helpottuu usein kotikonstein. Mutta saako flunssaista vauvaa ulkoiluttaa, entä kylvettää? Vauvalla jälkitaudit ovat onneksi harvinaisia – vaan milloin pitäisi lähteä lääkäriin?

Lue lisää
3.6.2023 Lasten terveys

Lapsen kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Jos lapsen kuume on 39 astetta tai hieman alle, lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä.

Lue lisää
26.4.2023 Lasten terveys

Lapsen päänsärky johtuu usein flunssasta tai muusta taudista, mutta sen takana voi olla myös vaikkapa turhan hurja ruutuaika.

Lue lisää

Eri hengitystieinfektiot

18.3.2022 Tietoa ja vinkkejä

Influenssa on tavallista kausiflunssaa eli nuhakuumetta pitkäkestoisempi ja oireiltaan voimakkaampi

Lue lisää
12.1.2022 Tietoa ja vinkkejä

Koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19:ää, influenssavirustulehdusta ja etenkin rinoviruksesta johtuvaa flunssaa on usein vaikea erottaa toisistaan. Koronaa vastaan kannattaa yhä rokottautua, käyttää maskia, pestä hyvin käsiä ja välttää tungoksia.

Lue lisää
20.4.2021 Tietoa ja vinkkejä

Pitkittyneistä koronavirustaudin oireista kärsii arviolta joka kymmenes taudin sairastanut. Arvoitukselliset oireet saattavat ilmetä aaltoillen.

Lue lisää

Särkylääkkeet

27.1.2022 Tietoa kivusta ja särystä

Apteekista löytyy useita kivun itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkevaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa esimerkiksi mahdollinen tulehdus, lääkevalmisteen sopiva annostelumuoto, muu terveydentila ja käytössä olevat muut lääkkeet.

Lue lisää
9.10.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Koronaan sairastunut perusterve ihminen voi käyttää ibuprofeenia kuumeen ja kivun itsehoidossa. Huolta ibuprofeenin turvallisuudesta koronaoireiden hoidossa ei ole pystytty näyttämään toteen tieteellisen tutkimusnäytön avulla.

Lue lisää

Muuta flunssan hoidosta

31.1.2024 Tietoa ja vinkkejä

influenssa on hengitystieinfektio, joka tulee usein muita virustauteja rankempana. Perusterve paranee kotihoidossa, mutta influenssaan on lääkkeitä.

Lue lisää
4.3.2019 Tietoa ja vinkkejä

Flunssan aikana ja sen jälkeen on tärkeää malttaa levätä tarpeeksi. Jälkitaudit iskevät helposti, jos liikkumaan lähtee liian aikaisin.

Lue lisää
3.5.2023 Tietoa ja vinkkejä

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti syntyy usein jonkin virusinfektion jälkitautina. Onneksi ikävä vaiva on melko harvinainen.

Lue lisää
20.9.2023 Tietoa ja vinkkejä

Lintuinfluenssan raju leviämistahti Suomessa on herättänyt huolta. Kokosimme aiheesta kymmenen kysymystä, jotka askarruttavat juuri nyt.

Lue lisää