Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireita ovat kipu ja tukala tunne vatsan alueella, vatsan turpoaminen, ripuli ja ummetus. Turvotus pahenee usein iltaa kohti. Vatsa reagoi stressiin monilla ensimmäisenä. Yli puoli miljoonaa työikäistä suomalaista täyttää ärtyvän suolen oireyhtymän kriteerit. Naisilla oireyhtymä on noin puolitoista kertaa yleisempi kuin miehillä.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito

Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa, eikä se ole etenevä sairaus. Oireet voivat kuitenkin aiheuttaa ahdistusta ja siksi niitä on syytä hoitaa. Oireyhtymästä kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon ja ruokailurytmiin. Esimerkiksi fermentoituvia hiilihydraatteja, kuten ksylitolituotteita, palkokasveja, kaaliruokia, sipulia, omenaa, päärynää ja vehnää kannattaa välttää. Joidenkin vatsa ärtyy myös kahvista sekä voimakkaasti maustetusta ja rasvaisesta ruoasta.

Suoliston luonnollisella bakteeristolla voi olla merkitystä oireilussa. Vatsakipuja helpottamaan käytetään myös spasmolyyttilääkkeitä, jotka laukaisevat mahasuolikanavan sileän lihaksen voimakkaita supistuksia. Ripulivatsan ensiapuna toimivat suoliston liikkeitä hidastavat loperamidipitoiset lääkkeet.

Milloin lääkäriin?

Voimakkaista oireista kärsivän kannattaa käydä tutkituttamassa oireensa siltä varalta, että kyse onkin laktoosi-intoleranssista tai keliakiasta, jotka voivat aiheuttaa samantapaisia oireita. Lääkäriin on syytä mennä myös, jos oireisiin liittyy kuumeilua tai laihtumista, ulosteessa on verta, ripuli on jatkunut muutaman viikon tai suvussa esiintyy paksusuolen syöpää, keliakiaa tai tulehduksellisia suolisairauksia. Lääkärikäynti on paikallaan myös, jos olet yli 45-vuotias ja vaivat jatkuvat hankalina omahoidosta huolimatta.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella

Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä.