Arkirutiineista poikkeaminen näkyy monesti vatsan toiminnassa. Osalla ihmisistä loma ja matkustaminen aiheuttavat ummetuksen. ”Suoli ilmoittaa tyhjentämisen tarpeestaan yleensä aina samoihin aikoihin. Arjesta poikkeava päivärytmi ja aikaero sekoittavat tätä aikataulua”, gastroenterologi Markku Peräaho toteaa.

Pitkä matka lomakohteeseen tietää tuntien istumista, ja paikallaolo laiskistuttaa suolen. Kuumassa elimistö ja uloste kuivuvat. Joillakin ihmisillä istunnot eivät suju vieraassa vessassa, jolloin suolen tyhjennysvälit venyvät. ”Tavallisin syy lomaummetukseen on arjesta poikkeava syöminen. Ateria-ajat ja lautasen sisältö muuttuvat.”

Ehkäise ummetus syömällä

Tasainen ateriarytmi ja riittävä nesteen- ja kuidunsaanti ehkäisevät ummetusta. Lomallakin kannattaa laittaa suuhun jotain kolmen neljän tunnin välein. Helteellä kehon kuivumista voi ehkäistä, kun ottaa tavaksi juoda kerran tunnissa lasillisen vettä. ”Nesteentarve on yksilöllinen. Janontunne ja virtsanerityksen väheneminen ovat merkkejä liian vähäisestä juomisesta.”

Lomaummetusta voi ehkäistä säännöllisellä rytmillä ja hyvillä ruokavalinnoilla. Lomakassiin on fiksua sujauttaa myös ummetuslääke.

Matkoilla ja vapaalla kuidun saanti voi olla totuttua niukempaa. Reissussa ruisleipä vaihtuu usein valkoiseen vehnäleipään ja lomalla aamupuuronkeitto unohtuu. “Täysjyväleivässä, kasviksissa, siemenissä, marjoissa ja pähkinöissä on kunnolla kuitua, joka tuo suoleen massaa. Grillissä kannattaa kypsentää myös kasviksia.”

Ummetuslääke kokeiluun kotona

Ummetus ei vaaranna terveyttä, mutta se tekee olon tukalaksi. Jos suoli jumittaa, makrogolia sisältävät ummetuslääkkeet ovat lempeä apu. Ne pehmentävät suolen sisältöä ja helpottavat ulostamista. Makrogolit alkavat vaikuttaa parissa päivässä. “Ihmiset reagoivat makrogoleihin eri tavoin. Toisilla ne laittavat suolen toimimaan rivakammin kuin toisilla. Siksi niitä kannattaa kokeilla ennen lomalle lähtöä.”

Suoli ei totu makrogolia sisältäviin ummetuslääkkeisiin. “Hätäapuna voidaan käyttää isotonista liuosta. Valmiste on sama, jota käytetään suolen tyhjennykseen ennen paksusuolen tähystystä.”

Helpota lapsen ummetusta

Lapsen ummetus kannattaa hoitaa kuntoon, sillä se aiheuttaa pienelle lapselle herkästi pottakammon. Kun lapsi alkaa pantata ulostetta, ummetus pahenee. “Kyykkyasento helpottaa ulostamista. Jos lapsi tekee jo tarpeensa vessanpöntöllä, hänen jalkojensa alle on hyvä laittaa toimituksen ajaksi jakkara.”

Lapsen ummetusta hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla: lisäämällä ruokavalioon kuitupitoisia ruokia ja huolehtimalla juomisesta ja liikunnasta. Lapselle kannattaa tarjota raakoja vihanneksi pureskeltavaksi. Pureskelu on suolelle viesti käynnistyä. “Lapsen tukalaa oloa voi helpottaa makrogolivalmisteella.”

Huolehdi vatsan toiminnasta matkalla

  • Tauota istumista. Pidä pitkillä lento- ja automatkoilla jaloittelutaukoja.
  • Juo riittävästi. Kuumuus ja lentokoneen kuiva ilma lisäävät nesteen tarvetta. Juominen ei unohdu, kun vesipullo kulkee matkassa.
  • Aloita päivä aamiaisella. Suoli tykkää rutiineista ja oppii tyhjentymään säännöllisesti. Aamiainen viestii sille tyhjennyksen tarpeesta.
  • Älä unohda ummetuslääkettä. Matkalla ei tule ikäviä yllätyksiä, kun valmiste on ennestään tuttu. Apteekista saa neuvoja oikean tuotteen valintaan.

Asiantuntijana LT, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Peräaho, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Teksti: Virve Järvinen